Seriestart i Stigaligaen i helgen: LAKSEVÅG OG VOLDA/ØRSTA MED FAVORITTSTEMPEL

104

Tekst: Tor Hallaråker
Foto: Brage Æsøy Titlestad

Volda/Ørsta har to pinner på rad i Stigaligaen, og avsluttet fjorårates seriesesong på best mulig vis: En meget knepen bortesiger  mot erkerival Laksevåg  i en rysare av en finale. Bedre bordtennis har knapt vært spilt her i landet, og nettopp disse to lagene er de klare forhåndsfavorittene i årets serie. 

Flere kunne nok tenkt seg et sterkere innslag av norske spillere i fjorårets finale, der bare to av 8 finalespillere var nordmenn. Regelen om begrensninger av utlendinger med fast adresse i utlandet blir først innført fra og med sesongen 2017/2018, og fastslår at ingen lag kan stille med mer enn to spillere med bostedsadresse i utlandet. Bor en i Norge, er saken en annen. Neste sesong vil det derfor fortsatt bli mulig å stille med fire utlendinger på laget. Forutsetningen er at minst to av dem har hjemmeadresse i Norge.

Volda/Ørsta med samme lag som i fjor

Volda/Ørsta stiller med samme lag som i fjor, men med et tilskudd i form av bodøværingen Andreas Dagsloth (17), som flyttet til Volda i sommer og allerede har vist merkbar fremgang. Bunnsolide Viktor Brodd (WR 221) og feeling-spilleren Anthony Tran (WR 245) utgjør stammen i laget, supplert med portugiseren Diogo Pinho (WR 415) som har sitt daglige virke som proff i den spanske superdivisjonen. Superveteran Zsolt Berecki (39) blir nok også bli å se i Volda-trøya, dog ikke på fast basis. Det resterende laget består av landets fremste juniorspiller, Fredrik Meringdal (17), og det purunge, lokale håpet Sigurd Tjalveson Sørheim(14), som fikk sin debut i ligaen i fjor. Laget har ingen ambisjoner om å vinne grunnserien, noe som burde tilsi at Otto Hatlebakks perlegutter får en enkel oppgave med å sikre finalespill og sikte inn mot hjemmebanen i Olsvik i sluttspillet. Den gjeve seriemestertittelen er imidleritd Volda/Ørsta svært interessert i å sikre seg, selv om det skal mye god graut og trening til for å lure Laksevåg tre år på rad.

Laksevåg klar favortitt til å vinne grunnserien

Laksevåg stiller som vanlig godt forberedt til en ny sesong, og har sikret seg en rekke nye spillere av god kvalitet kontra fjoråret. Hele 10 spillere er meldt inn som utenlandske spillere, 8 fra Søta Bror og to fra Litauen. Ingen av de nye spillerne er dog på nivå med deres to knallsterke enere; Hampus Nordberg (WR 152) og Hampus Søderlund (WR 165), men de resterende spillerne vil alle være sterke trèere og firere i et hvert lag her i landet, for ikke å si enere og toere. Å nekte Laksevåg grunnserietittelen vil bli svært vanskelig. Av de lokale spillerne blir det spennende å se om den tidligere seniorlandslagsspilleren Christian Ibenfeldt, nå visepresident i NBTF, får like god fart på kølla som han fikk i fjorårets sesong. Beste nykommer: Hampus Søderlunds lillebror Simon, juniorlandslagsspiller med en WR på 462.

Lia førsteutfordrer til Laksevåg og Volda/Ørsta

Lia stiller med et råsterkt lag i deres første sesong i Stigaligaen. De har meldt inn disse utlendingene:

* Martin Soulard (Frankrike)
* Martin Lund Nielsen (Danmark)
* Paulius Gura (Litauen)
* Andy Pereira (Cuba)

I lagoppstillingen er det også gjort plass til deres norske juniorlandslagsspiller Finn Vetvik (16), og med et toppet lag her, vil de by en hver motstander trøbbel, Pereira(WR 193) er den beste cubanske spilleren med lang internasjonal erfaring. Pereira er knallsterk, helt på nivå med de beste enerne i Stigaligaen. Gura kjenner vi godt fra før gjennom spill for flere norske klubber i Stigaligaen tidligere,  han vinner mot alle som ikke liker å spille mot deff, og også mot noen som liker å spille mot deff. I fjor spilte han ener for Vikåsen med en sterk kvote på 12-6. De andre utlendingene vil være solide poengplukkere. Der ligger en spenning i hvordan ferske Vetvik vil gjøre det nede. Han vil klare seg meget godt og bør plukke bra med poeng, særlig mot de svakeste lagene. Minuset er at han alltid går mot trèeren først, og vil sjelden møte fireren på det andre laget. En sluttspillplass bør avgjort være mulig.

Vikåsen med sterkt lag

Vikåsen satser tydeligvis hardt foran årets sesong. Til manges store overraskelse har de vært i Molde og hentet inn deres spillende trener og også Årets spiller i Stigaligaen i fjor, den meget dyktige polakken Maciej Pietkiewicz. Den godeste Pietkiewicz har imidlertid flyttet tilbake til moderlandet og reiser til Norge bare for å spille kamper. Spillekvote i grunnserien i fjor: 22-6 og en av få spillere i Norge med mer enn 3000 poeng på rankingen. Vikåsen har imidlertid bare meldt inn en utlending, men stiller med en ekstra polakk, Tomasz Marciniak, som nå har blitt norsk spiller. Resten av laget består av sympatiske Magnus Bolstad, som i fjor ble tatt opp i forbundsgruppen for senior, Benjamin Fossheim, som foran denne sesongen meldte overgang fra moderklubben Molde i forbindelse med studier i Trondheim – og den tidligere norske juniorlandslagsspilleren Petros Siapkaras, som skal studere i Trondheim de neste fem årene. Ryktene fra Trondheim vil imidlertid ha det til at unge Siapkaras(ex. B-72 og Jevnaker)  ikke har funnet veien til treningshallen ennå, og dermed må belage seg på en sen sesongstart. En klar sluttspillkandidat.

Jevnaker rader opp med svensker

Jevnaker har avgjort sterkere ambisjoner enn foran fjoråret og rader opp med en spanjol og fire svensker:

* Pedro Lopes (Spania)
* Tim Cornelius (Sverige)
* Adam Jakobsson (Sveirge)
* Sebastian Andersson (Sverige)
* Odd Karsten Inde (Sverige)

Imdilertid kan ingen av disse defineres som såkalte toppspillere, selv om de helt sikkert holder god norsk standard. Det lokale innslaget består i første rekke av Europas hyggeligste fyr, Terje Herting (36). Deres suverene bestemann fra i fjor, svensken Anders Eriksson, deltar ikke i Stigaligaen denne sesongen.

Eiker bankers i sluttspillet

Eiker er det eneste laget i ligaen som stiller med et rent norsk lag, med unntak av kineseren Wang Bing, som har bodd så her så lenge at han har fått status som norsk spiller. Forrige sesong spilte han seriespill bare før jul, Formen er ikke helt som den var i glansdagene, men med noen ukers trening er han normalt svårslagen, som våre svenske venner pleier å si. Wang er nå tilbake i trening, og vil være en meget god ener .Hokksund-laget stiller ellers med solide Roar Blikken (fyller 50 i år!!!), som til tross for sin høye alder er et forbilde for alle norske spillere med sin svært gode fysiske form og seriøse og positive innstilling ved bordet. Se og lær For Eikers del håper vi Eskild Jørgensen blir mindre plaget av skader enn tidligere, og at den venstrehendte 98-modellen Mats Meinseth legger litt mer tid i treningshallen enn han har gjort de siste sesongene. – I alle fall fire økter per uke, svarer Eikerboss Jan Sandberg på spørsmålet fra bordtennis.no om hvordan unge Meinseth nå skjøtter treningen. Et sikkert kort på laget er også Sandbergs sønn Vegard, som også er medlem av den norske forbundsgruppen for senior. Kan slå alle i Norge på sitt beste, men kan også gå på en karamell. – Vi håper vi skal kunne klare en sluttspillplass, er fader Sandbergs beskjedne svar før sesongstart.

Hva med de andre lagene? 

Molde er sterkt svekket fra i fjor og vil ha mer enn nok arbeid med å holde seg unna nedrykksplassen. B-72 stiller nesten med et rent juniorlag, og vil etter alt å dømme kjempe med Molde om å unngå nedrykk

Grunnserietips:

  1. Laksevåg
  2. Lia
  3. Eiker
  4. Volda/Ørsta
  5. Vikåsen
  6. Jevnaker
  7. Molde
  8. B-72