Nord- og Sør-Korea spiller som felles Korea i lag-VM i bordtennis

294

Tekst: Øivind Eriksen
Foto: ITTF

Nord-Korea og Sør-Korea åpnet lag-VM i Halmstad på «vanlig måte», med to lag. Begge damelagene kvalifiserte seg for kvartfinalene, og der skulle de møtes, torsdag 3. mai kl 10:00. Før kampstart orienterte de to lagene overdommeren om at de ikke ønsket å konkurrere mot hverandre, men at de i stedet ville spille videre som et samlet koreansk lag i semifinalen, som spilles 4. mai klokka 11:00 mot vinneren av Japan og Ukraina.

Beslutningen for det enhetlige laget var et treparts samarbeid mellom lederne av bordtennisforbundene i Nord-Korea og Sør-Korea og ITTF.

ITTFs president Thomas Weikert, som ledet ITTFs Board of Directors når beslutningen ble tatt torsdag formiddag, uttalte: «Da jeg informerte BoD om denne utviklingen, fikk beslutningen om det enhetlige teamet en stående ovasjon fra delegatene, som dermed viste støtte til dette historiske trekket.” Bordtennis har dermed vist seg som et perfekt medium for å fremme fred på den koreanske halvøyen.

Presidenten for bordtennisforbundet i Nord-Korea Ju Jong Chol uttalte: «Dette er resultatet av den sterke støtten fra ITTF og IOC. Vi vil gjøre vårt beste for å få mer vellykkede resultater internasjonalt i en felles innsats mellom Nord- og Sør-Korea.»

Visepresidenten i Sør-Koreas Bordtennisforbund og IOC-medlem Ryu Seungmin sa: «Dette er en stor historisk beslutning for begge landene. Dette er bordtennishistorie, så vi er veldig glade. Jeg vil gjerne takke ITTF for deres sterke støtte. Dette er et viktig skritt for å fremme fred mellom våre land.»

Den siste gangen at et samlet koreansk spilte VM var i 1991 Chiba, Japan, hvor Korea sjokkerte Kina ved å vinne damenes lagfinale.

Det har vært et stort år for de to koreanske landene. De marsjerte samlet inn under åpningsseremonien under vinter-OL i Pyeongchang, som var et tydelig tegn på enhet i internasjonal idrett. Det er takket være IOC at Nord-Korea deltar her i Halmstad, på grunn av deres olympiske solidaritetsstøtte.

Det historiske trekket fra de to nasjonene er med på å løfte bordtennis-VM til noe langt mer enn et VM. Hele VM-byen er preget av den historiske hendelsen, som setter Halmstad og bordtennis-VM på det idrettspolitiske kartet!