Sverige, Danmark og litt Norge

547
Flagg: Tre flagg vaiet i vinden i Halmstad

Tre flagg vaiet i vinden utenfor Halmstad Arena i går. Mens Sverige og Danmark møttes til EM-kamp, var overdommeren norsk.

Hagen: Slik skal det se ut

Karl Børre Reite var en av totalt 75 internasjonale dommere som var i aksjon i EM-kamper rundt i hele Europa tirsdag 27.februar.

Rollen denne gangen var overdommer i oppgjøret mellom Sverige og Danmark. Kampen ble også brukt som en test for arrangøren før lag-VM, noe som gjorde at rammen rundt var spesiell:

  • Det var mer enn 1000 tilskuere på plass med flagg og god stemning, forteller Reite.
  • Både de sportslige forholdene og innrammingen holdt høy klasse.
  • Storskjerm med repriser, fenomenet Magnus Mallander som speaker, Jörgen Persson som testet tilskuernes bordtennisferdigheter, et 50-personer stort kor (!) som sang nasjonalsangen og premiere på Per Gessles VM-låt var noe av det publikum fikk se.
  • Noen benyttet også sjansen til å ta på The Egypt Cup, som har fulgt VM-byene siden 1939.
  • Kampen bød også på kvalitet og underholdning, bl.a med Michael Maze som gjorde landslagscomeback for Danmark frem mot neste OL.
  • Sverige vant til slutt 3-1.

Som overdommer i en slik landskamp er man alles sjef og alles tjener. Med alt som skjer rundt blir det tydelig at det viktigste er å ivareta det sportslige slik at lagene kan gjennomføre kampen best mulig. Idealet er å lytte og være fleksibel når man kan, og tydelig når man må. Samtidig  finnes det regler som skal overholdes, både sportslig, arrangementsmessig og komersielt. I tillegg så har man et ansvar for at grafikken på tv og storskjemer har riktig (og riktig stavet) navn, og at kommentatorene vet hvem som spiller neste match! Man er også coach for borddommerne. Med erfarne Erik Havsvik og Mikael Leijon, så var nok det den enkleste delen av jobben.

Etter match: 5 minutter etter kampslutt

Før kampen fikk jeg mulighet til å følge VM-trekningen som ble stødig ledet av Steen Andersen og Didier Leroy. ITTF hadde også lagt en rekke planleggingsmøter til Halmstad og aktører som f.eks TV Tokyo var på plass med store delegasjoner. Det er interessant å høre hvordan den lokale organisasjonen, SBTF og ITTF samarbeider om et så stort løft som lag-VM er.

Det ble også tid til å hilse på Gert Strid og Jens Gullberg som leder dommerkomitèene i Sverige og Danmark og Bengt Andersson fra SBTF som jobber mye med dommere og VM. Dette er nyttige kontakter å ha når vi skal i gang med en stor nordisk dugnad til VM.

Sverige, Danmark og Norge samarbeider om å stille dommer til arrangementet slik at den «svenske kvoten» nå heter «den skandinaviske kvoten». Norge stiller 9 internasjonale dommere, Danmark ca det samme antallet men også en overdommer og racketkontroll, mens Sverige tar resten.

Kanskje vil de tre flaggene vaie over dommernes basecamp på Tylöback også om et par måneder!