I kulissene under NM i Molde

  119
  Medaljevinnerne i damer lag

  Tekst og bilder   Øivind Eriksen

  Årets senior-NM ble arrangert i Træffhallen i Molde fredag 18. – søndag 20. mars med Molde BTK som arrangør. Normalt avvikles senior-NM den første helga i mars, men i år ble VM for lag i Kuala Lumpur avviklet i månedsskiftet februar – mars, og dermed ble det senior-NM 3. helga i mars. Det er en helg som er gjennomgående for nasjonale seniormesterskap i alle 56 bordtennisforbund i hele Europa. På grunn av rekordtidlig påske gikk NM dermed av stabelen den første påskehelga, og dette bidro også til det lave deltakerantallet.

  92 spillere fra 23 klubber var påmeldt. Noen meldte forfall, slik at bare i underkant av 80 spillere deltok. I de to Kongepokalklassene var 27 spillere påmeldt, både blant damene og herrene, men «bare» 20 deltok. For at Kongepokalen skal deles ut er det et krav om minimum 15 deltakere, slik at vi også i år kom over «Kongepokalgrensen».

  NM-åpningen gikk NM-lørdagen kl 1200. Arrangørens Terje Fossheim, Moldes ordfører Torgeir Dahl og president Erik Lindholm stod for åpningstalene, der det ble fokus både på våre beste utøvere på herre- og damesiden og på Molde BTKs meritter, sportslig og som arrangør, gjennom klubbens 47-årige historie. Blant andre fikk Geir Erlandsen, tidenes beste norske bordtennisspiller, sin fortjente applaus under Erik Lindholms tale.

  Det er nettopp i Molde at vårt tidligere suksessfylte herrelandslag spilte sine største landskamper. Klassikeren var landskampen mot Belgia 11. september 2001, den dagen verden ble lamslått av at New York og Washington DC ble angrepet av internasjonal terror. Belgia var regjerende sølvvinner fra lag-VM i Japan 2001, og de stilte blant andre med verdensstjernene Jean Michel Saive og Philippe Saive. Vårt herrelag, med Geir, Wang og Istvan, samt Huang Baoulin som coach, feide Belgia av bordet 3-2 i tidenes beste landskamp på norsk jord. I tillegg til at Geir dominerte under årets NM var også Huang Baolin i Molde, denne gangen som trener for B-72.

  Terje Fossheim har vært synonymt med «bordtennis i Molde» siden tidlig på 1970-tallet. Terje vant medaljer i NM for yngre på midten av 1970-tallet, men det er som klubbleder og som «primus motor» for lokal bordtennis at Terje har fått legendestatus. Molde BTK har arrangert både Stiga Norgescup, en rekke norgesmesterskap og flere landskamper, alltid med Terje i sjefsrollen. Seneste mesterskap var junior-NM i 2014, også det i Træffhallen. Og Terje er en behagelig person som alltid har smilet og humoren på lur.

  Arrangøren hadde lange og tøffe arbeidsdager, både i forberedelsene til mesterskapet og under gjennomføringen. Det er bare de som selv har planlagt og gjennomført slike arrangementer som vet hva dette dreier seg om. Molde BTK har rutinen og erfaringen som skal til, men de hadde nok hatt behov for enda flere frivillige, både dommere og andre. De som stilte opp gjorde definitivt en god jobb, men nå måtte et relativt lite antall frivillige arbeide innenfor flere områder.

  Kjøkkengjengen besto av en fast gjeng på fire, i tillegg til noen «løsarbeidere» som hjalp til i de mest hektiske timene. Kafeen hadde en allsidig meny, og Molde BTK tjente gode penger på den. Kafeen hadde grei kvalitet, med kapasitet til bespisning av 50-60 personer samtidig.

  TD var Anders Hovden, overdommer Torstein Rønningen og assisterende overdommer Arnt Ove Sporsheim. Anders var på plass i Molde i forkant av mesterskapet, for å sikre at Træffhallen kunne ta imot landets bordtenniselite. Hovedutfordringen i Træffhallen, og for øvrig mange andre idrettshaller, er at den brukes som håndballhall, og det betyr håndballklister over hele gulvbelegget. Træffhallen benyttes blant annet av Molde Håndballklubbs damelag, et av byens eliteserielag. Anders var i møte med halleieren, Molde Kommune, og forklarte blant annet grundig, slik bare Anders kan, at klisteret måtte vekk til bordtennis-NM. Og det gikk i orden!

  Torstein Rønningen og Arnt Ove Sporsheim valgte en annen løsning enn tidligere overdommerduoer. De gikk tettere inn i arrangementet og bisto arrangøren, i stedet for bare å kontrollere og gi råd til arrangøren. Torstein var aktiv med planlegging av tidsskjemaet og andre tekniske oppgaver, mens Arnt Ove dømte en rekke kamper. Det gjorde også Anders Hovden. Det var ikke mange forbundsdommere til stede, så det at Arnt Ove og Anders også dømte, i tillegg til at de hadde sine ordinære TD- og overdommeroppgaver, var med på å løfte kvaliteten på mesterskapet.

  Blant mange gode dialoger på NM-tribunene i Molde var diskusjonen rundt behovet for et tydelig tidsskjema i norske mesterskap og i Stiga Norgescup. Dette er en utfordring sektor Arrangement bør ta tak i, for å vurdere hvilke arrangementer samtlige kamper bør tidfestes. Denne sesongen gjøres det kun i Stiga Norgescupfinalen. Årets Stiga Norgescupfinale spilles i Høyenhallen på Manglerud, Oslo 23. og 24. april. En god skisse til tidsskjema er allerede på plass, og det endelige tidsskjemaet spikres når deltakelsen i Høyenhallen er endelig avklart.

  Det var ingen deltakere fra Bergen i klassene for funksjonsfriske. Det er første gangen i Norges Bordtennisforbunds 70-årige historie at det skjer. De 3 store klubbene i Bergen er Sportsklubben Heros, Fjellkameraterne IL og Laksevåg BTK. Norsk bordtennis trenger utvilsomt Norges tidligere bordtennishovedstad, og la oss håpe at bordtennisbyen Bergen snart er tilbake. Heros og Fjell arrangerer jo det nord-europeiske mesterskapet for veteraner allerede 8. – 10. april.

  Andreas Aulie ga seg som landslagsspiller for snaue 2 år siden, men Andreas var tilbake ved bordet i Molde. Han plukket også med seg noen NM-titler. Andreas har benyttet de siste årene til å avslutte studiene, men han har også trent litt. Han har ingen planer om å satse internasjonalt, men som han sa; – Vi får se hva som skjer! Andreas er fremdeles en ung spiller, og som funksjonshemmet utøver har han mange år foran seg.

  Geir Erlandsen var utvilsomt den mest meritterte spilleren i årets NM. Han er tidenes beste funksjonsfriske spiller i Norge. Han vant Kongepokal nummer 13 i årets NM, og er dermed en av de mestvinnende Kongepokalvinnere uansett idrett. Geir debuterte som internasjonal mesterskapsspiller i EM i Stuttgart 1992, og han var som best ranket som nummer 66 i verden.

  Noen veteraner deltok også i B-klassene. Kevin Aall (63) har vært styremedlem i NBTFs styre flere perioder, og han deltar også jevnlig på NBTFs ting. Kevin spilte B-double med en annen gjenganger i veteranmesterskapene, Atle Irgens (59). Atle plukket også med seg et nytt NM-gull i lag, og det er herlig å se spreke veteraner som Kevin og Atle i aksjon. De neste stevnene på programmet for veteranene våre er veteran-NM i Sarpsborg og det nord-europeiske mesterskapet for veteraner i Bergen. Begge veteranmesterskapene går i april.

  Jan Roger Andersson, som deltok i EM for døve for juniorer og seniorer i 2015, med bronse i singleklassen i 17-årsklassen som resultat, var selvsagt på plass i Molde. Jan Roger har tatt store skritt som spiller, og han vurderer deltakelse i årets døve-VM for seniorer i juli i Tyrkia. Nå trener Jan Roger på Stord, men det går mot flytting til Norheimsund/Øystese i løpet av noen måneder. Der venter idrettsgymnas i Norheimsund, samt kvalitetstrening med far Roger Andersson. Jan Roger har 2 år igjen i den internasjonale 17-årsklassen, og han er utvilsomt en spiller som har potensiale til å plukke medaljer i internasjonale mesterskap for døve fremover.

  Våre 2 «flaggskip» blant de funksjonshemmede er Tommy Urhaug og Aida Dahlen. Tommy var ikke til stede i Molde, da hans kone venter barn, mens Aida var med og kastet glans over mesterskapet. Tommy og Aida har Paralympics i Rio de Janeiro 7. – 18. september som årets store mål. Tommy skal forsvare Paralympics-gullet i klasse 5 fra London 2012, mens Aida er i angrepsposisjon i klasse 8. Landslagstrener Jan Bergersen var i Molde som Fokustrener, og tidenes mest suksessrike norske landslagstrener fortalte at Tommy og Aida skal spille turneringer i Slovenia, Slovakia og Romania før Paralympics. Til Paralympics reiser ved siden av Aida, Tommy og Jan også Istvan Moldovan og Joachim Sørensen. NIF har dessuten invitert generalsekretær Svenn-Erik Nordby til Paralympics, mens Øivind Eriksen er en av ITTFs representanter.

  Fra Norges Bordtennisforbunds administrasjon var Svenn-Erik Nordby og Bengt Pausen ringside. Begge hadde sine dedikerte oppgaver, blant annet streamingen under NM-søndagen. Generalsekretær Svenn-Erik sørget der for at det tekniske gikk i orden, i tillegg til at han fikk NBTFs sponsorer frem i lyset.

  God påske!

  Overdommer Torstein Rønningen (til venstre) og TD Anders Hovden
  Overdommer Torstein Rønningen (til venstre) og TD Anders Hovden
  Uten mat og drikke…, Molde BTKs 4 kafeverter
  Uten mat og drikke…, Molde BTKs 4 kafeverter
  Molde BTKs arbeidere i sekretariatet, Even Jensen (til venstre), Terje Fossheim og Eyvind Andersen
  Molde BTKs arbeidere i sekretariatet, Even Jensen (til venstre), Terje Fossheim og Eyvind Andersen
  Medaljevinnerne i B-double
  Medaljevinnerne i B-double
  Medaljevinnerne i herrer lag
  Medaljevinnerne i herrer lag
  Molde BTKs arrangørsjef Terje Fossheim (til venstre) og NBTFs president Erik Lindholm
  Molde BTKs arrangørsjef Terje Fossheim (til venstre) og NBTFs president Erik Lindholm