Svensk presidentkandidat til ITTF

  154

  Tekst  Kevin Johansen

  I påsken ble det offisielt at presidenten i det svenske bordtennisforbundet -Petra Sörling er foreslått som president i Det internasjonale bordtennisforbundet ITTF.

  Petra Sörling har markert seg i internasjonal bordtennispolitikk i en årrekke. Hun ble valg inn i ITTF-styret (Executive Committee) allerede i 2009 og rykket i 2013 opp til visepresident med hovedansvar for økonomi. Skåningen har høy kompetanse på dette området som administrerende direktør for eiendomsselskapet Rosengård og hun får svært gode skussmål fra andre svenske næringslivsledere for sine egenskaper både innen lagbygging, ledelse og resultater. Den idrettsgale svensken holder fortsatt et høyt nivå sportslig sett. I Las Vegas ble hun veteranverdensmester i double sammen med Pia Tølhøj.

  Det har lenge vært en offentlig hemmelighet at Petra Sörling ville kjempe for å bli ITTFs neste president, og det svenske forbundet har gjort en rekke taktiske vurderinger av hvordan kandidaturet kan stå sterkest mulig. Hennes støttespillere har naturligvis arbeidet med kartlegging av potensiell støtte og bygget relasjoner til de som skal velge ny ITTF-president og konkludert med at dette kan gå veien. Det svenske Riksidrottsforbundet har også gitt Petra full støtte.

  Fra et norsk synspunkt vil det være svært gode nyheter å få en skandinav som ITTF-president. Flere norske bordtennisledere har jevnlig kontakt med Petra og veien fra norsk bordtennis til den absolutte ITTF-toppen vil bli mye kortere med henne som president.

  Det er liten tvil om at Petra Sörling vil løfte ITTF på temaer som likestilling, demokrati og åpenhet. Hun har selv uttalt i forbindelse med offentliggjøringen av kandidaturet sitt at det er nødvendig å gjenforene den internasjonale bordtennisfamilien, noe som er en diplomatisk kritikk av deler av styringen som har vært til nå. Når det gjelder kommersialiseringen av internasjonal bordtennis vil petras kompetanse være veldig nyttig som ITTF-president. Allerede ser vi gode resultater av WTT-satsingen der bordtennis nå er den sjette største idretten på sosiale medier, noe som beviser at den massive satsingen på dette segmentet har vært en riktig strategi av ITTF og WTT.

  Hvis Petra Sörling blir valgt til ny ITTF-president vil hun bli øverste leder for verdens største individuelle idrett og må holde styr på hele 226 medlemsland, femten flere enn FIFA. Men det er langt fram dit. ITTF skal naturligvis gjenspeile de nasjonale bordtennisforbundene i hele verden, og der er flertallet fra land som er diktaturer der kvinners stilling ikke alltid er mye å skryte av.

  Ny president velges på den kommende Annual General Meeting -AGM, som finner sted i september. Sted er ikke avgjort enda, men forhåpentligvis vil det være mulig da å møtes fysisk, etter at sist AGM ble avholdt digitalt.