Klart for seriestart i Stigaligaen: Laksevåg storfavoritter i grunnserien

78

Tekst: Tor Hallaråker

Kommende helg slås seriespillet i gang og de første til å måle krefter er de mannlige elitespillerne i Stigaligaen. Spillesystemet er det samme som i fjorårets sesong, og nå likt i hele seriesystemet for menn: Firemannslag med 8 singler og to doubler der første lag med 6 enkeltseire henter hjem seieren og to poeng. En kamp kan også ende uavgjort med 5-5 som eneste alternativ, da med et poeng til hver av lagene.

I vår øverste divisjon deltar 8 lag. Disse spiller dobbel serie. De fire beste i grunnserien er automatisk kvalifisert til sluttspillet. Dette spilles i mars gjennom to semifinaler og en finale. Vinneren kåres tll Seriemester. I sluttspillet trekkes motstanderne, men vinner og toer i grunnserien kan ikke møte hverandre før i finalen. Grunnserievinneren er sikret hjemmebane i semifinalen og også finalen om semifinalen vinnes. For medaljevinnerne vanker det pengepremier fra NBTF. Nummer 8 i grunnserien rykker ned.

I år ser Stigaligaen til å by på mer spenning enn tidligere år, da med unntak av lagene som forventes å kapre sluttspillplassene. De fleste bordtenniskjennere i landet vil nok mene at de skal spille godt lagene som skal nekte storfavoritt Laksevåg, Eiker, Fokus eller Volda & Ørsta plass i sluttspillet. Det er også knyttet liten spenning til hvilket lag som ventelig må ta steget ned til 1. divisjon etter sesongslutt. Heroslaget er nok for tynt til å overleve i år.

Laksevåg er storfavoritt i grunnserien

Landets mest erfarne bordtennisleder Otto Hatlebakk startet spillingen i -64 i Fjellkameraterne og er «still going strong» som Laksevåg-sjef, men er vesentlig mindre taletrengt enn normalt da vi ber om en kommentar til årets serie:

– Heros ser jo veldig svake ut, da, og rykker nok ned. Så er det vel sannsynlig at Volda, Laksevåg, Fokus og Eiker tar sluttspillplassene.

Hampus -LaksevågHatlebakk bare flirer av favorittstemplet: – Nei, nei, nei, sier han da vi påpeker at Laksevåg er klare favoritter. Svenskeessene Hampus Søderlund og Hampus Nordberg spilte begge på Laksevågs vinnerlag i 2013 og er nå tilbake i Bergensklubben sammen med den dyktige rumeneren Lucian Filimon, også seriemester fra 2013. I tillegg har de sterke spillere som Jimmy Ojakangas (tidligere svensk mester i U17), Peter Hedram og nyervervelsen Simon Søderlund, Sveriges beste -99-er. Laksevåg har mistet landslagsbrødrene Rønneberg til 1. divisjonsklubben Notodden uten at dette på noen som helst måte reduserer klubbens vinnersjanser. Nei, vinner ikke Laksevåg grunnserien med dette stjernelaget er det smått sensasjonelt.

Eiker vil til sluttspillet

eskild-jorgensenKlubbleder (siden 1971!!!)og lagleder Jan Einar Sandberg i Eiker gleder seg som vanlig til en ny sesong: – Vi har en grunnstamme på fem spillere: Wang Bing, Roar Blikken, Vegard Sandberg, nykommeren og seniorlandslagsspilleren Eskil Jørgensen (fra B-72) og tidligere guttelandslagsspiller Mats Meinseth. Magnus Berg er
også aktuell og vil helt sikkert få prøve seg i løpet av sesongen. Vår målsetning er alltid å prøve å vinne. I første omgang ønsker vi å kvalifisere oss til sluttspillet, så får vi ta det derfra, uttaler Sandberg, som stiller det sterkeste laget han har gjort på årevis.

Serietips?

– I år det er vanskelig å si noe om det, vi må vel kanskje tenke sånn at Heros skal få det veldig hardt,

men ellers er deet mange bra spillere i serien, mange nye vi ikke helt kjenner nivået på. Men jeg tror nok at Heros kommer til å kjempe i bånn, sammen med Molde og Jevnaker, sier Sandberg, som også gjetter at Volda & Ørsta, Laksevåg, Eiker og Fokus kommer seg helskinnet frem til  sluttspillet.

Fokus: Førsterekke med (stort sett) egne folk

Fokus-sjef Eirik Ansnes er stolt av å presentere årets lag:

Eskil Lindholm– Førsterekka vår består av bare egne folk minus Jon Martin Soo Hansen, som nylig meldte overgang fra Sarp. Seniorlandslagsspiller Eskil Lindholm, superveteran Chriss Jonassen og Marco (Marcus Wærstad, også seniorlandslagsspiller) utgjør resten av den normale startoppstillingen. I tillegg trener Jørgen Johansen bra og Espen Flag (Flaglien) er innom hallen med jevne mellomrom og trener sproradisk. Så er det et åpent spørsmål hvorvidt noen av våre yngre spillere vil få sjansen til å debutere i løpet av sesongen, sier Ansnes, som også har fått dispensasjon for å bruke den kinesiske damespilleren Ma Wenting om det skulle knipe med poeng. Ma Wenting har vært fire år i Japan og studert samtidig som hun har spilt proff for Toyota, og ligger på et nivå som er skyhøyt over de norske damespillerne. Trolig spiller hun jevnt med de beste norske herrespillerne.

Jeg må ærlig innrømme at han dessverre ikke har så god oversikt over spillemateriellet i de andre klubbene. – Utfra det jeg vet, ligger det an til sluttspillplasser til Volda & Ørsta, Eiker, Fokus og Laksevag. Neders tror jeg Heros havner, avslutter den tidligere seniorlandslagsspilleren, som på sitt beste var ranket 357 i verden og er registrert med en internasjonal tittel i ITTF`s arkiver; nemlig 1. plassen i lag i Nord-Europisk i Vilnius i 2002.

Volda & Ørsta tror på en medaljesjanse – comeback for Eric Berner

BernerVoldingene er ikke i nærheten av å ha samme spillemateriell tilgjengelig som i jubelsesongen i fjor, i alle fall ikke i dette overgangsvinduet. To sikre poengplukkere fra i fjor er borte; Fabian Åkerstrøm har meldt fra til klubben at han har mer enn nok å bale med med spill i sin nye klubb Halmstad og øvrige landslagsoppdrag for Sverige. Mate Moricz har reist tilbake til Ungarn og vil spille seriespill i Østerrike denne sesongen, men trolig vil Mate kle på seg Volda-trøya senere i sesongen. Heldigvis for klubben har Viktor Brodd takket ja til sin tredje sesong, og vil være en klar ener på laget. Anthony Tran (1993) er ny i laget i år, og holder et høyt nivå, selv om han kan få det tøft mot de beste Laksevågspillerne oppe. Den store overraskelsen i Volda & Ørsta spillertropp er at Norges tidligere seniorlandslagsspiller Eric Berner (1988) gjør comeback i norsk bordtennis. Spilleren som har deltatt i 8 VM for Norge har vært borte fra sporten i to år, men vil med sin sterke rutine levere gode resultater for klubben. Allerede kommende helg får vi se hva Eric er god for.

fredrik-meringdalLandets desidert beste juniorspiller heter Fredrik Meringdal. I år er han tilbake i klubben han spilte i for to sesonger siden. Sammen med spillende trener Ferenc Horvath, Zsolt Berecki og egenproduserte 2001.modellen Sigurd Tjalveson Sørheim vil han konkurrere om de to plassene nede på laget.  – Vi bør kunne kjempe om medaljer i en eller annen form for valør, sier trener Horvath. – Men å vinne blir nok for tøft, om vi da ikke styrker laget betydelig etter jul.

En hel side i dagens papiravis. Også nettsak: http://www.smp.no/100Sport/article11502989.ece