Merethe og Jenny har funnet tonen i bordtennishallen

436
MINI-MEG: Merethe Tveiten (t.h) ser på Jenny Helene Slettum som en yngre utgave av seg selv.

Tekst  Trond Kaasa

Jenny Helene Slettum var én av de ni spillerne fra Notodden Bordtennisklubb som måtte i karantene i slutten av september. For 15-åringen fikk det en ekstra tøff konsekvens.

SPILLER MED HANDIKAP: Merethe Tveiten (t.v) og Jenny Helene Slettum har begge cerebral parese. Nå har de to funnet tonen i bordtennishallen.

-Jeg fikk utsatt konfirmasjonen min i én måned, og da jeg ble konfirmert var jeg eneste konfirmant i kirken den dagen. Det var litt spesielt, smiler 15-åringen.

Cerebral parese

Det er nå snart to år siden Jenny Helene ble et aktivt medlem i bordtennisklubben – og hun har allerede rukket å bli plukket opp av landslaget for parautøvere. For i likhet med klubbens mest profilerte spiller, Merethe Tveiten har også hun cerebral parese.

-Det er på grunn av Merethe jeg begynte å spille. Hun inviterte meg med på trening, og siden har jeg blitt her. Vi har funnet tonen, og Merethe er nå både mentor og privatsjåfør for meg. Hun har egentlig gått den samme veien som jeg nå har begynt på, og vi forstår hverandre veldig godt i og med at vi har det samme handikapet, sier Jenny Helene.

Viktig med bevegelighet

ENERGI: Jenny Helene Slettum sier satsingen på bordtennis har gitt henne mer energi, og at kroppen har reagert positivt på treningen.

Jenny Helene har søsken som har drevet med bordtennis, og hun har en far som var sterkt delaktig da Notodden Bordtennisklubb brøt ut fra Heddal Bordtennisklubb. Selv om hun startet «seint» med bordtennis, så har hun ikke ligget på latsida tidligere hjeller. Men så aktiv som hun nå har blitt har hun aldri vært.

-Jeg har drevet med teater, musikal, ridning, svømming og El-bandy, men det har blitt mindre og mindre av de aktivitetene nå som det skal satses på bordtennis. Ved siden av sportslige framganger merker jeg også at kroppen blir mykere og mer bevegelig av treningen. Alt går oppover, jeg får mestringsfølelse. Jeg har mer energi nå enn hva jeg hadde på samme tid i fjor. Men det er viktig å lytte til kroppen – for jeg har dager som ikke er like gode, sier hun.

– Litt mini-meg

For Merethe Tveiten har også Jenny Helenes inntreden i klubben hatt stor betydning.

-Det er krydder i hverdagen å få være sammen med henne. Litt på spøk så har jeg sagt at jeg er barnevakten hennes, og hun er litt mini-meg. Vi har samme handikap, og mange av de utfordringene ho vil møte har jeg hatt. Nå har vi også begynt å trene sammen hos fysioterapeut, og jeg kjører og henter når vi skal noe. Vi har blitt veldig tett sammensveiset, sier Merethe, som naturlig nok har kommet et stykke lenger opp i den
sportslige stigen.

-Men jeg blir ikke overrasket om hun tar meg igjen. Jeg begynte å spille da jeg var 17 år, Jenny Helene var noen år yngre da hun startet. Og jeg ser jo at hun har stor framgang i spillet sitt.

Er i risikogruppa

De måtte begge i karantene da en spiller fra klubben testet positivt i slutten av september. Spilleren bor ikke på Notodden, men hadde vært i hallen på treningssamling. Mens Jenny Helene mistet konfirmasjonen, så gikk Merethe nærmest på veggen den siste tiden av den ti dager lange karantenen. Men tiden med korona har også gjort noe med kamptreningen hennes.

-Jeg er selvsagt glad for at det er lite smitte i Notodden, men jeg må være ekstra forsiktig med tanke på at jeg er i risikogruppa. Jeg har også en liten jentunge å tenke på, så man får noen bekymringer nå om dagen. Nå skal vi til Trondheim snart for å spille, og det blir nok til at jeg drar. Jeg trenger kamptrening nå. Men det gjelder å ta ekstra forholdsregler. Går alt etter planen skal det også spilles OL-kvalifisering i april i Slovenia, men tiden får vise om det blir noe, sier hun.

På landslaget

TRENER: Trener Joanna Sierputowski er full av lovord om den unge paraspilleren. Foto: Privat

Jenny Helene har allerede blitt plukket ut som aspirant til det norske paralandslaget i bordtennis. I helgen deltok hun i sitt første norgesmesterskap og ble nummer tre. Hun er eneste jente som er plukket ut i gruppa bak de etablerte landslagsspillerne.

-Det betyr mye for motivasjonen å få oppbacking fra landslaget. Jeg ser at det er mulig å nå like langt som Merethe. Dessuten har jeg helt sikkert den beste treneren jeg kan ønske meg her i klubben i Joanna. Her legges det til rette for meg, sier hun og får de beste skyssmål fra trener Joanna.

-Jeg er ikke overrasket over hennes framganger. Hun er profesjonell og har ambisjoner. Sammen med Merethe gjør de hverandre gode, og det er en nytelse å være sammen med de to. De driver virkelig toppidrett, sier hun.