Det har nå gått litt over to uke av Kinaoppholdet for jentene, og det er på tide med en liten rapport så folk hjemme i Norge får et lite innblikk i hvordan oppholdet er her i Shanghai. Shanghai er jo en av verdens aller største byer, og en relativt moderne by også. Området vi bor i er som å være i en hvilken som helst vestlig by, bare at det er mye mer grønt her enn i Europa. Dette er en bevist strategi fra myndighetene her for å bli kvitt den lokale forurensningen, og det har fungert utmerket, slik at luften er utrolig bra til å være en by med ca. 25 millioner innbyggere.

Senteret vi bor på heter CTTC, og er en del av universitetet for idrett her i Shanghai. Det er et gigantisk kompleks som får alt vi har i Norge av idrettsanlegg til å blekne. To utendørs friidrettsbaner, åtte tennisbaner, egen badmintonhall, volleyballanlegg, rugbybane, boksesenter, fire fotballbaner,

bokseanlegg, fire basketbaner, innendørs friidrettsanlegg, turnhall, wushuhall, treningsanlegg for golf, hundrevis av studentboliger, kontorer osv. Hotellet vi bor på holder litt høyere standard enn et vanlig Thon / Scandic hotell gjør hjemme i Norge. Selve hallen vi trener i er et seks etasjers bygg med tre haller oppå hverandre, hver hall på ca 50*50 meter. I 1.etg trener universitetsspillerne på 48 bord, der er nivå veldig vekslende, alt fra helt nybegynnere til høyt norsk nivå. I andre etasje trener senterspillerne på 30 bord. Disse er fra åtte år og oppover og holder et nivå fra relativt svake til «litt» bedre enn norsk Kongepokalnivå. Tredje etasje er for turneringer og større internasjonale samlinger, der er det blått gulv, perfekte lysforhold og plass nok til å arrangere et ungdoms EM. Akkurat nå er det YOG camp der med spillere fra hele verden. Senteret har et veldig internasjonalt preg, det er to restauranter, en kinesisk for de lokale kinesiske spillerne, og en vestlig restaurant der alle gjestene spiser. Maten er som på en bra norsk restaurant med et veldig bra utvalg.
I gruppen vi er i så er det tolv økter i uka, en økt torsdager og søndager, de andre dagene to økter hver dag. En økt i uka er det kamper. Ellers er det ingen kamper på treningene. Jentegruppa er til vanlig ledet av Li Nan, bronsemedaljør fra VM i 2001 og 2003 med Zhang Yining i dobbel.

Tidsskjema for en vanlig dag nå i sommerferien (det blir andre tider når skolen starter 3.september):

07:30 – 08:00 Frokost
08:30 – 11:30 Trening
12:00 – 13:00 Lunsj
14:30 – 17:30 Trening
18:00 – 19:00 Middag
19:00 – 21:00 Skole
Utover dette så er det ikke uvanlig å se enkelte spillere i hallen allerede 7 om morgenen eller på andre tider for å trene. De dagene det har vært friøkter eller fridager (vi hadde storm en dag, da ble vår trening avlyst), så er det fortsatt mange som på eget initiativ trener. Under treningene så har ikke foreldre lov til å være inne i hallen, så de venter i gangen utenfor hallen. På løpebanene er det organiserte treninger fra 06:00, samt at det er minst 100 vanlige kinesere som er ute og trimmer.
Systemet her er totalt annerledes enn det norske systemet. Det er høyt fokus på enkle øvelser. Passe høyt tempo, og veldig mange repetisjoner før man bommer. Det er langt færre enkle bom hos spillerne her enn i Norge. Øvelsene holder fra fem til 15 minutter, med ti minutter som standard. Engasjementet til trenerne er i kjent kinesisk stil, vekslende. En ting som er felles er at man som spiller ikke skal regne med å få den typiske hjelpen som man er vant til fra norske treninger. Man er med andre ord overlat til seg selv når det kommer til å pushe seg til å jobbe hardt og tenke reflektert. For spillerne i Kina så ses dette på som en selvfølge. Er man oddetall eller for få bord så løses dette ved at man kjører tre stykker på et bord. En blokker, to stykker spiller to til fire baller hver og bytter rundt. Er det noen i gruppen som trenerne mener kan nå et høyt nivå så blir det lagt ekstra press på denne spilleren slik at spilleren skal ha mulighet til å nå langt.

Dette er hvordan treningene typisk ser ut:
Første trening
20 min oppvarming
5 min forehand og backhand kontring
10 min loop mot loop
2*10 min tre punkts forehand
2*10 min serv, fri lang, fri åpning, fritt spill
2*10 min falkenbergern
2*7 min bh loop
20 min pause
50 min kinatrening
Andre trening
20 min oppvarming
20 min serv
5 min innslagning
2*10 min fh loop mot en i hver
2*10 min lang serv i bh, åpning til bh, bh kick mot kick, utlegg i fh, fritt
2*7 min kort serv, kort retur, fri lang, fritt
20 min pause
30 min serv og retur / kinatrening
30 min fysisk (utholdenhet, hoppetau, styrke, hurtighet, spenst etc.)

En annen stor forskjell fra Norge er mengden serv og retur trening, samt kinatrening. Bare i vår etasje er det ca 15 000 baller tilgjengelig. Alle spillerne kan gi kinatrening. En veldig unorsk ting som er helt normalt her er forholdet mellom spiller og trener. Trenerens ord er lov, og det er for alle helt utenkelig at en spiller sutrer over hvem man må trene med, hva øvelsen er, mangel på tilbakemelding, be om å få slutte tidlig, komme for seint til trening osv.

Den vanligste misforståelsen når europeere reiser til Kina for å trene er at man tror at man skal bli satt opp med spillere på et mye høyere nivå enn seg selv. Kineserne har en litt annen tankegang enn det vi har når det kommer til treningspartnere. I Kina så er det høyere fokus på hva en selv kan gjøre enn hva den man spiller med gjør. Vi får trene med spillere rundt vårt nivå, så er det opp til den enkelte spiller selv å gjøre seg bedre gjennom smart trening og høy treningsdisiplin.

Det jobbes frem ulike spilletyper. I vår gruppe på ca 15 kinesiske jenter så er det to deffere, to med kinagrep, en støtspiller med kinagrep, et par venstrehendte og resten er vanlig høyre. Uansett hvilken spillestil du har så kan spillerne alt det grunnleggende. Helt fra de er små så har de bedre teknikk i fotarbeidet, forehand og backhand enn norske seniorspillere har.

I norsk bord-tennis så er det stort sett snakk om at trenere/klubber skaper spillere. Den tankegangen er her totalt fraværende på lavere nivåer. Her flyttes spillere mellom grupper etter hva som passer gruppen best, samt sendes til andre sentere om det er behov. Fellesskapets behov settes alltid først her.

Av alle sentre jeg har vært på i Kina så er dette uten tvil det beste senteret. Når man ser hvordan opplegget er her så blir man ikke overrasket over at de får frem verdensmestere på dette senteret. Her har spillere som legger ned maks innsats på alle treninger + trener ekstra ved siden av alle muligheter til å bli veldig gode bordtennisspillere.


