Skråglimt fra World Cup i Halmstad

  47

  Tekst og foto: Øivind Eriksen

  Årets World Cup for herrer ble arrangert i den kommende VM-byen Halmstad fredag 16. – søndag 18. oktober. World Cup for herrer er en meget prestisjetung turnering, der 20 av verdens beste spillere deltar. Første gang World Cup ble arrangert var helt tilbake i 1980, i Hong Kong, der Guo Yuehua fra Kina vant. Årets World Cup var dermed nummer 36 i rekken.

  World Cup har aldri tidligere blitt arrangert i Skandinavia, men både Mikael Appelgren, Jan-Ove Waldner og Jørgen Persson har vunnet, i henholdsvis 1983, 1990 og 1991. Seieren har gått til kinesiske spillere 21 ganger, mens europeere har vunnet 14 ganger. Mestvinnende er Ma Lin, med 4 seire, mens Vladimir Samsonov og Wang Hao har vunnet 3 ganger hver.

  20 spillere, med minst en fra hver av de 6 bordtennisregionene, var altså kvalifisert i Halmstad Arena. De 6 regionene er Europa, Afrika, Asia, Osceania, Nord- og Sør-Amerika. Sverige fikk 2 wild-cards, og de valgte å gi de til Kristian Karlsson og Anton Källberg. I den første delen av arrangementet, som gikk fredagen, fikk de 8 beste spillerne, etter verdensrankingen, walk-over til lørdagens «top 16», mens de siste 12 spilte i 4 puljer om de siste 8 plassene i åttendedelsfinalen. Totalt ble det spilt 12 kamper fredagen, på 2 bord. Begge svenskene tapte for øvrig i lørdagens åttendedelsfinaler.

  Lørdagen åpnet med 8 åttendedelsfinaler i formiddagspasset, også på 2 bord. Deretter gikk de 4 kvartfinalene på kveldspasset, på 1 bord, også da med totalt 12 kamper lørdagen. Når eliten møtes blir det mange fantastiske ballvekslinger, som et sakkyndig, men ikke spesielt stort publikum, verdsatte. Det var aldri mer enn 1.000 tilskuere til stede i hallen. Resultater og annen informasjon ligger på www.worldcuphalmstad.com.

  Mange legender var selvsagt tilstede. Jørgen Persson er nevnt, men også Liu Guoliang, Jørg Rosskopf, Peter Karlsson, Allan Bentssen, Steffen Fetner og Tickan Carlsson. Norges tidligere landslagstrener, Christer Johansson, var også i Halmstad Arena.

  Halmstad skal arrangere lag-VM i 2018, og årets World Cup er med på å bygge opp bordtennisinteressen generelt og svensk bordtennis spesielt fram mot 2018. Under headingen «Ping Ping Power» skal Halmstad sette bordtennis på kartet så det holder. Bordtennis er en av de store idrettene i Halmstad, med legenden Jørgen Persson i spissen. Jørgen ble utnevnt til Halmstads andre idrettsutøver i byens Wall of Fame dagen før World Cup startet. Håndballegenden «Bøna» Hansen var den første.

  Det var mange nordmenn i hallen. Med president Erik Lindholm i spissen talte jeg opp mot 40 norske tilskuere som tilbrakte weekenden i Halmstad Arena. NTG var der med 9 spillere og trener Marcus, mange Fokusmedlemmer var der, og søndagen observerte jeg også Hans Erik Johansson. Erik Lindholm og undertegnede, som presidenter i henholdsvis NBTF og NETU, var også invitert til en festmiddag i Halmstad slott av landshøvdingen i Halland lørdagen.

  12 av verdens 230 «Blue badge-dommere» dømte i Halmstad. De 2 norske dommerne Karl Børre Reite og Torstein Rønningen dømte en av åttendedelsfinalene som sin siste kamp. Når 12 blue-badge-dommere ble redusert til 8, før kvartfinalene startet, forsvant våre 2. Det er en lett mix av bordtennispolitikk, samt vurdering av kompetanse og erfaring som avgjør hvilke dommere som dømmer semifinaler, finale og bronsefinale. 3 av de 12 dommerne, Ronald Mugwanya fra Uganda, Rebecca Bergfeldt fra Sverige og Rachel Ramos fra Filippinene har OL-dømming på CV-en, mens bare Mugwanya og Ramos hadde dømt en OL-finale, Mugwanya i Beijing 2008 og Ramos i London 2012. Men når World Cup gikk på svensk jord var det en selvfølge at en svensk dommer ble hoveddommer i finalen. Rebecca Bergfeldt fikk den oppgaven, med Attila Petovari som assisterende. Det samme teamet dømte også herrefinalen i årets European Games i Baku.

  Det er interessant å konstatere at dommerne i World Cup kun fikk et dagshonorar på kr 250 svenske kroner. Hjemme i Norge er dommersatsene adskillig høyere på nasjonale stevner. I tillegg må internasjonale dommere, eller dommernes forbund, betale reiseutgiftene til World Cup og andre arrangementer. De som dømte i para-EM i Vejle fikk dagshonorar på 25 US dollars.

  De 2 kineserne som deltok i Halmstad, Ma Long og Fan Zhen Dong, spilte som ventet finalen. Årets EM-vinner Dimitrij Ovtscharov ble knust 4-0 av Ma Long i semifinalen, og det ble krystallklart for alle i Halmstad Arena at avstanden mellom de beste kineserne og de beste europeerne fremdeles er stor. En noe overrasket Ovtscharov kunne bare gratulere overmakten. Etter 3 strake seire, i Europe Top 16, European Games og EM var ikke tyskeren til å kjenne igjen.

  Finalen ble vunnet av Ma Long. Den regjerende verdensmesteren var nummeret for stort for Fan Zhen Dong, en lynhurtig 18-åring som har fremtiden foran seg. Den som skal kjempe jevnt med Zhen Dong skal legge ned adskillige kvalitetstimer med trening i årene fremover. Vinneren fikk en premiesjekk på 45.000 US dollars, et anstendig beløp etter 4 strake seire.