Vellykket temakveld på Ullevaal Stadion

  78

  Tekst: Øivind Eriksen
  Foto: Bengt Paulsen

  Norges Bordtennisforbund arrangerte temakveld med et spesielt trenerfokus mandag kveld. Det var den tidligere seniorlandslagstreneren Thorsten Hævdholm som holdt et meget inspirerende og interessant foredrag over 2 ½ time. 31 deltakere hadde møtt opp, de fleste NTG-spillere, men også noen trenere og ledere hadde valgt rett og satt av kvelden. Thorsten var vår landslagstrener til 2015, og i tillegg nevnes at han var dansk landslagstrener i Danmarks store periode tidlig på 2000-tallet. Nå er Thorsten engasjert av B-72 på deltid, slik at norsk bordtennis fremdeles benytter hans enorme kompetanse.

  Dokumentasjonen på Thorstens foredrag er lagt ut på NBTFs hjemmesider. Han innledet med å si at «coaching var et undervurdert område», og han fulgte opp med å dokumentere sin påstand. Thorsten hadde et spesielt fokus på samspillet mellom trener og spiller, og han vektla også viktigheten av nøyaktighet og struktur, ikke minst opp mot kampfasene forberedelse, gjennomføring og evaluering. Spesielt evalueringsfasen er et svært forsømt område, både av spillere og trenene. Og hvor mange norske spillere fører daglig treningsdagbok, og hvem har en nøyaktig oversikt over svakheter og sterke sider til alle motstandere man har spilt mot gjennom en årrekke? Blant spillere som tok dette på alvor ble danske Finn Tugwell trukket fram. Finn var strukturert så det holdt, og han har da også vunnet OL-bronse i herredouble i 2004 og EM-gull i lag på hjemmebane i 2005.

  Thorsten Hævdholm problematiserte også elementene «skape hurtige resultater» opp mot «utvikling over tid». Han brukte mye tid på å gå i dialog med tilhørerne rundt taktiske forberedelser, og hvordan teamet spiller/trener sammen arbeider for å snu motgang. For alle møter motgang, mange ganger, og da gjelder det å være sterk, tøff og strukturert nok til å være konstruktiv i motgang. Thorsten trakk frem de enorme resultatene Danmark oppnådde i OL 2004, VM 2005 og EM 2005, og medaljene fra disse tre mesterskapene kom alle etter at danskene snudde motgang til seire.

  På direkte forespørsel svarte Thorsten uten betenkning at det beste eksempelet på at han og en av hans spillere sammen snudde motgang til seier var den gangen Allan Bentsen snudde 0-3 til 4-3 mot Jan Ove Waldner tidlig på 2000-tallet. Da la de om taktikken etter 0-3, og danske Allan slo bordtennisens «Mozart» i en 7-settsrysare.

  Takk, Thorsten, for noen fantastiske timer! Vi som var tilhørere hadde en stor mandagskveld!

  Foredrag Coaching NBTF