«Norsk spiller» og eliteserien/NM/Topp8

96

Dette er artikkel 2 av 3 i en artikkelserie fra sektor Arrangement for å sette fokus på fremtidig utvikling. Beskrivelse av og meningen bak artikkelserien kan leses her og Artikkel 1 av 3 kan leses her

Vi presiserer… dette er endringsforslag vi i disse dager vurderer for sesongen 2016/17, ingenting er vedtatt. Altså en «tankesmie». Vi ønsker at våre medlemmer er med på å diskutere disse forslagene på Sektor Arrangements diskusjonsside på Facebook

Sektor Arrangement i Norges Bordtennisforbund ser denne sesongen på hvilke grep vi kan foreta på arrangementsområdet for at vi skal bli «Bedre og flere».

Vår første artikkel har blitt diskutert en del på Facebook. Vi i sektor Arrangement har fulgt med å denne diskusjonen og notert det som er skrevet. Mange bra bidrag her.

Vi merket oss spesielt følgende punkter

 • Virker som eget NM Eldre junior bør revurderes. Har ikke noe å si om et forslag er godt hvis det ikke har støtte blant klubbene.
 • Å synkronisere våre egne aldersklasser for yngre spillere med resten av verden bør tittes på
 • Vi må se litt nærmere på NM Senior og de spillerne som normalt er i B-klassen der. Kanskje vi bør vurdere puljespill i Consolation-turneringen, f.eks 3’er puljer hvor 1 går videre. Da vil alle bli  garantert 3 kamper totalt…bortsett fra de seedede spillerne i hovedturneringen.

Uansett: takk for tilbakemeldinger. Dere kan bare fortsette å diskutere på første artikkel. Her følger artikkel nummer to


«Norsk spiller»
I dag kreves at man har bodd i Norge i 3 år og at man er innmeldt til NBTF innen en datofrist hver sesong for å være «Norsk spiller» hvis man ikke er norsk statsborger eller tidligere er innmeldt som slik spiller.

Vårt forslag til endring:
Man bør kunne spille som «norsk spiller» når man har bekreftelse fra folkeregisteret om at flytting til Norge er registrert der. Har du fått meldt flytting til Norge registrert på onsdag så kan du spille den dagen. Ingen innmeldingsprosedyre, krav til botid eller datofrister. Gjelder alle divisjoner inkl eliteserien og Dameserien. Det er klubbens ansvar å kunne vise til registrering i Folkeregisteret.

Vi stusser over at denne praksisen ikke er innført tidligere. Ønsket er vel at de som bor i Norge og ikke er statsborgere i Norge skal være «Norsk spiller». Vi vil nå også slippe byråkrati og forhåpentligvis færre misforståelser/krangler.

«Eliteserien»

Vi bør øke prestisjen. Bruke den til utstillingsvindu for sporten vår innad i miljøet og mot sponsorer. Vi bør få effekt av den i rekrutteringssammenheng med gode hjemmekamper. Våre beste og nest beste spillere skal få godt sportslig utbytte av å spille i serien.

Grep:

 1. Maks 1 spiller som ikke er «norsk spiller» pr kamp blir et meget viktig virkemiddel.
  Vi har studert en ferdig juridisk betraktning fra NIF rundt eliteserien og vår rett til å hindre EU-borgeres rett til «å jobbe» som bordtennisspillere i vår serie.
  Vi mener her å stå på trygg grunn. Bla disse punktene støtter vår rett til dette.
  – Stiga-ligaen er en amatørserie. Premiene er lave.
  – Skal EU-regler kunne benyttes mhp rett til arbeid så skal dette arbeidet utgjøre en vesentlig del av personens samlede inntekt. Vi har så lave pengepremier at dette ikke kan bli tilfelle. Hvis en arbeidsgiver (les: klubb) ønsker å betale 150.000 til en spiller for å komme og spille kamper for dem så er det kun et forhold mellom den klubben og spilleren da dette beløpet ikke i det hele tatt står i forhold til våre premier.Dette er et konsept som også bør være spiselig for de klubbene som i dag dominerer eliteserien da de ofte benytter utenlandske spillere som har bosatt seg i Norge og vil falle under begrepet «Norsk spiller». Det blir fortsatt fritt frem med å fylle hele laget med spillere som er «Norsk spiller».

  Dette konseptet gjør at serien også blir mer forutsigbar. Dagens regler gjør at man før seriestart kan forhåndspåmelde hele det svenske landslaget og man vet aldr når disse spillere vil bli brukt. Kun sluttspillet som har visse begrensningsregler i dag.
  Konseptet vil også gjøre at de norske spillerne på topplagene vil spille flere viktige og avgjørende kamper. I dag ser vi at de i en del tilfeller får slippe til når kampen i utgangspunktet ikke er spennende.

 2. Begrepet «satsningskamper» må igjen bli vanlig. F.eks 1 hjemmekamp i halvåret de «satser på» mhp arrangement, midtukekamper. Viktig å være fleksible mot de enkelte klubber for å få til det de selv mener er beste form for hjemmekamper.
 3. Vi ønsker en jevn serie uten «pølsematcher». Slike kamper ødelegger helhetsinntrykket av eliteserien sett utenfra og for spillerne.
  Kanskje kun 6 lag med dobbel serie uten sluttspill ?
  Det har vel nesten aldri vært 8 lag i eliteserien uten et par lag i bunnen som blir «slaktet» av de andre lagene. Årets serie ser imidlertid ut til å være litt jevnere enn tidligere. Når man innfører begrensning på utenlandske spillere så kanskje nivået går ned litt og da blir serien jevnere. Da kan dette punktet bli uaktuelt og vi da er best tjent med 8 lag. Derfor er dette punktet kun et tiltak vi håper å slippe å innføre.

«Topp8»

Vi ønsker heretter at Topp8 kun skal være for norske statsborgere og de som er «Norsk spiller».

Vi ønsker å avslutte trenden med at en utenlandsk spiller kommer og spiller én NC og deretter spiller Topp8 og lett vinner førstepremien.

Pengepremiene i eliteklassene er ganske bra summer og dette bør være mulige for våre beste norske spillere å vinne. De behøver sårt slike premier i sin satsning.

«NM »

Vi ønsker at alle NM’ene kun skal være for norske statsborgere. Slik er det f.eks i Danmark, men ikke i Sverige. Landene i Europa har ulik praksis her. Dermed får heller ikke spillere som er «Norsk spiller» delta mer.

Unntak:
De som tidligere har spilt et NM skal fortsatt få gjøre det. Vi gir ikke regelen tilbakevirkende kraft.

Har du synspunkter på disse tingene? Delta i diskusjonen på Sektor Arrangements Facebooksider.