Vellykket samling for funksjonshemmede

63

Langhelgen 4-7 juni avholdt vi treningssamling for funksjonshemmede på Toppidrettsenteret og i Fokushallen. Vi fikk god hjelp av Olympiatoppen til foredragsholdere og gjennomføring.

Samlingen startet torsdag morgen hvor Olympiatoppen stilte med stort mannskap for å ta en helsesjekk av våre mest aktuelle spillere til Rio 16. Tommy skulle ha vært med, men en skade satte en stopper for det, de fleste ulykker skjer i hjemmet som han muntert har forklart!

Aida og Merethe var inne til blodprøver, pustetest, EKG, liten screening hos fysioterapeut og styrketrening med fagansatt. Paralympicslegen hadde også en individuell samtale med hver enkelt. Landslagets Manuellterapeut Joachim Sørensen fulgte utøverne i denne prosessen.
Torsdagen fortsatte med at trenerne Istvan Moldovan, Marte Grutle Aasebø og Jan Bergersen gjennomgikk sitt samarbeid og gikk gjennom de siste detaljer angående samlingen. Cato Zahl Pedersen var nysgjerrig på teamet og kom innom og ble kjent med teamet og hvilke forventninger Olympiatoppen har til oss.

Oppmøte var klokken 1600-1630 og når Tonje Hinze fra Olympiatoppen sto klar 1630 var alle kommet.

Tonjes oppgave var å fortelle om hva Olympiatoppen kan hjelpe til med av Utdanning, karriereplanlegging og jobb. Hun snakket også om planlegging av døgnet, hva vi bruker tiden til og hva vi har tid til. Viktig også å ta konsekvensen av hvilke mål man har i idretten i forhold til hvor mye tid man har til jobb/studier. Et lærerikt foredrag som flere av utøverne kan få utbytte av på sikt.

Vi fortsatte med Check-In med Istvan, dette er noe vi har på alle samlinger og turneringer. Det handler om at alle skal være tydelige på hva målene med turnering/samling er slik at vi vet hvorfor vi er der, og hva vi ønsker å oppnå.

Deretter gikk Jan gjennom tider og organisering av samlingen, hvordan vi skal opptre i en gruppe og den nye treningsdagboken som kommer om kort tid.

Så var det knallhard Quiz som både skal gi læring, hygge, hat, konkurranse og bli kjent med de nye spillerne i gruppa. De ble delt inn i Girl Power (Nora, Merethe og Aida) Vestlandsfanden (Steffen, Jan Roger og Sebastian) Røkla (Pablo, Fredrik og Markus) Rapportene sier at Vestlandsfanden var mest kjekkas, men endte på en finfin 2. plass.

FREDAG
Fredag ble innledet med et foredrag av Andre Baumann fra Olympiatoppen, han foreleste om Ernæring og gikk gjennom hva et daglig kosthold bør bestå av og hvordan vi skal få i oss det vi trenger på lange konkurransedager. Et meget nyttig foredrag som jeg håper at alle tar lærdom av og prøver å optimalisere sitt næringsinntak.

Deretter hadde vi besøk av Antidoping Norge som lærte oss om hva vi må være forsiktig med av medisiner, kosttilskudd og prosedyrer rundt dopingkontroller.

Etter lunch skulle Marte undervise i videoanalyse, alt fra hvordan lagre, lage kartotek og hva spillerne kan få ut av en analyse. Her ønsket også Zahl Pedersen igjen å være med for å se hvordan vi jobbet, og han var imponert over Marte sin seanse her.

Olympiatoppens ene sjef for unge utøvere, tidligere verdensmester Hanne Staff gikk så gjennom et foredrag hun hadde kalt – hvordan bli best i verden i bordtennis! Her gikk hun gjennom Olympiatoppens suksesskriterier for unge utøvere og luftet hva vi kunne bruke av dette i bordtennis. Spillerne ble spurt om sine mål og her var det både drømmer, langsiktige og kortsiktige mål som var gode.
Leder av dommerkomiteen i NBTF Karl Børre Reite stilte sporty opp og redegjorde for rackertkontroll, call area og generelle regler og utdeling av gule, rødgule og røde kort. Et godt møte mellom spillere og dommere som vi kanskje skulle hatt oftere for og forstå og lære av hverandre.
Ettermiddagen/kvelden ble avsluttet med to økter i Fokushallen. Første økt var sammen med Fokus ledet av Eirik Ansnes mens Jan, Aida og Marte bisto med tips og oppfølging. Denne økten var en blanding av å få spille med andre spillere og litt kampspill samt øvelser.
Kveldens økt var en ren serve og serveretur økt hvor utøverne ble presentert for hvor mange servemuligheter som finnes, men at det gjelder å plukke ut noen og bli ordentlig gode på disse. Serveretur ble gjennomgått med å få utøverne til å kunne se på balltreffen og avgjøre så fort som mulig hvilken skru og lengde ballen hadde for og så tidlig som mulig kunne velge riktig løsning.
LØRDAG
Ble innledet med morgenøkt hvor Andreas Aulie, Pål Guttomsen og Kristin Eng stilte som sparring på kamppasset som utøverne hadde fått beskjed om ville ha påvirkning på EM uttaket. De fire klasse 8 spillerne, spilte alle mot alle og der endte det med at Fredrik vant 2, Steffen 2, Stig 1 og Pablo 1. Jan Roger fikk bra kamper før sitt EM til høsten mot alle 3 sparringene. Markus vant sin pulje foran Sebastian, Merethe og Nora.

Etter lunch på Toppidrettsenteret hvor sjefen i NATO Jens Stoltenberg stilte opp på Selfie med Aida og Pablo, og Aida maste seg til en selfie med Aksel Lund Svindal var Olav Haraldseid så snill å stille opp, og foredra om HOLDNINGER. Dette var nok det foredraget som inspirerte mest, de fikk en innføring i tanker, følelser og vaner. Indre og ytre styrt, Årsaksfortolkning (Attribusjon) og at livet handler om å ta valg, og forhåpentligvis gjøre de aller fleste slik at det fremmer karrieren.

Egen videoanalyse var neste punkt på planen, her skulle utøverne vise oss i praksis at det de hadde lært fredag kunne brukes til noe. Det var mektig å se så mange sitte med hver sin maskin og telle åpninger, se etter mønstre og svakheter hos motstanderen. Seansen ble avsluttet med at utøverne skulle lage 2 øvelser hver fra det de hadde sett som de skulle bruke på kveldens økt.

Kveldsøkten ble gjennomført med god intensitet og konsentrasjon hvor hver enkelt fikk prøvd ut sine øvelser de hadde laget. En god kveldsøkt hvor det å ta ansvar, selvbestemmelse og involvering i treningsarbeidet var punkter på agendaen. Markus beveget seg et sykke lenger fra EM debut ved å ta på seg en RBK trøye og et stort glis i pausen på økten 😉

SØNDAG
Marte ledet morgenøkten og Steffen Bjørhusdal kom og kjørte kinatrening og hjalp oss gjennom dagen etter at Istvan hadde måttet kaste inn håndkle fredag. Mange av spillerene fikk kinatrening av Steffen og Jan på denne økten hvor vi da fikk hjelpet spillerne med noen av de utfordringer de selv hadde avdekket. Økten ble innledet med stige hvor koordinasjon og balanse ble utviklet.

Lunch ble fortært i pausen, og Quiz med spørsmål fra alle helgens foredrag ble gjennomført av Marte. Her viste det seg gledelig nok at utøverne hadde fått med seg mye, så vi satser på at alle har fått økt kompetanse av samlingen. Vestlandsfanden forsterket med Stig tok igjen en finfin 2. plass denne gang etter 10 ekstraspørsmål, de ble felt på spørsmålet om hvem av Steffen og Marte som vant siste treningskamp! Jan la seg så til å hvile en halvtime og tror du ikke da utøverne så sitt stikk til å spille UNO! Skjønner jo godt at de ikke ville ha meg med, da kunne jo noen andre vinne! Vinneren ble gledelig nok Nora som viste de «rutinerte» at de må nok trene litt mer før de går opp til tittelkamp mot meg igjen.

Siste økt ble igjen mye kinatrening og en avsluttende lagkamp mellom Steffen B, Pablo og Stig mot Steffen S, Fredrik og Jan Roger. Jevnt ble det og laget til Steffen S kunne smile bredt etter 14-13 seier i sett.

Check out ble gjennomført av Jan i Istvan sitt fravær. Her ble spillerene spurt om de husket sine mål, men det var litt mangler her, men de som husket målene hadde jobbet med dem og hatt en utvikling. Spillerne ga hverandre feedback og trener Marte fikk gode tilbakemeldinger fra spillerne.

Dette var den første samlingen til Jan Roger, Sebastian og Nora, og de gled veldig godt inn i gruppa som tok godt imot dem. Spennende med nye spillere som har den glød og innsats som skal til for å komme noe vei.

En stor takk til Randi Nordsveen som bidro til å hente og bringe spillere til og fra flyplassen.
Vi må også takke Hanne Haugland for at hun klarte å tromme sammen så mange gode foredragsholdere for oss.

Vi i trenerteamet har tatt konsekvens av at den største fremgangen skal spillerne ha mellom samlingene, og da er det viktig å kunne gi de kompetanse og forståelse for hva som skal kunne gi dem en god og lang idrettskarriere. Så den jobben begynte mandag med og forhåpentligvis at de tok mange gode valg!