Internasjonal bordtennis i 2021

  208

  Tekst Kevin Johansen

  Det har vært smått med konkurranser for verdenseliten i bordtennis denne sesongen på grunn av pandemien.

  Nå har ITTF i samarbeid med IOC og WTT spikret det meste for resten av 2021. Det vil ikke avholdes konkurranser med hele verdenseliten før OL. Bordtenniskonkurransene i OL vil foregå i perioden 24. juli til 6. august og nytt denne gangen er at mixed double blir en del av programmet. Dette kommer av den økende interessen denne klassen har hatt i de siste verdensmesterskapene med fulle tribuner og gode seertall på TV. Kina blir naturligvis favoritter siden de har tatt alle gull siden Beijing-OL, men det er ingen tvil om at japanerne satser beinhardt på å vinne på hjemmebane.

  Panagiotis Gionis fra hellas har kvalifisert seg til sitt femte OL. Totalt deltar mellom 70 og 84 spillere i single-klassene og 16 par i mix. I lag deltar

  Det har imidlertid blitt økende spekulasjoner angående ei eventuell avlysning av OL eller at i hvert fall flere land bestemmer seg for ikke å delta etter at det kanadiske bordtennislandslaget kansellerte sin planlagte treningssamling i Japan i forkant av OL. Som kjent av det Canada som var det første landet som trakk seg da japanerne i fjor fortsatt insisterte på å avholde OL som planlagt. Enkelte har tolket bordtennisspillerne fra Canada sin kansellering som en prøveballong for at Canada rett og slett beslutter å holde seg hjemme fra OL slik de avgjorde for ett år siden.

  Ma Long er selvskreven på det kinesiske laget og Xu Xin og Fan Zhendong er de som ligger nærmest om den andre plassen i single. I double og mix er Xu Xin garantert plass. Det er nok på damesiden det kan være størst sjanse for japansk gull enten i lag eller i single med Mima Ito.

  Til tross for økende smitte i Tokyo er japanske myndigheter helt klare på at OL skal gjennomføres. Det blir dog uten tilskuere fra andre land, og sjansene minker vel også for hjemmepublikum.

  Etter OL vil det arrangeres et nytt WTT Hub, denne gangen i Kina. Det kinesiske forbundet var klare for WTT-konkurranser allerede før OL, men ITTF ønsket ikke å risikere smitte blant de OL-klare utøverne. WTT lanserer også en egen Youth series med betydelige pengepremier som gir økte muligheter for toppidrettssatsing fra tidlig alder.

  Trolig blir China Hub den eneste WTT-konkurransen før VM avholdes i Houston 23. til 29. november. Dette skulle opprinnelig være avholdt i sommer og i Toyota Center der Houston Rockets spiller sine hjemmekamper i NBA. I og med at det er flyttet får de ikke tilgang på denne arenaen dessverre og må inn i Expo-senteret George R. Brown Convention Center midt i sentrum av byen. Houstons kandidatur ble støttet av Rockets mangeårige, kinesiske stjerne Jao Ming og barnebarnet til Richard Nixon som gir historiske referanser til Ping Pong-diplomatiet.