Prosjekt «Bordtennis for alle på Romerike» på Vormsund ungdomsskole

  328
  På bildet fra venstre Lene Thon fra adm. på Vormsund ungdomsskole samt Tom Johansen (66 Norgesmesterskap i bordtennis) samt elevene Victor Solbakken, Oskar Haraldseth og Lukas Libes (i hvit hettegenser). Fotograf er Grete Sjøli, ordføreren i Nes kommune i Akershus.

  Tekst: Erik Lindholm
  Foto: Grete Sjøli, ordføreren i Nes kommune i Akershus

  «Bordtennis for alle på Romerike» er et prosjekt som utplasserer og monterer ute-bordtennisbord i fem kommuner på Romerike, hhv. Nes i Akershus, Ullensaker, Aurskog/Høland, Sørum og Nes. I disse kommunene har skoler og idrettsanlegg fått totalt 26 utebord. Det er også søkt om sju utebord til Gjensidigestiftelsen nå og svar på om prosjektet igjen får gave kommer før jul.

  Gaver fra Sparebankstiftelsen og Gjensidigestiftelsen
  Det er Sparebankstiftelsen (10 utebord i 2015) og Gjensidigestiftelsen (16 utebord i 2016/2017) som har gitt gavene. Initiativtager er Hvam IL på Neskollen med Egil Hauge i spissen. En siste søknad om noen utebord til nye lokasjoner samt racketer og baller til alle skoler/anlegg som er tildelt bord tidligere er nylig sendt til Gjensidigestiftelsen fra Haga IF ved samme mann.

  Bordtennis som folkehelse
  På Vormsund skole i Nes er bordtennis spesielt populært gjennom alle friminutter på vinterstid, mens fotball er hovedaktivitet på våren og høsten, forteller Victor Solbakken (15) som både er elev ved skolen og ambassadør for bordtennissporten. Dette er godt for helsa og fin fysisk utfoldelse for alle mennesker uansett alder, kjønn, funksjonsfrisk eller funksjonshemmet og etnisitet, Og det påvirker skolemiljøet positivt, legger Berna Marie Sommerseth, folkehelsekoordinator i Nes kommune til. Utebordtennisbordet som nylig er montert på Hvam videregående skole har for eksempel blitt en naturlig sosial samlingsplass etter skoletid, og bidratt som et positivt tilskudd til internatelevenes fritid. Det spilles til og med når det er mørkt, så nå må det gås til innkjøp av selvlysende baller. Tilbakemeldingene er at det er stor aktivitet rundt utebordene.

  Tom Johansen lærte bort bordtennistriks på Vormsund ungdomsskole
  «Vår» Tom Johansen som jo har hele 66 norgesmesterskap i bordtennis, og som har slått tidligere verdensmester J.O.Waldner tre ganger var invitert for å organisere bordtennislek og rundbord for de ca. 200 frammøtte elevene på Vormsund skole torsdag 14.september i storefri. Noen fikk blant annet spille litt med bordtennisgeniet og forbildet sitt. I konkurransene vant to elever hver sin uteracket. I tillegg hadde Tom med 100 Stiga nøkkelringer med minibordtennisracket som ble utdelt til de ivrige som samlet seg rundt bordene.

  Inkludering
  En annen elev som har utmerket seg er Julian Joo (15) som gjennom sine år på ungdomsskolen har tatt med seg fem til seks racketer ekstra slik at flere får spille.Han har også påvirket flere slik at interessen for bordtennis har vært økende.

  Bordtennisskoler hos Hvam IL  og B-72
  Det er to klubber som tilbyr bordtennisskoler og organisert trening på Romerike. Det er Hvam IL på Neskollen i Nes og B-72 på Lørenskog. Bordtenniskolen til Hvam IL forgår på torsdager i perioden 12.oktober og ut november med Victor Solbakken og Julian Joo som instruktører. Barn/ungdom mellom 7 og 14 år er velkomne til dette tilbudet sier Sjur Kilde, styreleder i Hvam IL. De nærmeste klubbene som tilbyr bordtennis utenom de ovennevnte er KOBRA BTK på Kongsvinger og Harestua BTK.

  Norges svar på Bejing
  Bordtennis er jo verdens tredje største idrett i antall utøvere og svært utbredt i Asia generelt og Kina spesielt. Også i Norge er bordtennis populært og i «vinden» samt at bordtennis er den eneste sporten som er organisert i alle verdens 224 land for de som ikke visste dette. Nes markerer seg nå med alle utebord på skoler og idrettsanlegg, og er nærmest Norges svar på Bejing når det gjelder ping-pong muligheter.

  Fysisk aktivitet kontra PC/mobil bruk
  Det er godt at barn og ungdom får avkobling fra PC/mobil i blant og da er bordtennis ideelt understreker Grete Sjøli, ordfører i Nes kommune (Akershus) som også var tilstede på Vormsund skole denne nydelige høstformiddagen medio september.

  Storfint besøk til Skåningsrud resssurssenter og skole i Blaker
  Om kort tid får Skåningsrud ressurssenter og skole i Blaker besøk på en onsdag av 2 x europamester Aida Husic Dahlen og landslagstrener Jan Bergersen. Her vil de lære bort triks og enkle bordtennisgrep som kan være motivasjon for den enkelte elev til å bli litt bedre framover. Noen elever blir også invitert til omvisning i Olympiatoppen ved Sognsvann i Oslo av Jan og Aida. Dette er også en gave som er sponset av Gjensidigestiftelsen.