Kobra Gold kåret til «Årets kvinnelige Veteran 2017»

338
Kobra Gold har blitt et kjennetegn på bordtennisglede og moro

Vi vil tildele prisen «Årets kvinnelige veteran 2017» til en person som har fortjent den primært for sin innsats for veteranbordtennisen i 2017. Et viktig kriterium er at vedkommende viser stort engasjement for veteranbordtennisen i Norge.

Det brer seg en god bølge i veteranmiljøet – det er noe vi har sett i et par år nå, og vi har tro på at denne bølgen fortsatt vokser. Det er kanskje ikke resultatmessig, det vil si prestasjoner i cuper og mesterskap vi primært har sett endringene når det gjelder kvinnesiden. Selv om vi selvsagt også har noen gode resultater å vise til både nasjonalt og internasjonalt, er det først og fremst det økende antall aktive spillere som er det mest positive når det gjelder damebordtennisen. Det siste året har vi også registrert at det er noen som har vært aktive i yngre år og er kommet tilbake til sporten. Det er svært gledelig og utrolig viktig for veteranbordtennisen. Vi håper og tror at dette også er noe vi kan bli bedre på i årene fremover og at man rundt om i landet tar imot disse tidligere spillerne på en god måte og inkluderer dem i fellestreninger og samlinger og ikke minst i aktiv administrasjon av klubbenes virksomhet.

Bordtennis er jo som vi alle vet en god breddeidrett – fordi det er en morsom og sosial sport som kan utøves av både unge og gamle, funksjonsfriske og for de fleste med et fysisk handikap. Men bordtennis er jo som vi alle også smertelig vet – en svært teknisk, vanskelig idrett. Kanskje er det dette som gjør idretten så populær for mange – at det trigger vårt ønske om å prestere, vinnerskallen vår, gleden over å mestre en vanskelig idrett. Men i dette ligger nok også noe av utfordringen eller problemet med å rekruttere folk til bordtennis. «Nei – dette er ikke noe for meg – det er jo så vanskelig». Og det er kanskje her skoen har trykket litt ekstra for voksne damer.

Vi har en flott gjeng med erfarne, gode bordtennisspillere på kvinnesiden i Norge. Disse har gitt av seg selv i en årrekke – mange av dem gjør det ennå – sprer glede, inspirasjon, humør som smitter og berører.  All ære til dere. Flere av dere har fått utmerkelsen som «Årets veteran» i tidligere år – og den prisen har dere alle fortjent. Flere av dere som ikke har fått den, fortjener den for den innsatsen dere fortsatt gjør for sporten. Og noen av dere fortjener prisen på nytt og på nytt – fordi dere gir av dere selv år på år.

Bak nærmest ethvert ungt talent står det en eller to oppofrende foreldre – eller besteforeldre – som heier, støtter, trøster og oppmuntrer den unge bordtennisspilleren. Bak enhver cup eller ethvert mesterskap som arrangeres står det mange mødre som gir av sin egen fritid for at dette skal være mulig. År etter år, i hall etter hall – uendelige timer som tilskuer på harde trebenker og i kaotiske kiosker – med såre bakender og slitne legger som resultat. Èn dag fikk noen av disse bordtennismammaene nok: «Damer – dette her kan vi ikke fortsette med! Vi digger jo denne sporten. Nå må vi bli med å spille selv!»  Som sagt – så gjort. Damene har kjøpt racket, byttet ut årskortet på det generelle treningsstudiet med «voksentrening» i bordtennishallen og meldt fra til gutta i klubben at det må rydde plass rundt bordet.

Det har vært tøft å starte opp med denne idretten som voksen dame og være med i cuper. De damene som man møtte ved spillebordet hadde gjerne spilt i «tredve år» ++. Et alternativ var å spille i den laveste herreklassen, men generelt er det forskjell på kvinners og menns spillestil, aggresivitet og kompetanse – selv om det selvsagt finnes hederlige unntak blant begge kjønn. Men all berømmelse til de etablerte spillerne – for imøtekommenhet, forståelse, lærevillighet, tålmodighet, inspirasjon, oppmuntring . . .

De siste par årene har vi sett at bordtennis for voksne nybegynnere er inne i en god trend. Dette gjelder både på dame- og herresiden, men det er vel særlig på damesiden at denne trenden er ny og gledelig. Denne sesongen har vi fått en ny dameklasse Damer C, som er tilpasset ikke-tidligere-etablerte spillere, og hvor disse damene kan møte spillere på eget nivå. På enkelte av regioncupene denne vinteren har denne klassen vært blant de med flest deltakere! Damer C er selvsagt ikke den klassen hvor de idrettslige merittene er de beste, men vinnerlysten, spillegleden og egne ambisjoner er ikke mindre her enn blant de mer etablerte spillerne i høyere klasser. Med den nye 5. divisjon i serien har vi i år hatt med mange veterandamer – flere klubber med rene damelag, eller det som kanskje er ennå bedre – mixede lag med voksne damer og menn og unge spillere. Fedre og ikke minst mødre som spiller sammen med egne unger – fantastisk moro. For interessen brer om seg til stadig flere klubber. I vinter har for eksempel Region Øst sponset bordtennissamling for veterandamer. Laura og Yvonne tok imot 32 bordtennisinteresserte damer i hallen på Klemetsrud. Alle deltakerne var enige om at dette var en suksess som skal gjentas. Vi har primært merket dette i region øst, – iallfall er det dette vi i Veterankomiteen er informert om, men vi har jo selvsagt tro på at klubber i hele landet vil gi dette tilbudet og drive aktiv rekruttering blant voksne spillere, kanskje spesielt på kvinnesiden – dersom dette ikke allerede er tilfelle.

Det er sterke damer som engasjerer seg stort for å rekruttere veteraner til egne klubber eller i regionen – i tillegg til å være aktivt med å arrangere stevner og administrere klubbenes barne- og ungdomsgrupper. Damer med høy kompetanse i økonomi og ledelse tar del i klubbstyrene og driver våre små klubber med effektivitet, kløktighet, dugnadsånd og stå-på-vilje. Og i tillegg har noen av dem altså tatt steget og blitt bordtennisspillere. Som dere forstår har vi valgt å hedre «Årets kvinnelige veteran» blant disse nye aktive spillerne.

Vi har flere gode kandidater kunne stått på listen som Årets veteran 2017 og prisen kunne gått til flere enn de nominerte. Årets Veteran-pris på damesiden har vi imidlertid valgt å gi til den klubben hvor denne trenden startet. For 5 år siden ble «Kobra Vask og Ball» etablert. Navnet fordi damene primært vasket og ryddet i hallen – og spilte litt for moro skyld. Etter en stund forstod treneren i klubben at damene mente det mer seriøst – de ville lære og spille bordtennis. Kobra Gold ble navnet. Så – til ære for de damene som tok dette steget og våget seg utpå. De lærer dag og dag – år for år – blir teknisk bedre og nærmer seg poeng for poeng . . . De blir kanskje aldri mestere, selv om noen sikkert har ambisjoner om også det -men de har det utrolig artig med idretten sin og har vist at denne flotte idretten passer for alle, og med dette ryddet veg for flere. Uten Kobra Gold hadde vi trolig ennå ikke hatt C-klasse for damer eller hatt damer med i lavere seriedivisjoner denne sesongen.

Damene i Kobra Gold har i tillegg til å være bordtennismammaer – med alt som hører til, vært godt representert i klubbens styre gjennom flere år. Dette året har tre av damene ledet henholdsvis komiteer for sportslig utvalg, rekruttering og økonomi. Damene arrangerte våren 2017 den første cupen for nye Veterandamer – Goldie cup. Dette har inspirert andre klubber til å arrangere tilsvarende cuper, bl.a. Tuppecupen i Jevnaker btk.

Goldiene er opptatt av å fremsnakke og promotere bordtennis blant venner og i sosiale medier. Goldiene har deltatt på reginoncuper, Østcom-cup og spilt serie. Dommerkurs er avholdt. De er med som arrangører av årets veteran-NM. Veterankomiteen synes det er ekstra morsomt for prisen at vedkommende prisvinner for «Årets veteran» deltar på veteran-NM. Kobra Gold stiller med fire deltakere i år.

Veterankomiteen synes derfor de er et godt symbol for Veteranbordtennisen i Norge. Slik vi forstår det, setter også de etablerte spillerne stor pris på det «nye blodet» i cuper og stevner, og det er knyttet nære og gode vennskapsbånd blant de erfarne og nybegynnerne.

NBTF gratulerer Kobra Gold!