Profil: ILKA DOVAL

226

Skrevet av Christian Ibenfeldt

Ilka slo for alvor igjennom forrige sesong, og gikk ubeseiret ut av 2015/16. På veien tok hun med seg de 3 titlene i single:  NM senior, NM eldre junior og NM junior. Hun tok dermed sin første kongepokal og dermed er jakten på mor Kristins 5 i gang…

Hun var også en viktig del av det norske laget i jr-EM som spilte seg opp i a-puljen med en solid 14.plass. Ilka stod igjen med 7-2 i kvote mot meget kvalifisert motstand – hovedsakelig a-nasjoner som har for vane å spille i toppen av europeisk bordtennis.

Etter å ha vunnet alt som var å vinne i Norge forrige sesong – hva kan du gjøre bedre i år?

– Bli en bedre internasjonal spiller.

På damesiden har dere en god gruppe som har gjordt det bra i det siste – også utenfor kvartetten som tok oss til A-puljen i jr.EM er det spillere som hevder seg. Hvor mye betyr det?

Det betyr mye. Alle blir bedre om vi utfordrer hverandre, i tillegg gir det mulighet til å oppnå gode internasjonale resultater i senior som lag.

Både under jr.EM og nå senest i Serbia har du slått spillere høyt oppe på ITTF rankingen. Hviken prestasjon setter du høyest?

-Jeg har trent mye og veldig målrettet i flere år, særlig i de siste 3 årene. Jeg følte at spillet mitt begynte å komme på plass høsten 2015 og jeg klarer ikke å bestemme hvilket resultat jeg er mest fornøyd med.

– Jeg har gått videre fra alle puljene i ITTF junior-turneringer siden høsten 2015, men alle gangene har jeg vært uheldig og måttet spille mot spillere som er minst 30 i verden (junior) i første runde (Kato, Dragoman, Migot). Jeg vant forresten 2 sett mot Kato og Dragoman.

– Jeg vant 3 medaljer i Serbian Junior Open forrige uke: bronse i single (der jeg vant alle puljekampene 3-0, tapte bare i semi mot Shiomi som er 6 i verden i junior), bronse i double med Margo Degraef fra Belgia og sølv i lag med Boganova (Hviterussland) og Andrade (Portugal). I lag vant jeg alle kampene mine i puljen og i semifinalen mot Romania (inkl. 12-10 i avgjørende mot Izabela Lupulesku som er nr. 10 i junior i Europa og 212 i verden senior, hun er også den nest beste seniorspilleren i Serbia).

– I senior-VM i Malaysia presterte jeg bra med 7 av 14 seire. Der slo jeg flere spillere rundt 300 i verden senior.

– Etter VM har jeg slått en del gode spillere inkl. Maria Taylakova (Russland) som var nr. 5 i junior i Europa og beste juniorspilleren i Russland da jeg slo hun. Hun vant EM i kadett single både i 2015 og 2016 (jeg vant like før EM i 2016).

– Under Junior-EM (selv om jeg ikke spilte på mitt beste) vant jeg 7 av 9 kamper i lag, og tapte i 3. runde i single for en god tyrker som bare tapte 11-9 i avgjørende i neste kamp mot Zhang fra Spania som gikk til semifinalen.

Du skal sammen med Anna representere Norge under senior EM ; noen spesifikke mål her?

– Mye vil være avhengig av trekningen. Jeg har sett på deltagerlista og av de 112 deltagerne er det bare ca. 20 som ligger bak meg på rankingen. Om jeg har en brukbar pulje håper jeg å kunne vinne 1-2 kamper. Ved neste EM om 2 år må målet være å kunne gå videre fra pulja (men det forutsetter at jeg har blitt en mye bedre spiller).

Fra 1.januar er du seniorspiller internasjonalt. Hvordan ser du på denne overgangen?

– Jeg har begynt å spille mer aggressivt både fra forehand og backhand, og kan tenke meg at det vil hjelpe meg når jeg blir seniorspiller. I tillegg har jeg spilt en seniorturnering i Hviterussland i september for å forberede meg på det som kommer i 2017. Jeg håper at jeg kan spille flere slike ITTF Challenge-turneringer allerede i 2017.

Hva er målsettingen din (nasjonalt og internasjonalt) ?

– Jeg er ubeseiret siden mars 2015 i Norge og naturligvis vil jeg fortsette med det så lenge som mulig. Ellers nådde jeg alle målene jeg hadde nasjonalt i fjor, alt som kommer etter det ser jeg bare på som en bonus. Fokuset kommer jeg derfor til å legge på internasjonale turneringer fremover. Internasjonalt er målet mitt å fortsette å nærme meg de 200 beste i verden senior.

Hvor god tid gir du deg selv for å nå disse målene?

– Det er vanskelig å svare på, og det kommer an på mange ulike ting som: skole, NBTFs support, sparringskvalitet, m.m.