Skråglimt fra Ungdoms-EM

71

Tekst: Øivind Eriksen
Foto: Øivind Eriksen

Årets Ungdoms-EM ble spilt i Guimaraes, Portugal fredag 14. juli – søndag 23. juli. Lagkonkurransen i kadett gutter lag, kadett piker lag, herrer junior lag og damer junior lag ble spilt de 5 første dagene, fra fredag 14. juli – tirsdag 18. juli. De individuelle klassene, kadett gutter single og double, kadett piker single og double, kadett gutter/piker mixed double, herrer junior single og double, damer junior single og double, samt junior mixed double ble spilt de 5 siste dagene, onsdag 19. juli – søndag 23. juli. Totalt deltok 44 av ETTUs 58 medlemsnasjoner i mesterskapet. Norge deltok med 12 spillere og 4 lagledere i de 4 klassene, en tropp som var noe redusert etter 3 forfall, men også en tropp som var meget godt forberedt.

Guimaraes er en by med 52.000 innbyggere. Den ligger i distriktet Braga, i den nordøstlige delen av Portugal, en drøy halvtimes kjøretur fra flyplassen i Porto. Det er en gammel by, en by som faktisk står på Unescolisten. Guimaraes ble grunnlagt i 1128, og som det står i historiebøkene; «Portugal ble også grunnlagt i Guimaraes det året».

Portugals bordtennisforbund har arrangert flere internasjonale turneringer de siste 3 årene. Det hele startet høsten 2014, da lag-EM for seniorer ble spilt i Lisboa. Det mesterskapet var svært suksessfylt for arrangørnasjonen, med gull i herrer lag etter finaleseier mot stormakten Tyskland. De av oss som var ringside i Lisboa søndag 28. september 2014 husker fremdeles den enorme entusiasmen og kraften i 2.500 fanatiske supportere. Storfavorittene Tyskland måtte nøye seg med EM-sølv, og en stolt portugisisk bordtennispresident, Pedro Miguel Moura, hadde tårer i øynene når han, nesten 3 år deretter, fortalte om det enorme gjennombruddet portugisisk bordtennis fikk på hjemmebane under EM 2014. Fra å være en miniidrett på det portugisiske idrettskartet tok bordtennis nærmest over natten skrittet fra knapt nok å bli omtalt i nasjonal media til å få mye TV-tid, jevnlig omtale på avisenes forsider, og til at de beste mannlige spillerne ble nasjonale helter.

Ungdoms-EM 2017 ble spilt i en hall med 24 bord. Der var det stort sett fullt trykk hver eneste dag, fra spillestart kl 0915 til langt ut på kvelden. Under dag 3 i lagmesterskapet ble den siste matchballen spilt kl 2332. Med noen unntak var det 12-timers dager i hallen alle 10 dagene, og det er selvsagt tøft for både spillere, trenere, dommere, arrangører og alle andre involverte.

Undertegnede var til stede i Guimaraes 40 timer, fra ankomsten kl 1700 søndag 16. juli til avreisen kl 0900 tirsdag 18. juli. Ved siden av å overvære flere norske lagkamper var min hovedoppgave i Guimaraes å delta i en arbeidsgruppe oppnevnte av ETTU, en arbeidsgruppe som skal legge fram et omforent forslag til fremtidig EM–struktur på seniornivå. Forslaget skal behandles av nasjonene under ETTU-kongressen i Luxembourg torsdag 14. september.

De fleste av de 44 nasjonene hadde supportere til stede i hallen. Men Norge var blant de nasjonene som hadde desidert flest supportere. Foreldre, slekt og venner, samt andre norske entusiaster, fulgte spillerne og lagene våre fra tidlig på morgenen til langt på kvelden. De norske heiaropene gjallet i hallen, og det var en fantastisk å oppleve. Med et mesterskap i en sommernasjon som Portugal, med varmt og stabilt klima, er det jo naturlig å kombinere EM med ferie. Det var herlig å oppleve de norske supporterne, den fantastiske stemningen de sørget for, og for spillerne og laglederne må det ha vært enormt å spille nærmest på hjemmebane flere hundre mil hjemmefra.

En familie hadde kjørt bil fra Norge til Guimaraes. Google Maps sier at korteste reiseavstand fra Lørenskog til Guimaraes er 3.250 km, og det er en vei. Alle de andre reiste med fly, en langt mer behagelig reisemåte, selv om flyreiser kan medføre noen svette løpeturer på flyplasser som er langt større enn Oslo Airport. I mine tanker er spillernes foreldre, og alle de andre supporterne som følger våre spillere Europa og verden rundt, en kraft og en ressurs som vi bør kunne utnytte enda bedre. Det samholdet som etableres, de opplevelsene våre supportere har sammen, det miljøet som skapes; dette er gull verdt. Jeg vil gi min uforbeholdne hyllest og honnør til våre supportere, det gjorde meg oppriktig stolt å oppleve denne herlige og positive gjengen.

De som var hjemme de 10 EM-dagene ble servet av supporterne gjennom sosiale medier. Selv opplevde jeg det samme både før og etter mine 40 timer i Guimaraes. Takk til alle sammen, fremtidige repriser imøteses!

De norske fremgangene ble lagt merke til av andre enn oss selv. I en samtale med den tyske trenerlegenden Eva Jeler fortalte hun uoppfordret at Norges innsats ble registrert av andre nasjoner. Eva vant bronse i senior-EM i 1976, og hun ble utnevnt til trener i DTTB, det tyske bordtennisforbundet, allerede i 1983. Hun satt på benken når det norske guttelandslaget tok ledelsen 1-0 mot Tyskland i Guimaraes (seier ved Borgar Haug), i en lagkamp tyskerne til slutt vant 3-1. Eva nevnte både spillere og trenere, og hun trakk fram mange. Dette kvalitetsstempelet fra den tyske legenden skal vi merke oss.

ETTU feirer organisasjonens 60-årsjubileum i år. Det var også Ungdoms-EM nummer 60 som ble spilt i Guimaraes. Den formelle jubileumsfeiringen er planlagt å bli avholdt under senior-EM i Luxembourg i september, med en jubileumsmiddag for 3-400 mennesker torsdag 14. september.