Oppsummering EM Funksjonshemmede

  100

  Deltagere:

  • Aida Dahlen, Randesund
  • Merethe Tveiten, Notodden
  • Tommy Urhaug, Stord
  • Sebastian Vegsund, Skodje
  • Markus Koteng, Vikåsen
  • Pablo Jacobsen, Fornebu
  • Fredrik N. Johansen, Borgen
  • Steffen Salomonsen, Stord

  Ledere:

  • Jan Bergersen
  • Joachim Sørensen
  • Istvan Moldovan
  • Marte Grutle Aasebø
  • Hanne Haugland (Olympiatoppen)

  Undertegnede sammen med Hanne og Tommy reiste fredag 9. September for å komme ned en dag tidligere og ha alt klart når resten av troppen skulle komme. Viktige ting å få kontroll på er: akreditering, rom på hotel, transport, mattider, treningstider, treningshaller, muligheter for fysisk og alternativ trening, nærmeste matbutikk for innkjøp av frukt og mellommåltider, apotek hvis det skulle være nødvendig m.m.

  Vi var så heldig å bo ved siden av hallen, så denne gangen slapp vi transport som ofte er en ting som krever mye planlegging og som gjør hvile og restitusjon vanskelig gjennom dagen. Tommy sørget for å være den første utøver som trente i en av de 3 hallene, og han hadde en bratt læringskurve når det gjaldt uvaskede baller! Så på kvelden første dag ble det vasket noen hundre baller.

  Lørdag var også tidligere president Øivind Eriksen tilstede som rådgiver for styret i det internasjonale forbundet for funksjonshemmede.

  Resten av troppen ankom lørdag og med litt effektivitet klarte vi å få de klare til trening klokken 12. Vi hadde et bord i hovedhallen og resten i oppvarmingshallen begge hadde 12 bord. I tillegg var det en treningshall med 8 bord.

  Lørdag ettermiddag/kveld ble brukt til racketkontroll, her var vi også først, stilte oss opp tidlig i kø og alle skulle sjekke 2 racketer hver. info, check-in, fysisk og psykisk behandling, møter og gjennomgåing av arbeidsplanen til lederne som vi hadde laget før avreise. Vi har spisskompetanse på idrettspsykologi, manuellterapi, erfaring fra mesterskap og at alle kan utføre trening, sparring og coaching av spillerne.

  Søndag hadde vi 2 treninger hvor trenerne også bidro med sparring og kinatrening, quiz ble laget av lederne, hvor utøverne kjempet som løver. De som ikke hadde fått sine racketer godkjent måtte sjekke de en gang til. Åpningsseremoni hvor kun undertegnede deltok grunnet sammenfall med trening. Teknisk møte på kvelden med arrangør med gjennomgang av prosedyrer før kamp, trekninger, det nye lagsystemet, og en times krangel om at arrangør hadde fått andre baller enn oppgitt, så da var det mange som hadde trent i forkant med feil ball.

  Fellesmøte med spillere hvor de fikk trekning, og måtte planlegge dagen etter med frokost, innslaging med hvem/når, forberede kamp med coach, måltider, hvile og eventuelt samme runde før neste kamp. Spillerne var der for å prestere best mulig så det var ingen krav til å se på andres kamper.

  Mandag kom generalsekretær Nordby og vi fikk hilst på mange foreldre, vi hadde denne gang sendt ut info til foreldrene med punkter over hva slags fokus man bør ha på samtaler og samvære på slike turneringer. Alle spillerne kom i gang med matchene sine, vi visste det ville bli tøft for de som tilhører Tokyo 2020 gruppen, men de var med for å utvikle seg, skaffe seg erfaring og ha et fokus på utviklingsprosesser. For noen var det kanskje litt for tidlig, men med to år til neste mesterskaperfaringsmulighet så valgte vi denne løsningen denne gangen. Kvelden ble avsluttet med møte om erfaringer fra dagen og planlegging av dagen etter. Behandling og nødvendige individuelle samtaler ble også avholdt.

  Tirsdag morgen ble de avsluttende gruppekamper spilt og det viste seg at det var våre forhåndsfavoritter Aida og Tommy som var videre til sluttspillet. På morgenen landet også gjestegruppa med sponsorer og markedsavdelingen til NIF. Gen.sek og undertegnede hadde en god lunch med disse og fikk gitt de nødvendig info om spill videre og vår satsing mot Rio, Tokyo og rekruttering. Gjestegruppa besto av Esten O, Sæther Dagbladet som har vært med oss før og liker veldig godt hvordan Tommy jobber og har skrevet flere gode artikler i Dagbladet om dette.

  Morten Schønfeldt tidligere landslagsspiller i Håndball og topptrener, nå markedsdirektør i NIF.

  Jannicke Sand Aspen prosjektleder i markedsavdelingen til NIF.

  Caroline Dokken Wendelborg, informasjonsavdelingen til NIF.

  Ettermiddagen ble dermed brukt til interjuver, bilder m.m.

  Brage Æsøy Titlestad hadde også tatt turen ned og tok bilder av enkelte og gruppebilder til NBTF.

  Tommy spilte kvartfinale mot Bart Brands, Belgia og vant den komfortabelt og var dermed klar for onsdagens semifinale sammen med Aida.

  På kvelden var det lagt opp til mer læring og er faringsutveksling utøverne imellom samt at utøvere som var utslått fikk 20 oppgaver å løse, samt planlegge trening med Sverige onsdag.

  Noen av oppgavene lød som følger:

  Spør Øivind Eriksen om hvorfor Hankam er blitt så dårlige i fotball?

  Spør Svenn-Erik om kampen hans mot Kina etter kulturrevolusjonen?

  Reflektere over 3 ting som var bra i singlespillet.

  Plukk ut en toppspiller i din klasse og finn ut 3 ting han er bedre enn deg på, samt 1 ting han kan bli bedre på.

  Ranger trenerne bordtennismessig fra best til dårligst ?

  Spørre Istvan om forskjellen på Norsk og Rumensk oppdragelse?

  Spør Hanne om hva hun synes er mest fascinerende med bordtennis?

   

  Onsdag var en dag jeg hade satt av i kalenderen siden dagen etter VM i september 2014. Det var denne dagen vi forhåpentlig ville ha spillere igjen i single og hvor trenerteamet skulle opp til eksamen.

  Aida begynte mot Thu Kamkasomphou, Frankrike som ble omklassifisert dagen før EM og plutselig var toppseedet i stedet for Aida! Aida slo henne i semifinalen i VM i fjor, og hun var enda bedre denne gangen. En nesten perfekt gjennomført kamp førte til en imponerende 3-0 seier og klar for finale senere på ettermiddagen.

  Tommy møtte Mitar Palikuca fra Serbia i semifinalen, en spiller han slo 3-2 i forrige EM semi og 11-9 i avgjørende 2 uker før EM i Tsjekkiske Åpne. Tommy hadde brukt god tid på å forberede seg til denne kampen taktisk, og viste det gjennom å slå Serberen 3-0 for første gang på eventuelt meget lenge. Tommy hadde nå spilt seg opp for hver kamp og den neste ville bli mot verdensmester Valentin Baus, Tyskland som han tapte for i fjorårets VM semi.

  Trenerteamet hadde møte med foreldre gruppen hvor vi redegjorde for hver enkelts ansvarsområder, måten vi tenker på og en mulighet for foreldrene til å stille spørsmål og komme med ris og ros. Vi fikk begge deler og vil jobbe videre med dette.

  Trening og doublespill mot Sverige ble gjennomført av Marte og dette ble en god økt for våre utøvere.

  Marte fra trenerteamet som tidligere på dagen hadde varmet opp Tommy med sine nubber måtte nå forlate oss, hun går på et ambisiøst studie som krever sitt. Det virket som hun angret sin avgjørelse på å ikke bli igjen en dag til nå som vi hadde fått 2 spillere i finale.

  AidaDahlenNRKAida var først ute mot Tyskeren Wolf , en spiller hun tapte 11-9 i avgjørende for i gruppespillet i avgjørende, og en hun slo 11-9 i avgjørende i fjorårets VM. Så vittige tunger hadde sagt at dette sikkert også ville bli 11-9 i avgjørende! Det så ikke slik ut da Aida lå under med 6-1 i avgjørende, men hun fightet inn ball etter ball, spilte seg opp og frem til 10-8 og 2 matchballer. Den første tapte hun selvsagt, dette skulle jo bli 11-9!! Det ble det også, Aida valgte å avslutte med en knallhard forehand rette veien, den norske troppen jublet, Aida hoppet rundt av glede og la seg ned og fylte øyekrokene med tårer. Coach Istvan la igjen spensten på benken og løp rett gjennom barrikadene og kastet seg rundt Aida og fikk henne opp i stående stilling!! En fantastisk kamp av Aida og en fjær i hatten til Istvan som sammen med støtteapparatet har jobbet for at Aida skulle kunne vise seg fra sin beste side når det gjaldt som mest.

  TommyUrhaugSunnhordlandSå var det Tommy som igjen hadde forbederedt seg godt og nøye til finalen. Innslaging med Joachim for å få mer angrep mot seg var en detalj han hadde sett for seg ville gi uttelling. Tommy begynte finalen godt, men ble litt passiv underveis og havnet under med 1-2 og 2-5. Ved dette tidspunktet virket det som Tommy skjønte alvoret og klarte å vise frem et aggressivt spill fra både mulige og umulige vinkler. Etter å ha dominert siste settet kunne han heve armene over hodet og innkassere sin 9. EM tittel. Meget imponerende av Tommy som har hatt et trøblete år med mye skader og utfordringer. Tommy ønsket et annet opplegg etter VM i fjor og et tettere samarbeid med hovedtrener, dette har gjort samarbeidet enda bedre og målet er at det skal bli enda bedre frem mot RIO. Mye av jobben til støtteapparatet er å la Tommy bli utsatt for minst mulig støy og at han kan få muligheten til å hvile og ikke være bundet opp av for mye planer. Tommy har også fått tilgang til den anerkjente psykologen Britt Tajet Foxell og dette har vist seg å være nyttig for Tommy sine prestasjoner.

  Rett etter finalene ble det omstilling til lagturneringen hvor lagene hadde hver sin coach til å følge opp laget.

  Premieutdeling ble unnagjort med –Ja vi elsker, to ganger. Lyden av denne er som regel også en bestått eksamen for støtteapparatet. Samtidig som det ikke er noe mer tilfredstillende for utøveren at all innsats, valg og timer har gitt uttelling.

  På kvelden var Tommy, Aida, hele trener og støtteapparatet , Nordby og Eriksen invitert til middag med NIF og deres gjester, dette ble en god middag med hyggelige ord fra Schønfeldt og Nordby.

  Presse skal også håndteres på en sånn dag som dette, og det ble mange telefoner til utøvere og støtteapparat. Oppslag på dagbladet.no og de store avisene i Kristansand og Hordalandsområdet var noe av beholdningen denne gangen.

  Lagturneringen ble gjennomført uten seire for Norge, den ble gjennomført med et nytt konsept først til 2 seire, det begynner med double, og så 2 singler med fri trekning. Damelaget hadde muligheter til medalje i en jevn klasse, de hadde matchball på vinner Russland, men prestasjonene denne gangen var ikke så gode som vi kunne håpet på, dessverre.

  I hovedhallen var det 12 bord som alle ble streamet direkte på internett, dette må være rekord? Alle kamper blir nå lagt ut på Youtube og kan nytes i etterkant!

  Målet vi hadde med at alle i Tokyo 2020 skulle være prestasjonsorientert og ha fokus på læring og utvikling føler vi at de lyktes godt med i Danmark. Nå blir det viktig at vi klarer å omsette dette til at vi klarer å flette dette inn i den daglige treningen til utøverne. Rapport til spillere, foreldre og klubbtrenere er på vei. Dette er et punkt vi vet er viktig og som vi som trenerteam er nødt til å bli enda dyktigere til å følge opp. Sykdom i trenerteamet har gjort sitt til at dette ikke har vært bra nok det siste året, men vi har gode planer her.

  Vi spurte Marte som har vært landslagspiller i 10 år om hennes opplevelser av EM:

  For meg var det en stor opplevelse og veldig lærerikt å være med på EM. Jeg har vært med på en turnering og en god del samlinger den siste tiden og synes gruppa utvikler seg hele tiden. Det er høyt nivå på et EM, og Tommy og Aida sine prestasjoner er fantastiske. Resten av laget er med for å lære, og alle har en utrolig god innstilling og jeg er sikker på at de også har fått masse ut av EM. For meg har det også er det også veldig spennede å få jobbe sammen med de andre erfarne trenerne (Jan, Istvan og Joachim + Hanne Haugland fra OLT), og jeg lærte mye av dem.

  Tilslutt ønsker trenerteamet og takke Hanne Haugland fra Olympiatoppen for gode rammer til å drive toppidrett og at hun tar seg tid til å være med å kvalitetssikre jobben til trenerteamet og være en ressurs for spillerne. Personlig har jeg jevnlige samtaler med henne som stadig gir meg økt innsikt. Cato Zahl Pedersen kom også nedover til lagspillet og har vært en viktig støttespiller helt siden VM i 2006. Vi har mye å takke disse to for. At jeg som enslig enslig trener i mange år nå har kunnet håndplukke det beste komplementære trenerteamet jeg kunne ønske meg skal vi ikke ta for gitt, men som en bekreftelse på at de liker jobben vi tenker og jobber på.

  Vi ønsker også å takke foreldre og klubber for den jobb de gjør for spillerne slik at vi sammen kan prøve å realisere potensialet og drømmene deres.

  Selvfølgelig har vi ikke glemt spillerne, uten de, er vi andre null verdt i denne sammenheng. Tommy og Aida sine prestasjoner er av høy klasse i en stor verdensidrett hvor alle de store bordtennisnasjonene er med. Så takk til de og de andre spillerne for at vi får være med på disse prestasjonene.

  Jan Bergersen

  image