WTT: Tyskland og Japan dominerer

  139

  Tekst  Kevin Johansen

  Det kinesiske bordtennisforbundets beslutning om å ikke delta på internasjonale konkurranser før OL for å ikke risikere korona-smitte gjør at spillere fra andre nasjoner nå får sjansen til å markere seg i WTT.

  De siste ti dagene har det vært spilt to WTT-konkurranser i Doha, WTT Contender og WTT Star Contender, sistnevnte med doble pengepremier og doble rankingpoeng.

  For WTT Contender overrasket Dimitrij Ovtcharov med seier for herrene etter 3-2 seier i kvarten mot Mattias Falck og en knallsterk seier mot den toppseedede japaneren Harimoto. I finalen ble det en komfortabel seier mot Taipeis 19-åring Cheng I-Ching.

  På damesiden ble det færre overraskelser med heljapansk finale der Ito Mima vant mot lagvenninnen Hayata Ina.

  Etter kun en dags hvile var det klart for WTT Star Contender på samme sted. Her befestet Mima Ito sin suverene posisjon på damesiden under kinesernes fravær med nye seier, denne gang mot Tianwei Feng i finalen. Feng representerer Singapore og var for øvrig landets flaggbærer under åpningsseremonien til sommer-OL i London i 2012.

  I herreklassen så det ut til at Ovtcharov var på vei mot ny seier etter at han måtte gjennom en svært tett kamp mot Anton Källberg. Källberg hadde hele seks matchballer i kampen, men Ovtcharov avverget alle og vant til slutt, etter at hele fire sett ble avverget med knappest mulig margin. Det er veldig hyggelig å se at svenskene har markert seg godt i alle WTT-konkurransene hittil og at det ikke bare er Mattias Falck som kan true verdenseliten.

  I semien ble det nytt møte med Harimoto, men denne gangen stakk japaneren av med seieren. Tyskland hadde imidlertid flere spillere som ville være med og kjempe om seieren. Det ville gitt høye odds om man hadde tippet at finalemotstanderen skulle hete Ruwen Filus, den tyske def-spilleren. Han sto for flere knallsterke seiere i konkurransen, blant annet seier mot Jun Mizutani i strake sett. I finalen måtte han gi tapt for Harimoto med 4-2, men han klatrer på verdensrankingen etter å ha sanket hele 420 rankingpoeng for sin andreplass og også en pen andel av premiesummen som var på 400 000 dollar for singleklassene.

  Ruwen er kanskje ikke like kjent som de aller største stjernene i WTT-sirkuset, men han har ei imponerende merittliste som begynte med seier i ungdoms-EM mange år tilbake og flere medaljer i lagkonkurransene for Tyskland både på junior og seniornivå. Han er ikke den tyskeren som har konkurrert mest internasjonalt som senior fordi han har et sterkt funksjonshemmet barn som gjør at han må være mye hjemme. Det er likevel liten tvil om at han satser hardt og jeg hadde en hyggelig prat med han etter at han hadde spilt kvartfinalen i VM i Düsseldorf for fire år siden. Da la han ikke skjul på at han hadde høyere ambisjoner enn en kvartfinale i VM.

  Det er liten tvil om at Filus er den beste defen vi har sett i internasjonal bordtennis på veldig, veldig lenge.

  I double ble det overraskende koreansk seier på både kvinne- og herresiden. For kvinner vant Jeon og Shin, men hele tre av fire par i semien var japanske. Japanerne satser enormt og har i de siste verdensmesterskapene deltatt med større tropp enn kineserne.

  Blant herrene vant Jeoung Yongsik og Sangsung Lee som også er på vei mot den absolutte toppen. Med europeiske øyne var det gledelig at overraskelsesparet i sist VM, Ionescu og Robles, som i Budapest var seedet som nr. 62 av 64 par, men fikk bronsje og var en ball fra å nå finalen (Spanias første medalje i bordtennis-VM), denne gangen tok seg til finalen.

  Det er liten tvil om at nyvinningen WTT har ført til at nødvendige grep for å løfte internasjonal bordtennis er tatt. Arrangementene i Doha var et synlig eksempel på det. Pandemien gjør det krevende å arrangere internasjonale konkurranser og pr. i dag er det ikke berammet nye WTT-konkurranser før OL. Dette gjør at bordtenniskonkurransene i Tokyo kan bli mer spennende og uforutsigbare enn noen gang.