Paralagets tre 8’er gutter

212

Tekst Anne Wiik Nilsen

Fredrik Nordsveen Johansen(21) begynte å spille bordtennis i 2011, etter et opphold på Beitostølen Helsesportsenter. På Beitostølen fikk han prøve bordtennis, og han fikk hjelp til å finne en klubb i nærheten av hjemplassen sin. Han hadde også en klassekamerat som spilte bordtennis i Borgen IL, det gjorde det litt lettere å ta sjansen på å møte opp til første trening. Etter noen år i Borgen IL meldte Fredrik overgang til Fokus BTK, han trente mange av ukens dager på Fokus sine treninger allerede, og det var naturlig å konkurrere for Fokus BTK også.
Samtidig som Fredrik trente med Borgen IL og Fokus BTK var han også med på parasamlinger i regi av NBTF. Jan Berner hadde samlinger for de unge parautøverne 2-3 ganger i året, her møttes unge utøvere fra hele landet. I 2014 ble Fredrik med i ParaUng, en gruppe satsende, unge parautøvere, under ledelse av landslagstrener Jan Bergersen.
Fredrik har 2 NM gull i double, og hans beste bordtennisminne er da han vant over Max van Amerongen i Las Vegas i 2017. Det må nevnes at Amerongen er ranket som nr. 23 i verden, Fredrik er ranket som nr. 63. Bant juniorene(U23) er Fredrik ranket som nr. 14. I tillegg til en hel masse trening, studerer Fredrik i det daglige ved Norges Idrettshøgskole, og han leser alltid flittig i skolebøkene når han er rundt på turneringer.
Motto: 99 % innsats er 100 % mislykket.

Pablo Jacobsen(20) begynte å spille bordtennis på skolen, og syntes det var ganske gøy. Pappa’n hans meldte ham på treninger i klubben nærmest hjemstedet da Pablo av 11-12 år, Fornebu BTK. Pablo sier selv at det nok var faren som var den ivrigste av de to, på at Pablo skulle fortsette med bordtennis i starten, men etter hvert kom lysten til å spille, til å trene og til å konkurrere, fra ham selv. Svenn-Erik Nordby «oppdaget» Pablo, og presenterte ham for paramiljøet. Da Pablo var 13 år kom han inn i ParaUng gruppen til Jan Bergersen, og trivdes godt med det. Da han skulle velge videregående skole, falt valget på NTG, og bordtennistreningene ble en enda større del av hverdagen.
Pablo er usikker på hvor mange NM gull han har, men tror det er rundt ti gull. Hans beste bordtennisminne er da han vant European Para Youth Games(EPYG) i både 2017 og 2019. EPYG kan beskrives som et EM for U23 spillere, som arrangeres hvert annet år, altså en meget sterk prestasjon. Pablo er ranket som nr. 17 på verdensrankingen i U23. Ved siden av daglige treningsøkter, studerer Pablo på Norges Idrettshøgskole, og det hender vi ser ham fordypet i skolebøkene når vi er på turneringer.

Steffen Lande Salomonsen (23) begynte å spille bordtennis i 2007. En klassekamerat spilte i klubb, og hadde bord hjemme, og Steffen prøvde seg litt der. Han synes det var gøy og fikk det til ganske bra. Etter en stund ble Steffen med kompisen sin til Stord BTK, der fikk han god oppfølging av Atle Irgens. Etter noen år dabbet interessen, og Steffen sluttet nesten med bordtennis, men så ble han «fanget opp» av Jan Berner, og begynte å bli med på fellessamlinger med de andre unge parautøverne, og da ble bordtennis gøy igjen. Han ble kjent med Fredrik og Pablo(og mange andre), det var kjekt å være i et større paramiljø, det var gøy å konkurrere mot de andre med funksjonsnedsettelser, og han hadde noe å trene mot mellom samlingene.
I 2016 flyttet Steffen til Oslo, begynte å spille for Fokus BTK og økte treningsmengden betraktelig. Steffen har over 20 NM gull. Hans beste bordtennisminner er fra 2017, da vant han og Pablo gull i lag i Las Vegas, han vant sølv i EPYG og han vant en juniorturnering i Spania. Steffen er ranket som nr. 18 på verdensrankingen for U23. Ved siden av daglige treninger, studerer også Steffen ved Norges Idrettshøgskole. Han studerer på første året, så det er foreløpig vanskelig å bedømme hvor mye tid han prioriterer på skolebøkene underveis i turneringer.