Skråglimt fra SOC

98
«Eriksdalshallen under 1. og 2. runde i single- og doubleklassene»

Tekst: Øivind Eriksen
Foto: Øivind Eriksen

Årets Swedish Open Championships, SOC, ble arrangert i Eriksdalshallen i Stockholm mandag 13. – søndag 19. november. SOC inngår i Seamaster 2017 ITTF World Tour, og besto av klassene herresingle, damesingle, herredouble, damedouble, herrer U21-single og damer U21-single. Stevnet gikk over 7 dager, med 297 spillere, og de to første dagene spilte man i to haller. Fra onsdag 15. november var B-hallen historie, og da ble kun gamle, gode Eriksdalshallen, med maksimalt 8 konkurransebord, benyttet.

Store deler av verdenseliten var på plass, men Dima Ovtscharov og Timo Boll var savnet. Den tyske duoen har rystet kineserne de siste ukene, med to strake heltyske herresinglefinaler, både i World Cup 22. oktober i Liege, Belgia, og senest i World Tour i Magdeburg, Tyskland søndag 12. november. I Stockholm glimret Dima og Timo med sine fravær, og da ble det fritt fram for asiatene.

Nivået i SOC var imponerende høyt. Mange store spillere røk ut i kvalifiseringen i singlespillet. Det var 25 kinesiske spillere, 11 herrer og 14 damer, i startfeltet, og nøyaktig det samme antallet japanere. Totalt 50 kinesere og japanere, altså, slik at mer enn hver sjette spiller kom fra en av de to stormaktene. Det er tydelig at begge de to supernasjonene har startet oppkjøringen både mot lag-VM i Halmstad 2018 og OL i Tokyo 2020.

Bilde av ener og toer i U-21-herresingle

Unggutten Tomokazu Harimoto, det japanske vidunderbarnet som slo gjennom med 5. plass som 13-åring i VM i Düsseldorf, Tyskland tidligere i år, var på plass. Han deltok også i SOC i 2015, som 12-åring, og da tapte han mot svenskene Anton Källberg og Jon Persson i henholdsvis U21-single og herresingle. I årets utgave av SOC deltok han kun i herresingle, og der røk han ut i åttendedelsfinalen mot Xu Xin, Kina, med 9-11 i 7. sett. Xu Xin snudde 1-3 til 4-3 i en av turneringens beste kamper. Men den unge fighteren fra Japan slo blant annet Sveriges Jens Lundquist 4-3 på veien mot åttendedelsfinalen.

SOC ble arrangert første gang i 1954, og i år, 63 år etter debuten, deltok altså 297 spillere, men ingen norske.

Bilde av ener og toer i U-21-damesingle

I U21 dominerte asiatene fullstendig, med dobbelt kinesisk i dameklassen ved Zhang Rui og Wang Jidi, mens Sør-Koreas Park Ganghyeon slo Hong Kongs Lam Siu Hang i herrefinalen. Alle 8 kvartfinalistene i dameklassen var asiater, mens 6 av 8 kvartfinalister i herreklassen var asiater. Den eneste medaljen til en europeer, bronse i U-21-herresingle, gikk til Slovenias Darko Jorgic.

Eriksdalshallen er en gammel tradisjonsrik bordtennishall, med plass til maksimalt 8 bord og tilskuerkapasitet på 2.000. Tilskuerne kommer tett på spillerne, og det blir en herlig atmosfære. Det var aldri helt fullt i Eriksdalshallen, men det var opp mot 1.000 tilskuere de siste dagene. Det som skal til for å fylle Eriksdalshallen er antageligvis svenske finalister, og per i dag er svenskene et godt stykke unna finalenivå. Asiatene trekker ikke de store tilskuermassene, selv om de leverer bordtennis i verdensklasse,

Logistikken er alltid en utfordring, men de svenske arrangørene har funnet en modell som virker. De fleste deltakerne, dommerne, arrangørene og andre involverte bor på Clarion Hotel Stockholm, bare 600 meter fra Eriksdalshallen, og da reduserer man transportbehovet. Lunsj og middag serveres i et oppvarmet telt bak hallen. Mat er aldri enkelt når det kommer deltakere fra hele kloden, men er man i Sverige så serveres svensk mat. De som ikke er fornøyd med det må finne egne løsninger.

I de to doubleklassene spilte 8 asiatiske par semifinalene. Fullstendig østlig dominans, med andre ord, selv om svenskene Mattias og Kristian Karlsson var nær semifinale etter at de hadde matchball i sin kvartfinale mot kineserne Xu Xin/Fang Zhendong. Men de lokale favorittene tapte til slutt. Kvartfinale i herredouble ble dermed det beste resultatet for Sverige, for så vidt sammen med tilsvarende i U21 for herrer, Elias Ranefur.

Det var altså ingen norske spillere til stede i Stockholm, heller ingen norske dommere. Neste år er det nye muligheter i SOC i Stockholm, og da håper jeg at norske farger igjen er på plass, både blant spillere og dommere. Tradisjonelt har SOC vært en prioritert konkurranse for norske spillere.

I et slikt internasjonalt miljø er tribunene fulle av bordtennishistorie. Mange tidligere olympiske mestere, verdensmestere, europamestere, asiatiske mestere og andre mestere var til stede. Blant alle disse nevnes kvintetten Wang Hao, Kim Taek Soo, Ulf Tickan Carlsson, Mikael Appelgren og Christer Johansson. Kim Taek Soo, en av Sør-Koreas store idrettslegender, var et nytt og interessant bekjentskap. Han var en stor spiller, og er på vei til å gjøre en tilsvarende karriere som trener. Han hadde ingen stjernenykker, og han undret også på om Norge var på gang med nye spillere blant topp-100.

Jeg hadde en lengre samtale med Andreja Ojstersek Urh, trener for Slovenia. Hun spilte i sin spillerkarriere for Jugoslavia, men fortalte at etter at Jugoslavia ble splittet opp i mange mindre nasjoner, deriblant Slovenia, har det blitt vanskeligere for bordtennis å konkurrere om mediaoppmerksomheten med andre idretter. Andreja hadde kontakt med vår landslagstrener Jaroslaw Lowicki tidligere i år, og hun vil følge opp denne kontakten for å få til et samarbeid mellom Slovenia og Norge.

«Rachel Ramos, deputy referee denne gangen»

Overdommer i turneringen var Kirill Mazaev, Russland. Han regnes som en av verdens aller beste overdommere. I overdommerteamet på 5 arbeidet også Rachel Ramos fra Filippinene. Hun tilhører den absolutte eliten på dommersiden, etter å ha dømt både OL- og VM-finale, og er antageligvis den som har flest internasjonale dommer- og overdommeroppdrag. Rachel Ramos er både internasjonal dommer og internasjonal overdommer, og hun var som kjent også ansvarlig for racketkontrollen under sesongens første Stiga Norgescup i Bodø i oktober. Rachel fortalte meg at i 2017 gikk det mot totalt 7 internasjonale oppdrag som overdommer, 8 internasjonale oppdrag som dommer, og en internasjonal overdommerkonferanse, i tillegg til en rekke oppdrag som «ITTF course conductor». Hun har hatt internasjonale oppdrag i Asia, Europa og USA i år. 2017 avsluttes med 2 nye overdommeroppdrag, i Spanish Open, Almeria, 22. – 26. november og i US Open, Las Vegas, 15. – 22. desember.

Singleklassene ble også dominert av kineserne, med 6 av 8 kvartfinalister, og begge finalistene. Den største overraskelsen var at Danmarks Jonathan Groth gikk helt til kvartfinalen. Groth er på vei til å ta skrittet inn i den ypperste verdenseliten, og det er bra for europeisk bordtennis at nye spillere utfordrer asiatene.

Neste lag-EM spilles i Nantes, Frankrike i 2019. Men ETTU selger nå lag-EM som en totalpakke, med stage 1 og stage 2 i perioden februar 2018 – mars 2019, og sluttspillet, stage 3, i Nantes høsten 2019. I sluttspillet deltar 24 dame- og 24 herrelag. Frankrike, som arrangør, er kvalifisert i begge klassene, mens henholdsvis Tyskland og Romania, som EM-vinnere i 2017, er klare for sluttspillet i henholdsvis herre- og dameklassen. Gjennom stage 1 og stage 2 blir de resterende 22 dame- og herrelagene kvalifisert for finalespillet i Nantes. Trekningen av stage 1 ble gjort under SOC i Stockholm, og resultatet av trekningen ligger allerede ute på NBTFs hjemmesider.

SOC er et stort samlingssted for svensk bordtennis. I Eriksdalshallen møtes det svenske forbundsstyret, de svenske regionene, tidligere spillere, trenere og ledere, neste års VM-arrangør fra Halmstad, veterankomiteen, dommerkomiteen, Swaythling Club International Sverige og flere andre. Ja, alt som kan krype og gå av svenske bordtennismennesker er til stede under SOC, og det er blant annet i Eriksdalshallen at grunnlaget legges for nye fremganger. Dette er en viktig arena for utviklingen av svensk bordtennis, og at Sverige fremdeles er en stormakt viser blant annet de store troppene fra Japan og Kina.

Etter at trekningen av lag-EM var foretatt ble noen av oss invitert ut på middag av det svenske bordtennisforbundet. Det er ikke bare i bordtennishallene det knyttes viktige kontakter. Det sosiale er viktig, også i idretten vår, og kontakten med ledere og trenere fra alle verdens hjørner er uvurderlig.

Lag-VM i Halmstad 2018 arrangeres i Halmstad Arena 29. april – 6. mai. Det er neste gang verdenseliten møtes på svensk jord.