Skråglimt på VM i Kuala Lumpur

93

Tekst: Øivind Eriksen

Årets lag-VM ble arrangert i utkanten av Malaysias hovedstad Kuala Lumpur søndag 28. februar – søndag 6. mars. Vanligvis arrangeres VM i olympiske og paralympiske år i månedsskiftet februar/mars. Gode eksempler på det er også Kuala Lumpur, Malaysia i 2000, Doha, Qatar i 2004 og Guangzhou, Kina i 2008. Unntaket var Dortmund, Tyskland i 2012. Den gangen gikk VM i månedsskiftet mars/april. Hovedårsaken til at VM legges til andre tidspunkter enn april/mai, som er det vanlige, er åpenbar. ITTF ønsker, av hensyn til spillerne, å ha lang avstand i tid mellom VM og OL. I tillegg arrangerer de 6 ITTF-kontinentene OL-kvalifiseringer i april/mai måned i olympiske år, og det er tøffe kvalifiseringer som spillerne selvfølgelig prioriterer ekstremt høyt. OL-deltakelse er magisk, og ingen idrettsopplevelser kan matche det.

Hovedhallen i Kuala Lumpur var en gammel og sliten idrettshall, med 9 bord de første dagene, før «Field of play» ble bygd ned til 1 bord finaledagen. Der var 18 treningsbord i et tilstøtende tilbygg. Tilskuerkapasiteten i hovedhallen, Malawati Stadium, var 15.000. For oss som er vant til det røde gulvet som standard var det uvant med et fiolett gulv, i tillegg til andre uvanlige farger på vegger, barrierer og dommerbord. Malaysias opprinnelige plan var å arrangere 2016-VM i de to samme hallene som i 2000. Men Malaysia forbereder nå gjennomføringen av South East Asian Games i 2017, det mest prestisjefylte arrangementet i South East Asia etter olympiske og paralympiske leker. Til SEA Games skal blant annet VM-hallen fra 2000 benyttes, dog etter en kraftig oppgradering. Denne oppgraderingen pågår i disse dager, og den gjorde at hallen ikke var disponibel til årets VM.

B-hallen, der Norge og alle andre som hørte med i divisjon 2 og nedover spilte, var rett og slett et gedigent telt, med 24 bord pluss 24 treningsbord. Det ga totalt 33 konkurransebord og 42 treningsbord. Det var mange reaksjoner på VM-teltet. – Dette setter VM 50 år tilbake i tid, hevdet en profilert bordtennispresident fra en av de beste arrangørnasjonene i Europa, og det var lett å være enig med vedkommende. Et VM i en av verdens største idretter fortjente mer enn teltvegger som kulisser, også for B- og C-nasjonene.

Nasjonene var inndelt i 4 divisjoner, med 24 nasjoner i hver divisjon. Hver divisjon ble inndelt i 4 puljer med 6 nasjoner i hver pulje. De 3 beste nasjonene i hver pulje spilte om de 12 beste plassene i divisjonen, og de 3 svakeste nasjonene i hver pulje spilte om de siste 12 posisjonene i divisjonen. Norge spilte på 2. nivå på herresiden og på 3. nivå på damesiden. 4. divisjon var ikke fulltallig. Der deltok 17 nasjoner på herresiden og bare 7 nasjoner på damesiden. Under ITTF-kongressen i VM 2014 ble det bestemt at i fremtidige lag-VM fra og med 2016 skulle det maksimalt være 96 deltakende nasjoner i både dame- og herreklassen. I VM 2016 deltok «bare» 89 herrelag og 79 damelag. ITTF er dermed i ferd med å oppnå målsettingen om færre deltakende nasjoner, og alt tyder på at dette bare er begynnelsen. Møtet i Board of Directors 3. mars, se senere i denne rapporten, dokumenterte ITTFs og VM-arrangørenes klare signaler og planer.

Varmen var et eget kapittel. Ute var det aldri under 30 grader, og det var jevnlig opp mot og godt over 40 grader. I A-hallen var det god aircondition, bra lysforhold, godt gulv og akseptable spilleforhold. VM-teltet var preget av støyende aircondition, ujevn varme og også flere kvelder med drønnende tordenvær etterfulgt av kraftige regnskurer. Utedoene utenfor VM-teltet bidro heller ikke til den store VM-opplevelsen. Værforholdene ute påvirket også spilleforholdene inne i teltet.

Det var ikke de store tilskuermassene under VM, bortsett fra de to siste dagene. Svært få tilreisende fra andre nasjoner var til stede, med noen hederlige unntak, før finalespillet nærmet seg. Lokale tilskuere var det ikke mange av. Utenfor hallen var det vanskelig å registrere at det var bordtennis-VM inne. Men mot slutten av VM dukket kineserne, nord-koreanerne og japanerne opp, og spesielt kineserne var mange og de dominerte tribunebildet fullstendig. I Malaysia bor nærmere 30 millioner mennesker, og nærmere 9 millioner er av kinesisk opprinnelse. Det var flere tusen av disse som kom for å støtte sine superhelter når det dro seg til mot finalespill i Malawati Stadium lørdag 5. og søndag 6. mars. Det som i VM-starten var et arrangement nærmest kjemisk fritt for tilskuere ble reneste heksegryta når medaljene skulle fordeles. Gøy med 15.000 tilskuere under finalene, og moro at de satte sitt preg på semifinalene og finalene.

Den lokale maten var utfordrende for mange. Dessverre ble flere spillere syke en eller flere dager under VM, mye på grunn av inntak av uvanlig mat og drikke i kombinasjon med ekstrem varme ute og aircondition inne. VM-legene og de lokale apotekene hadde mye å gjøre for å serve uheldige spillere, trenere og ledere med «VM-mage».

Møtene og kongressene under VM ble avholdt på VM-hotellene fordi VM-hallene ikke hadde tilfredsstillende fasiliteter. Under ITTF-kongressen 1. mars ble Ungarn tildelt VM 2019, noe som gir oss 3 strake VM i Europa i 2017 – 2019 etter 3 asiatiske VM i 2014 – 2016. På ETTU-kongressen 2. mars var det hovedfokus på informasjon om EM-kvalifiseringen som følger i årene 2016 – 2017 frem mot lag-EM 2017. Norges kvalikgrupper arrangeres i Wales for herrene og i Luxembourg for damene i november 2016. På NETU-kongressen 29. februar ble det informert nøye om det nord-europeiske veteranmesterskapet i Bergen 8. – 10. april 2016 og det nord-europeiske mesterskapet for seniorer på Fornebu 20. – 22. mai 2016. I tillegg ble viktige saker på ETTU- og ITTF-kongressen diskutert og debattert.

På møtet i Board of Directors 3. mars, der 45 stemmeberettigede deltar på vegne av ITTFs 6 kontinenter, var fremtidens lag-VM-struktur på agendaen igjen. I 2018, under lag-VM i Halmstad, Sverige, deltar maksimalt 72 herre- og damelag. Det ble nedsatt en arbeidsgruppe som skal komme med forslag til ny lag-VM-struktur, antageligvis først fra 2020. Men trenden er klar, og nåløyet for å delta i lag-VM blir stadig trangere. Alt tyder på at vi om noen år ender opp med en kvalifisering til lag-VM gjennom de kontinentale mesterskapene eller gjennom en ren VM-kvalifisering, som til fotball-VM. Jeg ser ikke bort fra at VM-sluttspillet fra 2020 ender opp med maksimalt 32 nasjoner, men tallet 16 nevnes også i kulissene.

Under Swaythling Club Internationals årsmøte 2. mars var hovedsaken at årets veteran-VM i Alicante, Spania har rekorddeltakelse med 4.612 spillere. Av disse kommer nesten 500 fra Skandinavia. Norge og Lillehammer arrangerte jo veteran-VM i 1996, for 20 år siden, med snaue 2.000 deltakere. De som var med den gangen husker sikkert den enorme størrelsen på arrangementet i Håkons Hall og Kristins Hall. Nå skal spanjolene håndtere 2.700 flere deltakere enn vi gjorde. Lykke til, Alicante! 28.000 kampere på en uke er gigantisk.

Styret i Para Table Tennis Division hadde et heldagsmøte 4. mars. Agendaen var omfattende, til tross for at det samme styret møttes i Vejle, Danmark i oktober 2015. I et paralympisk år et det selvsagt spesiell fokus mot Paralympic Games, men styret tenker også interessante tanker rundt fremtidige turneringsformer og nye arrangørland. I tillegg ble internasjonale mesterskap i 2017 fordelt, både 5 kontinentale mesterskap og VM 2017. VM 2017 gikk til Bratislava, Slovakia i første halvdel av mai 2017.

Norske tilskuere kunne telles på en hånd. De fem tilreisende, utelukkende foreldre til damelaget, sørget for at de 2 norske lagene fikk bra oppfølging. Kvintetten var overrasket over at det rett og slett ikke var mulig å få kjøpe mat og drikke i VM-hallene. Som 100 % bordtennisentusiaster overlevde de på bananer og vann på dagtid, og gode middager og turistopplevelser på kveldstid. Det er kjempeviktig for de norske lagene at tilreisende nordmenn følger lagene våre. Takk til alle 5, og ta gjerne med flere neste år!

Blant deltakerne var det som vanlig mange veteraner, også noen superveteraner. Det er spesielt blant de europeiske spillerne vi finner mange av disse, spillere som har preget mange mesterskap langt bak i historien. Her må nevnes Zoran Primorac, Kalinikos Kreanga, Werner Schlager og Vladimir Samsonov. Grekeren Kreanga beveger seg fremdeles rundt i hagen som en tenåring, med kraftfullle looper som sitt viktigste våpen. Samsonov, sølvvinner fra VM i herresingle helt tilbake til Manchester i 1997, er nå også spillernes representant. Samsonov sto opp under ITTF-kongressen, på vegne av spillerne, og viste tydelig at han har forutsetninger til å bli en fremtidig internasjonal bordtennisleder. Schlager, den siste europeiske verdensmesteren i herresingle, var tilbake på det østerrikske landslaget etter et lengre fravær.

Spillerne, arrangørene, dommerne og delegatene bodde på 6 ulike hoteller. Hotellene var av grei standard, fra 3- til 5-stjerners, og de var plassert fra 1 til 8 km fra VM-hallene. Transporten mellom hotellene og VM-hallene fungerte meget bra. Bussene var uten nevneverdige unntak i rute, med bussruter mellom hotellene og hallen stort sett hver eneste halvtime fra morgen til kveld.

Som en kuriositet kan nevnes at yngste VM-deltaker var født i 2008. Den 7 år gamle Igyas Aggahazarov fra Turkmenistan, sønn av landets bordtennispresident, satte en nærmest uslåelig VM-rekord. Han ville ikke ha vært i nærheten av å tilfredsstille NIFs barneidrettsbestemmelser. Det samme gjaldt noen andre unge spillere, men ingen var i nærheten av den lave alderen til presidentsønnen Igyas. 7-åringen fikk sin største VM-opplevelse så langt når Turkmenistans damelag vant 4. divisjon etter finaleseier 3-2 mot Libanon. En stolt 7-åring applauderte sine lokale kvinnelige helter når de mottok det synlige trofeet for 73. plass i lag-VM 2016.

Det er enkelt å konkludere med at dette mesterskapet var som en parantes å regne. Et 2016-VM mellom individuelle VM hos bordtennisgigantene Kina og Tyskland er krevende. Nå er VM 2016 allerede historie, og det er vi som var der glade for! Nå ser vi bare framover mot VM i Düsseldorf 2017. Det går i månedsskiftet mai/juni. Det tyske bordtennisforbundets generalsekretær Mathias Vatheuer forklarte at årsaken til at VM ble lagt så sent var at da var den tyske fotballsesongen over, og tysk TV henviste alltid til at Bundesligaen i fotball ble prioritert foran bordtennismesterskap på tysk jord. Neste år har tysk TV alle muligheter til å fylle sendeflatene med bordtennis-VM.