Live stream av bordtennis

  250

  Vi opplever alle nå at med de tekniske nyvinninger og sosiale medier så kan informasjon og levende bilder formidles raskere og enklere. Både klubber og forbund har i noen år benyttet flinke produsenter med til dels profesjonelt utstyr som har sendt live streaming fra NM, SNC og seriekamper. Nå har Norges Bordtennisforbund sammen med våre øvrige særforbundspartnere i «Særforbundsalliansen» inngått en avtale med Ullevål Media Center (UMC) og Dagbladet /Dagblad-TV. Våre 15 idretter vil nå produsere sendinger fra totalt ca 30 arrangementer, som alle vil bli sendt live på Dagblad TV. For bordtennis vil dette gjelde Senior NM i Molde og Nordeuropeisk Mesterskap på Fornebu i mai. Vi vil naturlig vis forsøke å få produsert noe mer på denne plattformen, som vi er sikre på vil nå ut til et større publikum, utenfor «bordtennisfamilien». Vi oppfordrer imidlertid alle arrangører om selv å streame fra sine stevner, seriekamper, osv.
  Vi så nå sist fra Stiga Norges Cup i Bergen der Laksevåg BTK sine folk sendte live med enkle midler (Iphone og Ipad). Stor takk til Otto og Benjamin.
  Bordtennis er faktisk ganske velegnet til et enkelt streaming-setup, fordi man jo får et meget bra opptak fra bare et fast montert kamera (Iphone eller Ipad). Det beste resultatet oppnår man naturligvis ved bruk av et bedre video-utstyr med tilhørende decoder.
  Man får imidlertid et godt nok resultat ved å bruke iPad eller en smartphone, som man setter på et kamerastativ. På iPad’en, eller telefonen, installerer man så en av de gratis appene som finnes fra for eksempel Bambuser eller andre. Fordelen ved noen av disse tjenestene er at videoene blir liggende på tjenestens servere, slik at du kan se opptakene/kampene senere. Et problem med disse kan være at bildekvaliteten ikke er god nok til at man kan se tallene på scoretavlen.
  Den beste appen å benytte er imidlertid Teradek – som en av de store produsenter av video-decodere har lansert. Appen heter ”Live:air Solo” til iOS-enheter. Med «Live:air Solo» er det nå mulig å streame i opp til 1080p (full HD) fra en iPad eller en iPhone, og sende det direkte ut til seerne via eksempelvis Youtube (hvis du har et google-login, har du også en youtube-kanal). Dermed er det ikke app’en, men internettforbindelsen som setter begrensninger for bildekvaliteten.«Live:air Solo» gir også noen muligheter til å legge tekst og scoreboards på videoen, og slik kan man f.eks. informere seerne om hvem som spiller. Det er også mulig å legge inn et bilde, eller en forhåndsprodusert video. Dette kan eventuelt brukes til å presentere klubbens sponsorer. Der er også mulig å justere fokus, farvetoner, mm. «Live:air Solo» krever en en iOS-enhed av ikke alt for gammel dato. Skulle du ha en eldre utgave, så bruk i stedet Bambuser, Ustream eller lignende. Ved bruk av disse appene og enkelt utstyr vil alle arrangører kunne streame live fra sine arrangemementer, men kvaliteten er sannsynlig vis ikke god nok for Dagblad-TV og lignende plattformer.

  Vi håper disse tipsene kan bidra til at flere arrangører steamer fra sine arrangementer slik at også de som ikke har anledning til å være i hallen kan ta del i spenningen og gleden ved bordtenniskampene. Avslutningsvis oppfordrer vi alle til å vise personlige hensyn ved filming og slike opptak, spesielt når det gjelder de yngre klassene.

  Takk også til Dansk Bordtennis Union (Torsten Olav Sejr Hansen som er i DBTU´s Kommunikationsudvalg) for nyttige tips til denne artikkel.

  Med hilsen
  Svenn-Erik Nordby
  Gen.sek