Skråglimt på EM i Budapest 2016.

103
Som «Deputy Chair» i «Swaythling Club International» deltok Øivind Eriksen på et langt dagsmøte lørdag 16. september

Tekst: Øivind Erikseneuropeanchampionshipsenglish_fe95d_r_215x121

EM i Budapest, Ungarn gikk av stabelen fra og med tirsdag 18. til og med søndag 23. oktober 2016. Fra 2016 er EM-strukturen endret slik at individuelle EM arrangeres 2016 – 2018 – 2020 o s v, mens lag-EM arrangeres 2017 – 2019 – 2021 o s v. Strukturen på EM har vært endret mange ganger det siste ti-året, men nå har systemet forhåpentligvis satt seg. Et individuelt EM spilles over 6 dager, mens et lag-EM spilles over 5 dager. Denne betydelige endringen bidrar forhåpentligvis til at flere nasjoner kan ta på seg oppgaven å arrangere et EM. Den gamle modellen, med 10 konkurransedager, 2 singleklasser, 2 doubleklasser og 2 lagklasser, var så omfattende at bare de aller største nasjonene hadde kapasitet og kompetanse til å ta et slikt arrangement. Siste gangen med «full EM-pakke» var i Jekaterinburg, Russland høsten 2015.

EM-kvalik for lag spilles i årene mellom to lag-EM, med start høsten 2016 til lag-EM 2017. Norge er i kategori 3 i lag-kvalifiseringen, både for damer og herrer, men har muligheter til å kvalifisere seg til kategori 2 til lag-EM 2017 gjennom den kommende kvalifiseringen. Kommende lag-EM spilles i Luxembourg 13. – 17. september 2017 i gedigne d’Coque, en hall der det ble arrangert OL-kvalik både i 2003 og 2012.

I årets individuelle EM ble det konkurrert i klassene herresingle, damesingle, herredouble, damedouble og mixed double, fem klassiske individuelle medaljeøvelser. For noen år tilbake var det et eget EM i mixed double. Nå er den perioden historie, og mixed double er tilbake sammen med de fire andre individuelle klassene.

Ungarn er en tidligere stormakt i bordtennis, og det første EM ble også arrangert i Budapest, i 1958. Budapest arrangerte også EM i 1982. Landet oser av stolte bordtennistradisjoner, og Ungarn har flest spillere i ETTUs Hall of Fame. De av oss som har levd en stund husker jo som om det var i går at i Budapest-EM i 1982 spilte de svenske tenåringene Jan-Ove Waldner og Mikael Appelgren EM-finalen i herresingle, med 21-19-seier til Appelgren i avgjørende sett. Det markerte også starten på svenskenes gullalder.

Europas Hall of Fame består nå av 45 spillere, og det er Ungarn og Sverige som har flest legender. Flere fra Hall of Fame kastet glans over EM, tilsvarende gjorde mange tidligere verdensmestere. Jeg registrerte 11 verdensmestere i VM-hallen. Den eneste av dagens EM-spillere med VM-gull i bagasjen er Ni Xia Lian. Hun vant 2 VM-gull i 1983 for Kina, 20 år gammel, og hun spiller fremdeles, nå for Luxembourg. Tre av trenerne har VM-gull fra «gamle dager». De tre var Tickan Carlsson, Thomas von Scheele og Jörg Rosskopf. Andre verdensmestere i VM-hallen var Eva Koczian, Zoran Kalinic, Jørgen Persson, Steffen Fetzner, Gabor Gergely, Istvan Jonyer og Tibor Klampar. Den ungarske trioen Gergely, Jonyer og Klampar vant lag-VM i Pyongyang, Nord-Korea i 1979, for 37 år siden. De tre ballkunstnerne, født i henholdsvis 1953, 1950 og 1953, er fremdeles store stjerner i Ungarn. Gergely og Klampar var i EM-hallen fra morgen til kveld alle seks konkurransedagene.

Mesterskapet ble spilt i idrettsanlegget Tüskecsarnok, som bestod av en hovedhall med 8 bord og to B-haller med til sammen 8 bord, i tillegg til 12 treningsbord i C-hallen. I hovedhallen var tilskuerkapasiteten drøye 3.000. Gjennom de 6 konkurransedagene ble bordkapasiteten bygd ned fra 16 til 8 onsdag kveld, fra 8 til 4 torsdag kveld, fra 4 til 2 lørdag ettermiddag og til slutt fra 2 til 1 bord fra søndag morgen. Kun hovedhallen ble benyttet de 4 siste konkurransedagene, en fantastisk og intim bordtennisarena.

Hovedtrekningen til de 5 individuelle klassene ble gjennomført søndag 16. oktober kl 1500. Den ble utført av overdommer Werner Thury, Østerrike, og det spesielle var at ingen spillere, ledere eller trenere var til stede. De fleste var da underveis mot Budapest, og hovedtrekningen gikk med bare «officials» som vitner. Trekningen var over på en drøy time. Trekningene av de fem sluttspillene ble gjort onsdag 19. oktober, da med langt flere trenere til stede. Trekningene av sluttspillet er nesten like kompliserte som trekningene under OL-kvalifiseringen i Europa. Den foretas manuelt av overdommer med flere kompetente rådgivere ringside.

Som juryleder var en av mine oppgaver å lede jurymøtet på kvelden mandag 17. oktober. Der deltar trenere fra samtlige 45 deltakernasjoner, 6 jurymedlemmer, overdommere og arrangører. Denne gangen var det et relativt kort møte hvor trenerne aksepterte informasjonen som ble gitt uten for mye diskusjoner. For øvrig var juryarbeidet også krevende denne gangen. Det dukker alltid opp nye elementer, og denne gangen var det bordreklame og tolkninger av det regelverket juryen brukte mest tid på. Juryen hadde daglige møter, men etter hvert kun for å fastslå at arrangøren stort sett hadde god kontroll, og at de utfordringene som dukket opp ble løst. Spillernes og dommernes sikkerhet og kontroll på Field of Play var elementer som måtte stresses arrangøren. I løpet av de 6 konkurransedagene viste log’en at jurymedlemmene var til stede i hallen 78 timer, 13 timer i gjennomsnitt hver dag. Trekningene av sluttspillene i single er fremdeles for kompliserte, og juryen vil foreslå for ETTU-styret at det gjøres forenklinger i det regelverket.

Totalt deltok 241 spillere fra 45 nasjoner, 130 herrer og 111 damer. Alle de beste spillerne deltok. Den eldste damespilleren var nok en gang den tidligere verdensmesteren Ni Xia Lian fra Luxembourg med sine 53 år. 44 år gamle Chen Weixing fra Østerrike var eldste herrespiller denne gangen, i og med at de den kinesiske spanjolen He Zhi Wen ikke deltok.

ETTU-kongressen ble arrangert onsdag 20. oktober. Et nytt styre ble valgt for en ny 4-årsperiode, med noen mindre endringer. Det viktigste er at trioen på topp, Ronald Kramer, Ivo-Goran Munivrana og Dorte Darfelt ble gjenvalgt med akklamasjon, samt at de styremedlemmene som har best bordtenniskompetanse og som legger ned flest arbeidstimer, finske Sonja Grefberg og tyske Heike Ahlert, fikk fornyet tillit.

Den store sensasjonen under valget av nytt styre var at den russiske kandidaten Igor Livitin ikke ble valgt. Livitin er tidligere statsråd i Russland, nærmere bestemt transportminister fra 2004 til 2012, og Livitin er nå en av president Vladimir Putins nærmeste rådgivere. Han har alltid bredskuldrede og atletiske livvakter rundt seg, også under ETTU-kongressen i Budapest. Selv var jeg i flere møter med Igor Livitin og hans hoff i 2008 gjennom mine funksjoner som juryleder i EM og leder for ETTUs tekniske komite. Igor Livitin var russisk bordtennispresident 2006 – 2008, og han satte sin ære i at transport og annen logistikk under EM-forberedelsene og EM i 2008 gikk med russisk presisjon. Nå vurderer russerne VM 2020 i Jekaterinburg som det neste store prosjektet.

Den rumenske bordtennispresidenten Cristinel Romanescu er en av de nyvalgte i ETTU-styret. Han har vært med lenge, og han er også en 24-timersleder. Romania er en av de største europeiske bordtennisnasjonene, spesielt på damesiden. Romania arrangerer en rekke internasjonale arrangementer, i Bucuresti og i Cluj, både for funksjonsfriske og funksjonshemmede. Etter ETTU-valget var Romanescu direkte på telefonen til landets president, Klaus Iohannis, for å fortelle om valget. I likhet med Livitin i Russland tilhører bordtennispresident Romanescu den nærmeste kretsen rundt Romanias president.

For øvrig ble en håndfull bordtennismennesker hedret med ETTUs «Badge of honor» underErik Lindholm ETTU-kongresssen. NBTFs tidligere president Øivind Eriksen var en av de utvalgte. 7 europeere ble valgt til ITTFs Board of Directors, deriblant Jørgen Persson. Dermed har legenden fra Halmstad startet sin internasjonale politiske bordtenniskarriere. I BoD-valget ble Øivind Eriksen nummer 8 av de 14 kandidatene, og han er dermed førstereserve. Kongressen ble også NBTF-president Erik Lindholms første EM-kongress, der 53 nasjoner var representert, enten ved å være til stede selv eller gjennom å ha gitt fullmakt til andre.

Fem av seks av ETTUs komiteledere fikk fornyet tillit. Øivind Eriksen fortsetter som leder i den tekniske komiteen 2016 – 2018, og han blir dermed også juryleder i de to neste EM og de to neste Europe Top 16. Det kommende Europe Top 16 går i Antibes, Frankrike fredag 3. – søndag 5. februar 2017.otto-hatlebakk-2

En håndfull nordmenn var til stede under EM ved siden av landslaget. Kristin og Alain Duval er gjengangere i internasjonale mesterskap. Man kan antageligvis telle de EM og VM de to ikke har vært på siden tusenårsskiftet på en hånd. De siste EM-dagene kom Svenn-Erik svenn-erikNordby og Otto Hatlebakk til Budapest, for på vegne av henholdsvis NBTF og Bergen å søke ETTU om å arrangere Europe Youth Top 10 i Bergen høsten 2018. Søknaden ble akseptert av ETTU, og NBTF fikk tildelt arrangementet. Det kommer mye mer stoff om Europe Youth Top 10 2018 på NBTFs hjemmesider senere.

Til sammen 58 dommere fra 32 nasjoner hadde tatt turen til Budapest. Overdommerteamet utgjorde 6 personer, 1 overdommer og 5 assisterende overdommere. De skandinaviske landene Island, Danmark, Sverige og Finland stilte alle med dommere, mens norske dommere glimret med sitt fravær denne gangen. I tillegg deltok ITTF-personell som evaluerte de fleste dommerne. Det er viktig at den enkelte dommer og overdommer får konkrete tilbakemeldinger på hvordan man utfører sine funksjoner.

Arrangøren hadde produsert et glimrende program, og der kunne man blant annet lese at den lengste slagvekslingen i bordtennis var registrert under VM i Praha i 1936. Rekorden er på ufattelige 2 timer. Antallet slag var ikke nevnt, men 2 timer utgjør 7.200 sekunder, så da er det bare å vurdere og kalkulere antallet slag. «Onde tunger» påstår at det var minimalt med fart og overskru i den duellen.

De finske lederne kunne fortelle at Benedek Olah var blitt utrolig populær i Finland det siste året. Under OL i Rio de Janeiro gikk kampene hans selvsagt live på YLE, Finlands største TV-stasjon. Finsk ungdom strømmet til de finske bordtennisklubbene under og etter OL, og det var rett og slett gøy å være bordtennisentusiast i Finland. Under EM ble Benedeks beste resultater kvartfinaler i både herresingle og i mixed double. Han er født i Finland, men han har ungarske foreldre, og de ungarske tilskuerne trykket finnen til sitt bryst som en av sine egne. I mixed double spilte han også sammen med hjemmefavoritten Georgina Pota.

Det ble 6 nord-europeiske medaljevinnere i Budapest. Vår del av Europa, som er organisert i North European Table Tennis Union, NETU, utgjør 10 av de 57 europeiske medlemslandene, og 6 av totalt 32 medaljevinnerne kom fra Nord-Europa. De 6 nord-europeiske medaljene gikk til Sverige (4), Danmark (1) og Litauen (1). Det ble 3 medaljer i mixed double og 3 medaljer i herredouble, totalt 1 gull, 2 sølv og 3 bronse.

I mixed double spilte Mathias Karlsson og Mathilda Ekholm sin første EM-finale, mot Joao Monteiro, Portugal og Daniela Dodean Monteiro, Romania. Karlsson/Ekholm hadde en matchball i en meget severdig finale, men ekteparet Monteiro, det eneste «ekte» paret i mixed double (!) stakk av med EM-tittelen til slutt. I semifinalen slo svenskene storfavorittene Aleksander Karakasevic, Serbia/Ruta Paukauskiene, Litauen. De to har tidligere vunnet hele 4 EM-gull i mixed double. Ruta er Litauens desidert beste spiller gjennom landets 81-årige bordtennishistorie, og den sympatiske 39-åringen har nå vunnet 7 EM-gull, 2 EM-sølv og 8 EM-bronse i perioden 1994 – 2016. Den første medaljen, bronse i damedouble, vant hun allerede som 17-åring i Birmingham-EM 1994.

I herredouble ble det bronse til svenskene Mattias Karlsson og Kristian Karlsson, mens Jonathan Groth, Danmark, sammen med makkeren Patrick Franziska, Tyskland, vant EM-finalen mot polakkene Jakub Dyjas og Daniel Gorak. Det var danskens andre EM-medalje i herredouble, men nå er han også Europamester.

For det danske forbundet var EM-medalje helt avgjørende for fremtidig finansiering av toppidrettssatsningen. Med EM-gull til Jonathan Groth tikker det inn 2,5 millioner danske kroner fra Team Danmark på kontoen til det danske bordtennisforbundet. Det var overfornøyde dansker som klemte hverandre etter at gullmedaljen var sikret. I herresingle presset Jonathan Timo Boll til et avgjørende 7. sett, men det hele endte i åttendedelsfinalen, med 3-4 mot Boll.

Under 2. runde i herresingle fredag 21. oktober ble det plutselig bråstopp på bord 2. Tyskeren Dimitrij Ovtcharov og polakken Jakub Dyjas skulle spille kl 17:30, men like før kampstart begynte det å dryppe fra taket. Kampen på bord 2 måtte utsettes, og et nytt bord 2 ble satt opp et annet sted på Field of Play. Kl 18:15 stoppet dryppingen på det opprinnelige bord 2, og kampen startet der, 55 minutter forsinket. 21-åringen Dyjas, som hadde enorm kraft i spillet sitt, vant 4-2, et bevis på det jevne nivået i herreklassen. Forhåndsfavoritten og den regjerende mesteren Dima Ovtcharov forsvant dermed ut nærmest før det hele begynte.

En annen tidligere tysk Europamester i herresingle, Timo Boll, kastet inn håndkleet på 1-2 i semifinalen mot Simon Gauzy. Den skadeforfulgte 35-åringen deltok kun i single i Budapest, og det var tydelig at han ikke trivdes under EM. Også mot Benedek Olah i kvartfinalen var Boll ille ute, men der snudde han 0-2 til 4-2. Olah hadde alle muligheter til en kjempeskrell mot Boll, men finnen var preget av stundens alvor.

Det som kjennetegner spillernivået i Europa er at avstanden mellom de beste og de nest beste blir stadig mindre. Allerede i puljespillet er det knallhard kamp om å spille seg inn i hovedturneringen, og det er svært få av kampene i 1. runde som er enkle. Det førte også til at det var skikkelig trykk i hallen fra morgen til kveld. Det gjaldt både på dame- og herresiden.

Jean Michel Saive er en av de helt store legendene i verdensbordtennisen, og 47-åringen var til stede de første dagene under EM. JM er en av tre kandidater til å bli ITTF-president neste år. De to andre kandidatene er visepresident Khalil Al-Mohannadi fra Qatar og Thomas Weikert fra Tyskland, dagens president. JM, med god erfaring fra flere år i styret i Belgias olympiske komite, spiller fremdeles enkelte nasjonale turneringer, men vi har sett 47-åringen for siste gangen i et mesterskap. EM i Jekaterinburg 2015 var en passende anledning til å avslutte den sympatiske legendens mesterskapskarriere. Neste gang vi ser JM i ITTF-sammenheng blir kanskje som ny ITTF-president!

Budapest er en bordtennis-by, og hovedhallen ble fylt opp de tre siste dagene. Et entusiastisk og meget sakkyndig publikum fulgte selvsagt mest med på egne spillere, men en endeløs rekke av lange og gode dueller ble etterfulgt av dundrende applaus, uavhengig av hvem som spilte. Lørdagen var den store publikumsdagen, med flere ungarere i aksjon og stappfull hall.

Tre hoteller ble benyttet, Flamenco Hotel, Budapest Hotel og Berlin Hotel. Det var busstransport fra hotellene til hallen, med halvtimes avganger fra kl 07:30 til kl 23:00. Transporten fungerte suverent, og for de sprekeste var det også mulig å spasere til og fra hallen. Frokosten ble servert på hotellene, mens lunsj og middag fant sted i restauranten i hallen. 6-700 mennesker ble bespist to ganger daglig. Det var gjennomgående grei kvalitet på måltidene, selv om det var et godt stykke igjen til vanlig restaurantstandard.

TV-produksjonen fra årets EM var rekordstor. Mesterskapet ble TV-sendt til 138 nasjoner. Eurosport sendte mange timer «live» bordtennis de fire siste dagene. Om 11 måneder går altså det neste EM av stabelen, i d’Coque i Luxembourg, mens det ikke er avklart hvem som arrangerer det neste individuelle mesterskapet høsten 2018.