Heister har også en rekke pallplasser i Pro Tour-stevner, forløperen til WTT. I 2006-07 var han med på å vinne ETTU-cupen (den nest gjeveste Europa-cupen) med Borussia Düsseldorf, og han ble tysk seriemester med laget sesongen 2011-12.
Jeg treffer Danny Heister i resepsjonen til det enorme spotskomplekset som Borussia Düsseldorf eier. Han hilser og vi snakker litt om vår felles venn, Jonah Kahn, som han spilte sammen med på det nederlandske landslaget i mange år, og som undertegnede var klubb- og treningskamerat med mens han spilte for Tromsø BTK. Nå trener Heister også sønnen til Kahn som bor i Dusseldorf for å satse på bordtennis.
Det er en nydelig vårdag i Düsseldorf, et av Tysklands kunstsentre, i delstaten Nordrhein-Westfalen. «La oss ta intervjuet utendørs, jeg tilbringer så mye tid inne i bordtennishaller», sier den sympatiske nederlenderen. Heister har nok brukt mer tid enn de fleste i bordtennishaller, ja.
Danny, du er treneren for den mest suksessrike bordtennisklubben i Europa, og kan derfor velge stort sett alle de spillerne dere selv ønsker. Kan du si noe om hvorfor dere ønsket å signere Borgar Haug?
-Jeg hadde hatt Borgar i kikkerten i flere år. Jeg så tidlig hans talent, og gjorde litt research angående hans profesjonalitet og innstilling til idretten. Vi hadde også fanget opp rykter om at han følte seg klar for neste steg i karrieren. Så inviterte vi han på prøvespill, vi måtte vurdere han på nært hold.
Hva var ditt førsteinntrykk av nordmannen?
-Han ga et veldig godt inntrykk. Det er klart at det er litt spesielt for en ung gutt å komme på prøvespill i en så stor klubb, med de historiske merittene vi har. Men han ga et godt og seriøst inntrykk. Vi så at ikke bare talentet var der, men også en ekstrem treningsvilje. Det var enda viktigere.
Og så valgte dere å signere han. Er dere fornøyde med det Borgar har prestert?
-Han har prestert veldig bra. Vi fikk bekreftet det vi så på prøvespillet om treningsviljen. Borgar er villig til å trene veldig mye, men han er også svært fokusert på treningene. Han holder et høyt trykk i spillet. Borgar vant også debuten i Bundesliga og er ubeseiret i Champions League. Alt dette i sin første sesong i Bundesliga.
Hvor langt tror du Borgar kan nå internasjonalt?
-Nå er fokus på at Borgar skal trene riktig. Det gjør han også, men han er såpass ung at han har enda mye å lære i internasjonal topp-bordtennis. Det er svært vanskelig å se hvor langt han kan nå. Topp 50 er absolutt en mulighet, og når man dit kan all ting hende. Men han har mange års hard trening foran seg. Han vil tape noen kamper, men lære veldig mye underveis.
Vi nordmenn kjenner Borgar fra turneringer i Norge. Hvordan gikk det da han flyttet til Tyskland og skulle spille i en klubb som Borussia Düsseldorf?
-Borgar har funnet seg til rette i klubben fra første stund. Alle liker han, og han går godt overens med hele spillergruppa og med de ansatte. Jeg har flere ganger invitert han hjem på besøk, og jeg kan være såpass ærlig å si at det hadde jeg ikke gjort om jeg ikke hadde likt han. Jeg vil også trekke fram en annen ting: Borgar har selv insistert på å spille kamper for ett av lagene våre som spiller på lavere nivå enn 1.Bundesliga. Dette er ikke noe han har i kontrakten, men noe han gjør fordi han har lyst. De andre yngre spillerne syns det er veldig stas å få spille på lag med Borgar. Dette sier noe om han som person.
Du har hatt flere spillere med i WTT-stevner i Asia. Hvordan påvirker det laget at du har så mange gode spillere i stallen som konkurrerer internasjonalt?
-Jeg liker ikke den internasjonale kalenderen. Før den viktige hjemmekampen mot Bad Königshofen fikk jeg spillerne hjem på morgenen kampdagen. Da kom de fra Singapore. Da vi skulle spille Final Four i Champions League kom de rett fra Sør-Korea. Jeg er veldig glad nå når OL-uttaket er gjort, og spillerne kan ha full fokus på seriespillet igjen.
I Singapore spilte Anton Källberg og Timo Boll mot hverandre, og i finalen i lag-EM i Malmö hadde dere spillere på begge lag. Er det ei utfordring med å få dem til å fungere sammen i klubben?
-Nei! Spillerne er profesjonelle. Og når de har takket for kampen på internasjonale stevner, er de venner igjen. Det er også vanlig at de reiser hjem sammen. Jeg ville naturligvis heller ikke godtatt noe rusk når de er tilbake på treningene her i klubben.
Du er trener for den mest suksessrike klubben i Europa. Dere vinner og vinner. Hvordan klarer dere å holde oppe trykket for å stadig prestere?
-Først, vi må behandle spillerne ulikt. De har ulike behov, og trenger ulike tilnærmingsmåter. Alle trenger å gjøre ulike ting, men jeg må som trener passe på at disse ulike tingene faktisk fungerer. Jeg forteller ikke Timo Boll hvordan han skal loope forehand. Med Borgar er ting litt annerledes, siden han er så ung. Her har jeg en mer aktiv trenerrolle også teknisk. Han er svært lærevillig. Hvis jeg sammenlikner de to spillerne, så spiller Timo med en vertikal utgangsposisjon, mens Borgar jobber mer horisontalt. Det ene er ikke mer riktig enn det andre, men det er viktig å utvikle de komparative fortrinnene for hver spiller. I tillegg er spillerne veldig profesjonelle, vi velger spillere som vi vet gir alt. Og det er hard konkurranse om plassene på laget. Ingen har mulighet til å hvile seg til en plass på laget i denne klubben.
Timo Boll tok sitt første EM-gull i Zagbreb i 2002, der du vant bronse i double. Nå 22 år seinere tilhører han fortsatt verdenstoppen. Han har vunnet WTT-turneringer i år og presser de beste kineserne hardt i internasjonale stevner. Hvordan er det fysisk mulig å holde så høyt nivå så lenge?
-Jeg kjenner naturligvis Timo svært godt. Vi var klubbkamerater i sju år, og jeg har vært hans trener i 14 år etterpå. Han var et eksepsjonelt stort talent, og er ekstremt godt trent. Han har også forvaltet talentet mye bedre enn mange andre bordtennisspillere, man kommer ikke langt kun med talent. Med Timo har jeg mye fokus på tempo. Hver gang han kom hjem fra treningssamlinger i Kina, skulle han alltid spille maks tempo. Skulderen hans tålte ikke det. Årsaken til at han fortsatt presterer er at han har lært seg å roe ned tempoet til tider, og fokuserer mer på rotasjon. For å holde på så lenge som Timo må man like å vinne, men tåle å tape, og hele tiden ha fokus på å forbedre seg. Timo tar aldri av. Han er samme person om han vinner eller taper. En annen tysk toppspiller jeg kjenner, er mer opp og ned og svever på skyene når han vinner, for så å gå litt i kjelleren ved tap.
Da vi intervjuet Timo Boll under lag-EM i Malmö spurte vi hvem som ville vunnet om Timo i 2002 spilte en kamp mot Timo i 2024. Hvem tror du hadde gått seirende ut av en slik kamp?
-Det er et veldig godt spørsmål! Han hadde noe høyere tempo den gangen, men han har mye mer erfaring nå og spiller klokere. Hva svarte han selv?
Han svarte at vi burde spørre Chat GPT.
Tilbake til Borgar. Kan du si noe mer spesifikt om hva dere jobber med?
-Alle spillerne her i klubben må hele tiden utvikle seg. For Borgar er han inne i en veldig viktig fase i karrieren som vil kunne definere mange år framover. Returspillet er svært viktig å styrke, men man må også ha defensive kvaliteter. Man vinner ikke 43 poeng i en kamp kun med å angripe. Vi har analysert kampene hans grundig. Borgar vant f.eks. mange poeng mot Fangbo Meng på blokk. Han må til en viss grad lese spillet mer, men vi ser at han forbedrer seg fra uke til uke.
Hva vil du si til unge spillere i Norge som ønsker å bli en ny Borgar eller Timo?
-Tenk gjennom hvordan du gjorde det på sist trening og siste kamp. Fokuser på hva som fungerte bra og tren mer på det. Man vinner poeng og kamper på ens styrker, ikke svakheter. Tren, tren, tren, men ha det gøy. Yngre spillere som skal lykkes må elske å trene, men først og fremst elske spillet. Man kan ikke bli god om man ikke liker å spille bordtennis.
Vi takker Danny for intervjuet. Han skal videre i nye oppdrag. Å være trener for Borgar Haug og Borussia Düsseldorf med deres ambisjoner må være en krevende jobb.