Tidenes største veteran-EM i Budapest

423
Halvparten av de norske deltakerne ble samlet til fellesbilde på ettermiddagen torsdag 4. juli.
Halvparten av de norske deltakerne ble samlet til fellesbilde på ettermiddagen torsdag 4. juli.

Tekst Øivind Eriksen
Foto Øivind Eriksen/Gunnar Fosseng

Årets veteran-EM ble arrangert i Budapest, hovedstaden i Ungarn, 30. juni – 6.juli. Mesterskapet er det desidet største veteran-EM gjennom tidene med 3.400 spillere fra 41 nasjoner. I tillegg deltok 1.500 medreisende og 500 arrangører, frivillige, dommere, gjester mv. Da ble det totalt 5.400 mennesker i de enorme hallkompleksene noen minutter fra sentrumsgatene. Det ble konkurrert på 130 bord.

Et oversiktsbilde over A-hallen på fridagen, onsdag 3. juli. Stille og rolig på gulvet, selv om A-hallen var åpen for trening.
Et oversiktsbilde over A-hallen på fridagen, onsdag 3. juli. Stille og rolig på gulvet, selv om A-hallen var åpen for trening.

Det er som vanlig Tyskland som har den største delegasjonen. Over 1.000 tyske spillere, i tillegg til noen hundre medreisende og supportere, satte sitt preg på folkelivet i bordtennishallene. Sverige og Tsjekkia er nest størst, med drøye 200 deltakere. 4-500 spillere kommer med ambisjoner om å forsyne seg av medaljefatet, mens de øvrige har mer personlige ambisjoner, noen om A-sluttspill, andre om topp 64, atter andre om å vinne minst en kamp, eventuelt et sett. Men alle er der for å ha det gøy, for å kombinere bordtennis med ferie, og for å pleie vennskapet med gamle og nye bordtennisvenner. Det er mektig å se tusenvis av bordtennismennesker fra hele Europa, i fargerike bordtennisklær, på vei til og fra kamper, og i heftige dialoger på 30-40 ulike språk.

Øivind Eriksen på EM-tribunen med A-hallen i bakgrunnen torsdag 4. juli, med nærmere 1.000 spillere og andre på "Field of Play".
Øivind Eriksen på EM-tribunen med A-hallen i bakgrunnen torsdag 4. juli, med nærmere 1.000 spillere og andre på «Field of Play».

Det konkurreres i single og double, med innledende puljespill og deretter k.o.-sluttspill, både på nivå A og Consolation. Totalt spilles 48 klasser. Noen tidligere mestere deltar også, for eksempel Olga Nemes, som i skrivende stund er klar for finale i både single og double i 50-årsklassen. Olga ble født i Romania i 1968, men har spilt for Tyskland fra 1984. Hun har en imponerende bordtennis-CV, og 51-åringen er selvsagt en del av ETTUs «Hall of Fame». Olga debuterte i senior-VM 1981 i Novi Sad, Jugoslavia, som 12-åring! Hun var i Europatoppen allerede som 13-åring, etter å ha vunnet gull i mixed double sammen med Jørgen Persson i Ungdoms-EM i Hollabrunn, Østerrike, i 1982, og nå, nesten 40 år senere, plukker hun EM-medaljer i Budapest-EM. –»Tischtennis ist meine Liebe», har Olga uttalt flere ganger, og hennes utsagn representerer mange av de 5.400 som vandret rundt i hallene i Budapest.

Øyvind Csiszar og Øivind Eriksen rett etter at Øyvind C. røk ut i den første runden i A-sluttspillet. En tysker med ekstremt vanskelige server ble Øyvinds banemann.
Øyvind Csiszar og Øivind Eriksen rett etter at Øyvind C. røk ut i den første runden i A-sluttspillet. En tysker med ekstremt vanskelige server ble Øyvinds banemann.

Fra Norge deltok 62 spillere, og grovtellingen viste at 18 av de 62 gikk videre til A-sluttspillet i single. De som gjorde det best av herrene var Jan Bergersen og Pål Guttormsen. Landslagstreneren for paralandslaget de siste 23 årene, Jan Bergersen, og vår mangeårige Kongepokalvinner og landslagskjempe, Pål Guttormsen, røk ut i runden der det gjensto 64 spillere.

Blant damene gikk Kari Gjengedal helt til siste 16 før det ble tap, mens Eva Doverby tapte i siste 32. Også i double ble det flere gode resultater av norske par.

Skribenten var i kontakt med 30-40 av de norske deltakerne i løpet av to dager i hallen, og det var bare fornøyde nordmenn i registrere. Kombinasjonen bordtennis/storbyferie er uslåelig for glade nordmenn på tur.

Norge har tidligere arrangert veteran-VM, som mange av oss husker skjedde i 1996 på Lillehammer, i OL-hallene Håkons Hall og Kristins Hall. Den gangen deltok snaue 2.000 spillere, noe som var rekord. Etter 1996 har veteranmesterskapene vokst enormt, med et foreløpig rekordantall på 4.600 deltakere i Alicante-VM 2016. Nå er det snart fulltegnet i neste års veteran-VM i Bordeaux, Frankrike, og der vil også mange norske spillere delta, kanskje over 100.

Nå er tiden moden for å arrangere veteran-EM på norsk jord, og NBTF har siktet seg inn på EM 2023. Oslofjord Convention Center, en fantastisk «resort» mellom Tønsberg og Sandefjord, blant annet med 10.000 senger og hallkapasitet til godt over 150 bordtennisbord, er NBTFs arrangementssted. Der ligger alt til rette for å arrangere et kompakt mesterskap, der alle deltakere, medreisende, arrangører og andre bor i gangavstand fra konkurransehaller, kaféer, restauranter, samlingssteder, golfbane, badeanlegg og Oslofjorden. Der kan også de enkelte velge botype fra suite til hytte, fra enkeltrom til 8-mannsrom, og til den prisen man tar seg råd til.

Salgssjefen i OCC, Gunnar Fosseng, og Øivind Eriksen fra NBTF, var i Budapest fra onsdag 3. juli til fredag 5. juli. Under oppholdet møtte de to presidenten i ETTU, ledere i ETTUs veterankomité, nøkkelpersonene i den lokale arrangørstaben, de tekniske arrangørene, ledere i noen av de største deltakernasjonene og andre enkeltpersoner.

NBTF og OCC fikk orientert om konseptet «EM 2023», samtidig som nøkkelpersonene ga viktige tilbakemeldinger, blant annet om hva som var viktig for deltakerne og de tilreisende, og hva som var viktige elementer for arrangøren. Det er ingen grunn til å legge skjul på at interessen for det norske 2023-konseptet var stort.

Et kompakt mesterskap vil dra veteranmesterskapene til et nytt nivå.
Alt tyder på at det blir flere enn Norge som ønsker å arrangere EM i 2023. Det ryktes at Tyrkia planlegger en søknad, og muligens også andre. Søknaden om EM 2023 skal sendes ETTU innen mars 2020, presenteres for ETTUs styre under Ungdoms-EM i Zagreb, Kroatia, juli 2020, og der bestemmes også arrangørstedet for EM 2023.