Positivt samarbeid mellom Norge og Kina

  335

  Tekst: Svenn-Erik Nordby

  Norge har inngått en avtale med kinesiske myndigheter om samarbeid på idrettsområdet. «Denne avtalen vil bidra til å styrke Norges bilaterale relasjoner med et svært viktig land, ikke bare på idrettsområdet, men også generelt», uttalte vår daværende kulturminister, Linda Hofstad Helleland, i 2017. Etter dette har det skjedd mye positivt i forbindelse med utviklingen av denne avtalen. Utgangspunktet for avtalen er at Kina skal arrangere vinter-OL i 2022. I den forbindelse har kineserne henvendt seg til Norge og spurt om de kan dra nytte av Norges lange erfaring med å arrangere store idrettskonkurranser på vinterstid. Kina har også etterspurt kompetanse innenfor idrettene ski, skiskyting og håndball.

  Avtalen gir også muligheter og fordeler for norsk idrett. Dette gjelder blant annet i form av et samarbeid mellom de to landenes olympiske komiteer i forberedelsene til OL i 2022, og gjennom samarbeid innenfor idretter der Kina ligger på et høyere prestasjonsnivå enn Norge. Det vil være opp til idrettsorganisasjonene i de to landene å konkretisere et slikt samarbeid.

  På bakgrunn av denne informasjonen tok Gen.sek kontakt med NIF og la frem et ønske om å bli en del av denne idrettsavtalen. NIF var umiddelbart positive til vår henvendelse og dette ble fulgt opp med et møte med Kulturdepartementet. De var også positive til at bordtennis ble fremmet som et ønske å ta med inn i avtalen fra norsk side overfor kineserne.

  Våre foreslåtte prosjekter ble meget godt mottatt også av Kina og dermed ble vi en del av handlingsplanen for 2018. Avtalen innebærer i korthet at vi får sende to spillere på et 3 ukers treningsopphold til Kina og de sender spillere og trener til oss. Under VM i Halmstad benyttet vi muligheten til å ha samtaler med representanter for det Kinesiske bordtennisforbundet, som kjente godt til avtalen og var meget positive til et samarbeid.

  Kinas Idrettsminister avla Norge et offisielt besøk fredag 11.mai i forbindelse med at samarbeidsavtalen mellom de to land skulle signeres. Etter at Kinas Idrettsminister Mr. Gou Zhongwen hadde signert formelt samarbeidsavtalen med Norges kulturminister Trine Skei Grande på Gardermoen så reiste Mr. Gou med sin delegasjon på 11 personer videre til Holmenkollbakken for omvisning og møte. President i NBTF Erik Lindholm var invitert på en del av denne seansen da han deltok på en drøy times møte på Holmenkollen Park Hotell for å diskutere samarbeidsavtalen nærmere. Der ble landene blant annet enige om å ansette en fast ansatt fra Norge stasjonert i Beijing for å kvalitetssikre oppfølgningen av de rådene og undervisningen Norge bidrar med på vintersport og håndball. NIFs leder Tom Tvedt ledet møtet og det hele gikk svært gemyttlig for seg. Tvedt uttalte at Norge skulle sørge for at Kina ble verdens nest beste ski-nasjon. Mr Gou parerte tilbake med at Kina skulle i hvert fall sørge for at Norge skulle klare å slå Sverige og Tyskland i bordtennis. Lindholm passet på å gratulere Mr. Gou med VM-titlene i bordtennis en uke i forvegen. Da smilte han godt.
  Etter møtet på hotellet dro delegasjonen videre for en mer privat middag hvor kun kinesere deltok. Neste dag var avsatt til å reise til Meråker for å studere ski-aktivitetene der.

  Vi ser naturlig vis frem til et nært og godt samarbeid med det Kinesiske bordtennisforbundet. Den vedtatte handlingsplanen gjennomføres denne høsten samtidig som det arbeides med en avtale for årene fremover mot 2022. Vi ser frem til at dette skal bli et positiv opplevelse for alle spillere og trenere som kommer i kontakt med våre kinesiske bordtennisvenner.