Restart i internasjonal bordtennis

129

Tekst  Kevin Johansen

Etter at det ikke har vært konkurranser i internasjonal toppbordtennis som har inkludert alle verdensdeler siden april, har ITTF nå startet opp med konkurranser igjen. ITTF er blant de første idrettene som foretar en fullstendig restart på internasjonalt toppnivå.

Etter en streng Covid 19-protokoll som vi håper fungerer bedre enn UEFA-protokollen mener de at sikkerheten til utøverne og støtteapparat skal være ivaretatt.

Litt ironisk valgte ITTF Kina for restarten, all den tid vi kanskje kan takke dem for hele pandemien, men ut fra TV-bildene har dette utvilsomt vært gode arrangementer.

8.-15. november ble det avholdt World Cup i Weihai der Fan Zhendong vant en sjusetter mot Ma Long i herrefinalen mens Cheng Meng fikk en mer behagelig reise med 4-1 mot Sun Yingsha blant kvinnene. Et interessant element i arrangementet var at det ble gjennomført digital coaching, det sto rett og slett en ipad bak barrikadene som bidro til fjerncoaching. Spillerne ga tilbakemelding om at dette fungerte bra.

Deretter flyttet sirkuset seg til Zhengzou for ITTF-finalene. Her fikk vi i kvartfinalen en reprise av sist VM-finale mellom Ma Long og Mattias Falck der Ma Long vant 4-2. ITTF har sikret regional deltakelse i denne restarten slik at det ikke blir reint asiatiske konkurranser. I tillegg til Asia og Europa er både Afrika og Sør-Amerika representert ved henholdsvis Quadri Aruna og Hugo Calderano.

Blant kvinnene vant Cheng Meng og fester grepet som den beste kvinnespilleren i verden. Ma Long fikk revansje mot Fan Zhendong med seier i herrefinalen. Dette var Mao Long sin sjette seier i ITTF-finalene, mens Cheng Meng be historisk med å vinne sin fjerde ITTF-finale på rad!

Etter Zhengzou reiste alle videre til Macao som kan kalles Kinas svar på Las Vegas. Dette ble den første konkurransen i det nye formatet WTT (kommer egen artikkel på bordtennis.no om formatet). Her vant Xu Xin over Ma Long i det innledende spillet. Xu Xin var før lock down verdens beste med seier i mange av de største stevnene. Imidlertid er han også den kineseren som taper mest mot utledninger og hans back hand fører til at han sliter mot de aller beste kineserne.

De som var ranket topp 4 ved WTT fikk velge hvem de skulle møte i kvartfinalen og siden Xu Xin var best i innledende runder valgte han først. Motstanderen ble Mattias Falck, men dette skulle vise seg å være et veldig dårlig valg for Xu Xin fordi Falck vant kampen 3-1 (WTT spiller best av fem sett). Dette er utvilsomt den største sensasjonen etter restarten og det viser også at Mattias Falck har tatt enda nye steg sportslig etter den overraskende VM-finalen i Budapest. Med Xu Xin utslått ble det nok en seier til Ma Long, denne gangen mot Wang Chuqin med 5-1 (i finalene spiller de best av ni sett). Long befester dermed sitt ekstreme psykiske overtak der han til tross for skadeavbrekk hver sesong er best i verden når det gjelder.

På damesiden ble det også skrell, der det Sun Yingsha vant 5-1 mot Chin Xingtong. Sun seiler opp som den største utfordreren til Cheng Meng, ved siden av japanske Mima Ito.

Dette var første WTT-konkurranse. Det blir spennende å se om konseptet gir det løftet for internasjonal bordtennis som vi alle håper på.