Bordtennis / Nyheter / 2024 / OL-kvalik i Sarajevo
Foto: Kevin Johansen
Time out hjalp dessverre ikke denne gangen
Foto: Kevin Johansen Time out hjalp dessverre ikke denne gangen

OL-kvalik i Sarajevo

Borgar Haug hadde nullstilt seg etter det bitre tapet mot Ovidio Ionescu dagen før. Han fikk koplet av litt, og det hjelper å tenke på andre ting i slike sammenhenger.

Han var derfor like fokusert da han gikk til bord 1 kl. 13.40 for å spille sin andre kamp i puljen, mot tyrkeren Ibrahim Gündüz, en kamp mellom to venstrehendte spillere. Tyrkeren tapte 2-4 mot Ionescu, og dette ble derfor en ren finale for hvem som skulle gå videre i kvaliken. Enkelt og greit måtte Borgar vinne kampen.

20 minutter før kampen ankom flere ambassadebiler arenaen, der diplomater ville se spillerne fra sine land forhåpentligvis kvalifisere seg til OL.

Borgar var klar i hallen i god tid, og tok den siste lille praten med Tickan. Nå skulle det avgjøres om OL-håpet kunne leve videre. Tyrkeren servet først, og tok det første poenget. Han fortsatte med en finte og en rak forehand-loop til 2-0. Borgar slo tilbake umiddelbart med en god backhand-loop, men det sto 1-3 etter hans serve-game.

Servereturene som satt så fint i går, fungerte godt i dag også, og Borgar satte tyrkeren under press. Det aggressive åpningsspillet gjorde Gündüz tidvis rådløs, og Borgar fortsatte å åpne ved første mulighet. Tyrkeren hadde imidlertid et par godt plasserte returer utenfor Borgars rekkevidde. Borgar satte et så høyt tempo underveis at feilprosenten også ble høy. Dermed ble det 6-11-tap i første sett.

I andre sett hadde Borgar en backhand-kanon på første ball som gjorde tyrkeren helt utspilt. Gündüz hang likevel godt med og presset Borgar i backhand. Når Borgar ikke traff på et par forehand-looper gikk tyrkeren opp i en 6-3-ledelse. Borgars motstander hadde også flere gode returer plassert helt ute i Borgars backhand. Foreløpig var spillet til Borgar ikke på samme nivå som i den gode kampen dagen før. Tempoet var det samme, men feilprosenten som sagt høyere. Tickan var veldig aktiv på benken, og ga tips underveis, som viste seg å fungere godt.

Etter en usikker start kjempet Borgar seg til en 8-7-ledelse, etter å ha endret litt plassering på serve-returene. Tyrkeren slo tilbake med 9-8-ledelse, men to veldig gode forehand-angrep ga Borgar settball. Her ble det en god backhand-retur, men så forehand-miss. På ny settball til Borgar angrep tyrkeren mot backhand, men Borgar viste svært godt forsvarsspill og klarte å svare slik at settet ble hans 12-10. Dette kunne bli en veldig viktig sett-seier. 1-1.

Borgar fortsatte å sette tyrkeren under press med tempoet i tredje sett, og hver gang det ble en litt løs retur, satte Borgar ballen. 4-0 var ei fin åpning av tredje sett for nordmannen. Gündüz hadde naturligvis like lyst på en OL-plass som Borgar, han spilte allerede i det tyrkiske OL-antrekket, og kjempet hardt for å komme seg inn i kampen igjen. Han hadde flere fine backhand-flip helt ut i sidene, som var umulig å nå for Borgar. Det giftige angrepsspillet til Borgar ga heldigvis resultater likevel, og Borgar tok settet 11-4. Nå hadde han tatt grepet om kampen.

Fjerde sett startet jevnt, men Borgar tok en 3-2-ledelse. Borgar valgte å presse med annenhver mot backhand og forehand til tyrkeren, og Günduz slet med å henge med. 5-2. Tyrkeren begynte nå å loope med mye overskru mot Borgars backhand, og fikk noen poeng på det. Han la knapt en ball i Borgars forehand i hele settet. På 6-5 til Borgar misset Gündüz på serven. Borgar fortsatte å presse mot «fickan» og tyrkeren slet med å flytte seg raskt nok. 9-5. Nå presset Borgar tyrkeren så langt ut i forehand at barrikadene ble revet ned, og det endte 11-6. 3-1 i sett. Nå var den tyrkiske delegasjonen veldig betenkt.

Borgar fortsatte angrepene i femte sett, og tyrkeren fortsatte å slite med tempoet. Når Borgar i tillegg varierte godt i plasseringene av forehand-loopen, ble det veldig vanskelig å henge med for Gündüz.

5-0-ledelse til Borgar. Nå var det bare å fortsette presset helt inn. Imidlertid ga ikke tyrkeren opp. Han tok fire rake poeng, fortsatt spilte han nesten utelukkende mot Borgars backhand. Så vant Borgar et viktig poeng med en fin backhand-loop rett på tyrkeren. 8-4 til nordmannen. Vi var veldig nære et avansement. En svak serveretur til 8-5 medførte at Tickan tok time out.

8-6, og nå våknet tyrkerne på tribunen. En knallhard rak forhand-loop fra backhand-hjørnet fra tyrkeren førte til 8-7. Det sto etterhvert 9-9, Borgar servet kort, tyrkeren svarte i Borgars backhand, og det endte til slutt 9-11. Tyrkeren hadde klart å slå tilbake etter å ha ligget under 0-5. 3-2 sto det nå i sett til vårt OL-håp.

I sjette sett tok tyrkeren to poeng i Borgars serve-game, men Borgar slo tilbake og tok de to neste ballene. Servereturene til tyrkeren ble bedre og bedre, og han spilte til tider ut Borgar. To servereturer rett i nettet førte til at Borgar ble liggende under 3-5, og deretter bommet han med forehand. Nå begynte dette å se skummelt ut. Det fortsatte til 3-7. En god forehand-flip ga Borgar neste poeng, og på 5-7 ble det tyrkisk time out. Det hjalp for dem, loop mot loop og 5-8, deretter 5-9

og 5-10. Borgar tok de to neste, men tapte settet 7-11. Som tilskuer føltes dette unødvendig. Borgar burde allerede ha avgjort kampen, men måtte nå ut i et avgjørende sett.

I sjuende sett åpnet tyrkeren med poeng, før Borgar utliknet. Servemiss av Borgar trengte vi ikke da, 1-2. Borgar tok det neste med en rak forehand-loop, litt mer kontrollert, og med noe lavere tempo. Så sto det 3-3. Dette skulle bli fryktelig jevnt mot tyrkeren som er nummer 227 på verdensrankingen. 3-4, og 3-5. Tyrkeren hadde dessverre tatt over initiativet i kampen. Borgar var litt heldig med nettet til 4-5, men misset så på en forehand-loop diagonalt og nå så det mørkere ut, med 4-6. Det var høy puls på tribunen også nå. 5-7. Tyrkeren servet. Lang, rask oversku i backhand, Borgar bommet, 5-8. Borgar tok de to neste etter veldig godt forsvarsspill. Tyrkeren legger en retur helt ut i forehand, og Borgar treffer nettet. Tyrkeren servet på 7-9. Borgar tok neste. En voldsom rally, der Borgar forsvarer seg tappert, førte dessverre til tyrkisk matchball. Borgar server, dårlig høy retur av tyrkeren, men Borgar bommer. 8-11.

Dette var utrolig bittert, i en kamp der Borgar hadde alle muligheter til å vinne, og burde gjort det.

3-1 i sett og 5-0 og 8-4 skal føre til seier.

Det var naturligvis en fryktelig skuffet Borgar etter kampen, som måtte bruke lang tid før han kom til mixed zone. Vi ønsket ikke å plage han med så mange spørsmål på dette tidspunktet, men nøyde oss med å spørre hva som skjedde, etter at han hadde så klar ledelse?

«Dessverre klarte han (Gündüz) å jobbe seg inn da jeg hadde ledelsen. Jeg blir mer usikker på serve og retur, og til slutt klarer jeg ikke å tenke helt klart» svarte en skuffet Borgar.

Du har en lagkamerat (Timo Boll) som skal spille OL i en alder av 43 år. Kan du garantere at du i hvert fall satser på OL i Los Angeles om fire år?

«Ja, det lover jeg!»

Tickan var selvsagt også veldig skuffet etter kampen. «Denne skulle han tatt», var hans klare mening. Og mer er det dessverre ikke å si. Borgar burde vunnet og tatt seg videre fra puljen, noe som ville gitt flere muligheter til å kvalifisere seg til Paris de neste dagene.

Foto: Kevin Johansen

Det ble i stedet tyrkeren Ibrahim Gündüz som tok seg videre fra pulja, og får flere muligheter til å kvalifisere seg tik Paris

STIGA TTEX IDRETTSBUTIKKEN.NO VT Profilering Cara AS Thon hotell Kongsberg Gerflor DNV Norsk tipping