Sverige har de siste årene markert seg mye sterkere på den internasjonale arenaen, både sportslig med Mattias Falck og Kristian Karlsson, men også med at de arrangerte lag-VM i Halmstad for kun fem år siden. De arrangerte det nest første VM allerede i 1928, i Stockholm, og den svenske hovedstaten holdt VM på nytt i 1949 og 1967. Sistnevnte var det største idrettsarrangementet i Nord-Europa til da. I 1985 og -93 var det Göteborg sin tur til å ha VM. I -85 ble det direktesendt på NRK med Pål Guttormsen som ekspertkommentator.
Bordtennis-EM har en langt kortere historie enn VM. Riktignok var det første verdensmesterskapet i bordtennis i 1926 i London opprinnelig planlagt som et EM, men da seks indiske utvekslingsstudenter meldte seg på, endret ITTF tittelen til VM. Det første Europa-mesterskapet ble avholdt i Budapest i 1958, og Malmö hadde mesterskapet i 1964. I 1990 var det i Göteborg. Fra og med 2016 endret ETTU formatet, slik at de individuelle konkurransene og double ble avholdt i partallsår, mens lag-EM er i oddetallsår.
Malmö er som kjent Sveriges tredje største ny med 300 000 innbyggere. Den markante skåne-dialekten har sitt utspring i at området var dansk fram til 1658. Byen er en del av Öresund-regionen som er den uten sammenlikning største regionen i Skandinavia med tre og en halv millioner innbyggere, og rommer i tillegg til Malmö byer som København, Lund, Helsingborg og Roskilde, der sistnevnte by har lag i årets Champions League i bordtennis. Etter at Øresund-broen åpnet i år 2000 har samarbeidet i regionen skutt fart. De har Skandinavias største IT-klynge, hele 15 universiteter med 120 000 studenter og 10 000 forskere. 14 av de 22 største selskapene i næringslivet har sitt hovedkontor i regionen, ifølge wikipedia.
I lag-EM er Norge trukket i gruppe med England og Romania. Vi slipper således unna de tre største favorittene Tyskland, Frankrike og Sverige. Truls Möregårdh er tydelig på at de har ambisjoner om gull på hjemmebane, men Lebrun-brødrene, Timo Boll og Dang Qui er nok blant spillerne som vil ha et ord med i laget før medaljene deles ut.
Selv om vi slipper unna de aller hardeste motstanderne blir det nok å bryne seg på for våre gutter.
England har Liam Pitchford på tolvteplass på europarankingen, mens Paul Drinkhall er nummer 24. Romania har Eduard og Ovidiu Ionesco på henholdsvis 27. og 41.-plass. Det betyr at det norske laget må prestere helt i overkant om det skulle bli avansement fra gruppespillet.
Bordtennis.no vil følge EM tett, og vi kommer tilbake til lagpresentasjon og resultater etter hvert.