STIGA har som kjent produsert bordtennisutstyr siden 1944. Stig Hjelmquist startet selskapet i Tranås. Hjelmquist brukte de fremste bordtennisspillerne som promotører for utstyret. De hyret først inn Tage Flisberg, den første svensken som tok medalje i et internasjonalt mesterskap. Etter hvert var nesten hele den svenske eliten med i STIGA-stallen. Hjelmquist var forut for sin tid, ikke bare innen bordtennis, men i næringslivet generelt, ved å bruke kjente utøvere til å øke salget av produktene sine.
Det var ikke bare svenskene STIGA samarbeidet med. Jødiske «Alex» Ehrlich, som tre ganger var i VM-finalen, spilte med det fremste man kunne få av racketer på 60-tallet, STIGA Ehrlich.
Foto: pingsunday.com
With permission from Pingsunday, a table tennis blog
Bildet viser en Stiga Ehrlich racket med grønne belegg.
«forehand-grep» og pustehull i handtaket. Det beste
man kunne få i 1962
Ehrlich var mannen som oppfant bordtennisroboten. Han var i konsentrasjonsleir under krigen og på vei ned i gasskamrene tre ganger, men ble reddet fordi en av vokterne kjente han igjen fra ei bordtennisturnering han hadde vært tilskuer på, og dro han ut fra kammeret.
Foto: Courtesy of the ITTF Museum, ittf.com/museum
«Alex» Alojzy Ehrlich overlevde Auschwitz og vant etter krigen flere turneringer igjen, før han ble trener. Her fra VM i London
Foto: Copyright Svenska Bordtennisförbundet
Christer Johansson, seinere norsk landslagstrener, tester ut «Alex» Ehrlichs bordtennisrobot
Kjell Johansson,, Christers bror, som reiste Norge rundt på turne for å promotere bordtennis, og som var Europa-mester i single, double og lag, og verdensmester i double og lag, ble etter hvert markedssjef i STIGA. Så ble Hans Alsér og Stellan Bengtsson ansatt i firmaet. Bengtsson var den første svenske verdensmesteren i 1971. Etter hvert ble Peter Karlsson, Tickan og i nyere tid Truls Möregårdh sentrale profiler for den svenske produsenten.
Min aller første racket var en Hans Alsér, og en hissig klubbkamerat av meg i ungdommen som spilte med STIGA Tickan-stamme, presterte å knekke intet mindre enn 17 racketer på en sesong!
Foto: Per-Morten Halvorsen
Vår landslagstrener, Tickan, inspiserer produksjon av stammer på den daværende STIGA-fabrikken i Tranås. Det er ikke usannsynlig at flere av stammene på bildet seinere fløy gjennom lufta på klubbtreningene i Tromsø BTK, i gymsalen på Skjelnan skole på 80- og 90-tallet. På 80-tallet var Tickan-racketene å finne på ei hver sportsforretning i Skandinavia
STIGA sine stammer har i årtier vært helt verdensledende på grunn av sin kvalitet, og de har vært innovative med bruk av nye tresorter i produksjonen, som etter hvert ble flyttet til Eskilstuna. Det ble også utviklet flere typer grep, ikke bare det vanlige rette grepet. Konkavt grep, konisk grep, anatomisk og ikke minst det såkalte superanatomiske grepet som STIGA hadde på en del stammer i en periode. Dette var anatomisk på den ene siden og konkavt på den andre.
Cybershape var jo noe helt nytt innenfor racket-teknologi. Både Tommy Urhaug og Truls Möregårdh spiller med slike racketer.
Foto: Kevin Johansen
Under Waldner Cup hadde STIGA-spillerne Tommy Urhag og Truls Möregårdh en lang
prat om bordtennisutstyr. Begge bruker STIGA Cybershape
STIGA har vært utstyrsleverandør for flere Europa- og verdensmesterskap. Jeg mener fortsatt at de gamle STIGA Expert-bordene, der hele bordet var laget i tre, det beste bordtennisbordet som noen gang er produsert.
Da de inngikk en sponsoravtale med Liu Guoliang og også var primærleverandør til det kinesiske landslaget, fikk STIGA en enorm markedsadgang til verdens desidert største bordtennismarked.
Foto: Kevin Johansen
Når Borgar Haug reiser verden rundt og spiller turneringer, er det
alltid i STIGA-drakt
Vi har fått tak i Felix Wirström, sjef for bordtennisprodukter i STIGA Sports AB for et intervju:
STIGA har jo alltid vært innovative i produktutviklingen, ikke minst når det gjelder stammer. Clipper Wood var legendarisk, og Cybershape tar stadig nye markedsandeler. Hvilken stamme har dere solgt mest av i historien?
-Den stomme som vi sålt mest utav genom tiderna är Clipper. Dels då den har funnits sedan 1981, men framförallt i och med att den fortfarande är väldigt populär på vår största marknad, Kina. Detta mycket på grund av att Liu Guoliang använde Clipper som storspelare.
Hva er egentlig fordelene med Cybershape, sammenliknet med tradisjonell racketform?
-Cybershape ger spelaren en större sweet spot på den övre delen utav racket, där man som spelare vill träffa bollen. Cybershape gör också att du som spelare kommer närmare bordet vid exempelvis returer. Den totala ytan är också 5% större än ett traditionellt runt racket, vilket även det ger en större träffbild.
Foto: Kevin Johansen
Racketen til Truls Möregårdh under EM
Dere sponser en rekke store bordtennisspillere i dag også. Truls og Tommy er to eksempler. Kan dere gi eksempler på hvilke tilbakemeldinger dere får fra dem på utstyr de tester for dere?
-Vi testar alltid nya produkter tillsammans med våra spelare. Det är en viktig del i vår produktutvecklingsprocess. Den feedback vi får från spelare ser vi alltid till att kontrollera med data. Det är en viktig del i vårt samarbete med Kungliga Tekniska högskolan i Stockholm.
Når Truls er i finalen i OL, merker dere det på salget av STIGA-produkter?
-Efter Truls framgång på OS så har det varit en otrolig pingisboom i Sverige. Det återspeglas även i vår försäljning på den svenska marknaden.
Kan dere avsløre noe spennende dere utvikler akkurat nå, og som vil komme på markedet snart?
-Vi kommer inom kort att lansera en ny stomme med ett fibermaterial som inte tidigare använts i pingis. Lite som vi även gjorde med Carbonado-serien, där vi introducerade Textreme-fiber på bordtennismarknaden.
STIGA har datterselskaper i Japan og Kina. Hva er de største forskjellene på det europeiske og det asiatiske markedet for bordtennisutstyr?
-Stor skillnad mellan Europa, Kina och Japan. Både Japan och Kina är mer detaljfokuserade kring material än Europa. Bordtennis är också mycket större som sport i Kina och Japan än i Europa. Även om pingisen nu förhoppningsvis börja växa igen i Europa.
Som vi har vært inne på, har det vært et godt samarbeid mellom STIGA og NBTF i mange årtier. Dere får vel noe avkastning på dette også? Min egen klubb for eksempel, har kjøpt STIGA-utstyr for flere hundre tusen til NM eller STIGA Norgescup.
-Vi är och har alltid varit jättestolta över vårt samarbete med NBTF. Skandinavien är en viktig marknad för oss där vi är marknadsledande.
Hva vil dere si er den største innovative utviklingen med bordtennisutstyr siden sandwich-gummien kom på markedet på 60-tallet?
-Jag skulle säga att det är Cybershape. Det är första gången på många, många år som en riktigt stor innovation lanserats inom stommar. Vi har länge fått höra från konkurrenter att ”det inte går att göra någon mer innovation inom stommar”. Vi är stolta över att ha lyckats med det.
Hvordan ser dere for dere den strategiske produktutviklingen av STIGA-utstyr? Det skjer jo ting rundt for eksempel TableTennisX, ping pong puber, og også mye i andre nye racketidretter som paddle?
-STIGA som varumärke är experter på hårdvara, och vi har en lång tradition av racketsport. Faktum är att STIGA lanserade Badminton 1943, ett år innan vi började med bordtennis. Vi erbjuder just nu produkter i sporterna Bordtennis, Padel, Tennis, Badminton och Pickleball, och vi kommer att fortsätta fokusera på hårdvara till racketsporter.
Det er populært å flagge ut produksjonen til lavkostland i Asia. Kan dere garantere at det gode STIGA-racketene fortsatt vil produseres i Sverige?
-Jag kan garantera att den primära utvecklingen och innovationen bakom produkten alltid kommer att göras från Sverige. Sedan kan det finnas andra fördelar med att ha produktion på fler ställen än bara ett. Men vi är väldigt stolta över vår svenska produktion och har som ambition att fortsätta kunna producera världsklassprodukter i Sverige.
Og blir det bordtennis-EM i Stavanger i 2028 så regner jeg med at dere som vanlig står klare til å levere utstyret til mesterskapet?
-Självklart vill vi synas på ett eventuellt EM i Stavanger.
Vi takker nok en gang for støtten og den langsiktige avtalen STIGA har gitt norsk bordtennis. STIGA er et verdensmerke og det skal godt gjøres å besøke en bordtennishall noe som helst sted, uten at noen av spillerne bruker produkter fra fabrikken i Eskilstuna.
Foto: Kevin Johansen
Der det er bordtennismesterskap, der er STIGA. Her er deres stand under EM i Malmö i fjor
Foto: Kevin Johansen
Her fra deres stand under veteran-EM i Sandefjord