OL-kvaliken flyttet fra Istanbul til Halmstad og Øivind Eriksen leder for juryen

157
Øivind Eriksen

Tekst     Øivind Eriksen

Årets OL-kvalifisering for Europa var planlagt avvikles i Istanbul, Tyrkia 6. – 10. april. De siste ukenes terrorhandlinger i Tyrkia, blant annet i Ankara og Istanbul, har gjort det helt umulig å gjennomføre kvaliken i Istanbul, og onsdag 23. mars avgjorde ETTU, sammen med ITTF, at årets OL-kvalik for Europa spilles i Halmstad, Sverige. Der ble fjorårets World Cup for herrer også spilt, og om 2 år spilles lag-VM i Halmstad. Imponerende at Sverige og Halmstad, på meget kort varsel, tok utfordringen som arrangør.

OL-kvaliken ble ikke bare flyttet geografisk, men også i tid. De nye konkurransedatoene er fra og med tirsdag 12. til og med lørdag 16. april. Under World Cup i oktober 2015 hadde mange nordmenn tatt turen til Halmstad, og når avstanden fra Oslo til Halmstad bare er 430 km bør mange fra den norske bordtennisfamilien benytte muligheten til å se bordtennis i verdensklasse.

OL-kvaliken er en fantastisk turnering der svært mye står på spill. Europa-kvaliken er tildelt en OL-kvote på 10 herrespillere og 10 damespillere. Etter seieren i henholdsvis herresingle og damesingle i European Games i Baku i juni 2015 er Dimitrij Ovtcharov, Tyskland og Li Jiao, Nederland allerede kvalifisert til Rio de Janeiro. Alle andre europeere med ambisjoner om OL-deltakelse, med Timo Boll i spissen, er på plass i Halmstad i april. Etter at det er spilt kvalifiseringen i alle ITTFs 6 regioner, vil de resterende OL-plassene bli fordelt etter ranking. Samtidig skal det sikres at det blir 16 herrelag og 16 damelag i årets OL.

Til Istanbul var det påmeldt 88 herrer og 80 damer, men nå kjøres en ny påmeldingsprosedyre. ETTU forventer omtrent det samme antallet spillere til Halmstad. De to første konkurransedagene spiller de nest beste spillerne puljespill. Med et normalt antall spillere har de 16 høyest rankede herrene og de 16 høyest rankede damene walk over til knock-out-spillet, mens de øvrige spiller puljespill. Det er 16 puljer i begge klassene, der de 3 beste spillerne i alle puljene går til neste runde. Puljespillet går tirsdag 12. og onsdag 13. april.

Den store dagen er utvilsomt torsdag 14. april, der 16 OL-plasser avgjøres. Da spilles 32 «semifinaler» og 16 «finaler», slik at 8 av 64 herrer, og tilsvarende på damesiden, får Rio-billetten på kvelden 14. april, dog under forutsetning at den enkelte spillers olympiske komite gir den enkelte klarsignal. De 2 siste OL-billettene i begge klassene skal de resterende 56 spillerne kjempe om i rent knock-out-spill fredagen og lørdagen.

Det var ikke meldt på noen norske spillere til den opprinnelig planlagte OL-kvaliken i Istanbul, men NBTF kan selvsagt vurdere å sende spillere til Halmstad. Øivind Eriksen, leder av den tekniske komiteen i ETTU, er leder for juryen i Halmstad.