OPPSUMMERING NM SENIOR

566

Tekst: Christian Ibenfeldt
Foto: Ghassan Chaer

Helgens NM gav oss mye bra spill og god underholdning fra begynnelse til slutt.

Kongepokalvinnere

Høydepunktet var utvilsomt søndagens single-finaler der begge ble avgjort med minst mulig margin. Men det var mye bra bordtennis før dette også.

Fredag ble NM innledet med lag-konkurransen. På damesiden var vel eneste spørsmålet om noen kunne utfordre B-72, eventuelt hvilket av B-72-lagene som skulle stikke av med seieren. Fokus prøvde og kom seg til finalen, men her ble det stopp.

I herre-lag var det betydelig mer åpent og på forhånd var det på papiret mange lag som kunne stikke av med seieren: Modum , Fornebu, Laksevåg , Stord, B-72, Hardanger og kanskje til og med Fokus hadde legitime håp om gull. Og jevnt skulle det bli.

Laksevåg norgesmester i Herrer lag

I den første semifinalen vant Stord 3-2 over Modum etter en triller mot de gamle heltene Moldovan og Bing (som begge slo Geir Erlandsen som vel også går trygt inn i kategorien «gammel helt»). Det ble kjempet til krampen tok dem – bokstavelig talt.

I den andre semifinalen seiret Laksevåg med samme sifre mot fjorårsvinner Fornebu. Laksevåg hadde allerede snudd 0-2 til 3-2 over B-72 i kvarten, og fløt videre på bølgen i finalen mot Stord. Ny 3-2 seier ble det når Fredrik Meringdal satte siste spikeren i Stord-kisten med seier over fjorårets kongepokalvinner Marcus Værstad.

På fredag fikk vi også se Andreas Aulie ta en relativt komfortabel seier i funk åpen single også.

Lørdag stod mix og double på programmet. Den første norgesmesteren for dagen ble Aasebø/Haug i mix i en svært jevnspilt og spennende finale mot Carlsen/Berner (11-8 i avgjørende). Ikke like spennende i funk åpen double der Sætre/Aulie tok en grei seier over Berecki/Jacobsen i finalen.

I dame-double ble det igjen svært underholdene . Begge semi-finalene gikk til avgjørende sett, i likhet med finalen. Fremadstormende Rikke Skåttet fikk med seg Sonja Obradovic i et lite (?) comeback, og de to defensiv-spillerne gikk til slutt seirende ut med 11-7 i avgjørende mot Carlsen/Gjelle i finalen. Det blir mye gøye ballvekslinger når deff er involvert, og denne finalen ble intet unntak.

I herre-double ble det enda jevnere.

Med 13-11 i avgjørende stod Lindholm/L.Rønneberg igjen som vinnere i år som i fjor. Moldovan/Bing gjorde sitt til at det ble stor underholdning for publikum og mye bra spill. Vi registrerer at selv gamle travere kan fortsatt bli nervøse …

De innledende kampene i single bød også på litt dramatikk og overraskelser:

-Sondre G.Berner ut i 1.runde mot Kristoffer Engelbertsen
-Lars Rønneberg gikk direkte fra finaleseier i double til tap mot evigunge Anders Hovden i single
-Thomas Låte slo i sin tur Anders og var svært nær ved å slå ut «legenden» Geir Erlandsen i kvarten
-Jimmy Ojakangas måtte trekke seg med skade på 3-3 i sett mot Borgar Haug i kvarten
-en annen «eldre ungdom» , Roger Andersson, kjempet seg igjen til en semifinale med 11-9 i avgjørende mot Fredrik Meringdal
-Anne Sophie Kalvatn vant med 11-9 i avgjørende mot klubbvenninne Martine Toftaker i ungdoms-duell om semifinale-plassen.

På søndagen kom rosinen(e) i pølsen. I funk-klassene ble det oppskriftsmessige seire til Tommy Urhaug (sittende), Aida Dahlen (damer stående) og Andreas Aulie (herrer stående).

I dame singel sikret fjorårets kongepokalvinner Maja Gjelle seg en finaleplass på bekostning av sin lagvenninne Anne Sophie Kalvatn med 4-2 etter en tilsynelatende kontrollert seier. I den andre semifinalen ble det noe mer dramatikk.

Kongepokal vinner Ilka Doval

Ilka Doval dro til slutt i land seieren med 11-8 i avgjørende sett mot Rebakka Carlsen. Vi fikk dermed en finale mellom de to siste vinnerne av kongepokalen på damesiden.

I finalen vant Ilka og Maja annet hvert sett, helt til det så ut som at Ilka skulle bryte trenden i det 6.settet der hun hadde to matchballer på 10-8. Maja kom imidlertid tilbake og vant 12-10 og dermed måtte det hele avgjøres i et 7. og avgjørende sett. Til slutt kunne hardtsatsende Ilka slå inn 11-8 og hente sin 2.kongepokal, 2 år etter sin første .

I herre-klassen fikk vi muligens servert et generasjonsskifte da Borgar Haug overvant Geir Erlandsen med «klare» 11-5 i avgjørende. Geir med et begrenset treningsgrunnlag, ble noen nummer for liten mot Borgar denne gang. Han var langt mer agressiv enn sin 26 år eldre motstander, men Geir ga seg ikke uten kamp og fikk tross alt presset frem et avgjørende sett.

Eskild vant det syvende settet 17-15, og dermed hans første Kongepokal.

I den andre semien seiret Eskil Lindholm over Roger Andersson . Det så lenge ut som han skulle surfe inn til en lett seier med en 3-0 ledelse etter solid spill og lite feil, men med Roger kan man aldri stoppe opp. Roger vant de to neste og var svært nære med å utligne til 3-3, men det ble tap 9-11 i det 6.settet …og litt diskusjon rundt lovlige/ulovlige server på matchballen…

Eneste som var sikkert før finalen var at vi ville få en ny kongepokalvinner. Vi kunne få den yngste herrevinneren noen gang i Borgar med sine 15 år eller 23 år «gamle» Eskil som i de siste årene har vært i toppen, men aldri øverst. Og det ble en skikkelig «rysare». Eskil dro tidlig ifra og ledet 3-1, men Borgar kom tilbake og utlignet til 3-3. I det avgjørende settet hadde begge flere matchballer, men det var til slutt en rørt Eskil som kunne strekke armene i været på 17-15 (!). En vel fortjent seier til en som har holdt liv i karrieren selv etter mye plager med skader og at den største satsingen er tilbakelagt. Og vi regner med at vi ser mer til Borgar fremover også – han kan fortsatt bli den yngste herre-vinneren neste år om han skulle vinne…

Dermed er nok et vellykket NM over for denne gang, og det var mye positivt å ta med seg.

På herresiden var det godt å se at «alle» stiller opp. Det gjorde sitt til at alle klasser ble både interessante og spennende med et stort spenn i alder, som ser ut til å spille liten rolle over en helg. Vi ser både 15-åringer og 45-åringer som hevder seg. Det er fortsatt en nytelse å se forehand-oppstussen til Geir selv om den kommer litt sjeldnere enn før, backhandpresset til Roger som fortsatt får ungdommen til å løpe fra side til side, noen backhand-bomber fra Wang Bing … For interessen og nivået sin del er det viktig at vi også fremover får med oss de «gamle, gode». Men det blir ikke lettere med årene – ungdommen begynner å bli god…

Sonja Obradovic og Rikke Balgaard Skåttet Norgesmestere i Damer double

På damesiden ser vi også at flere melder seg på. Våre damer holder nok et høyere nivå internasjonalt på senior-siden enn herrene nå , og «stammen» i landslaget med våre 3 siste kongepokalvinnere (Rebekka, Ilka og Maja) innfrir fortsatt. Men bak disse gror det godt ; Rikke (norgesmester i double), Anne Sophie og Martine fikk også vist seg litt frem i helgen. Og andre har vist seg frem før. Nå får vi håpe at vi kan beholde dem alle så lenge som mulig, så her kommer min utfordring til damene: se på gutta – det går an å hevde seg og ha det gøy med bordtennis i MANGE år !

Så da regner jeg med at vi alle sees til neste år igjen når kongepokalene skal deles ut !