Høyne status og stramme inn Norgescupfinalen/NorgesCup/NM samt terminlisten

48

Dette er artikkel 1 av 3 i en artikkelserie fra sektor Arrangement for å sette fokus på fremtidig utvikling. Beskrivelse av og meningen bak artikkelserien kan leses her.

Vi presiserer…..dette er endringsforslag vi i disse dager vurderer for sesongen 2016/17, ingenting er vedtatt. Altså en «tankesmie». Vi ønsker at våre medlemmer er med på å diskutere disse forslagene på Sektor Arrangements diskusjonsside på Facebook

Hovedtrekk i terminlista

Vi ser for oss at terminlista blir 2-delt fra sesongen 2016/17.

  • Før nyttår er det NC og Norgescupfinalen som er toppstevnene. Disse avsluttes i desember.
  • Etter nyttår er det NM’ene som er toppstevnene.

Hvorfor?

MÅL1: Terminlista blir ryddigere. Lettere for våre toppspillere å fokusere/planlegge.

Norgescup
Vi ser for oss en Norgescup i oktober og en i november. Vi ønsker altså å gå ned fra 3 NCer til 2.

Vi ønsker å litt klarere definere konseptet for stevnet. Få ned størrelsen litt mhp antall klasser og gjøre stevnet lettere å arrangere for de som ikke har en kjempestor hall. Fokus på NCfinale-klassene.

Mindre innlagte klasser selv om de er økonomisk gunstige for arrangør.

Siden NC blir et mer «toppet stevne», er det viktig at andre stevner får en annerledes profil. De andre stevnene blir stevnene der klubbene drar på «klubbtur». Megacup, TTEX Open, Fjell Cup, Skjoldar Cup, regionscuper og slike stevner bør fokuseres som «klubbturer» i sine invitasjoner. NC er ikke en typisk «klubbtur». Her skal de beste kjempe om heder og ære. Klubbene bør her selektere hvem som skal delta. Da øker også prestisjen.

Det bør oppfordres til at NCfinale-klassene på NCene spilles på rødt gulv og at disse fokuseres også på andre måter under NCen. F.eks mhp valg av dommere. Altså at man som publikummer ser at «her er det en viktig klasse».

Hvorfor?
MÅL1: mer prestisje å delta når klubbene velger ut deltagere
MÅL4: Barn som er relativt ferske bør ikke bruke penger på hotell/fly på et toppstevne

Norgescupfinalen

a) Hva skal være kvalifiseringskriteriene?

De med flest plasseringspoeng på Norgescupene i NC-finale klasser. Ved poenglikhet skal Norgesrankingen avgjøre. Det betyr at for en høyt ranket spiller kan en kvartfinale være nok siden det kun er 2 NCer.

Dette er dermed relativt likt som i dag.

b) Hvem kan delta i NCfinalen ?

Kun de som er kvalifisert fra punkt a) og også kan spille et NM kan delta på Norgescupfinalen mhp nasjonalitet.

I artikkel2 vil vi komme tilbake til våre endringsforslag rundt hvem som kan spille i et NM, men vi kan si allerede nå at vi planlegger for å gjøre Norgescupfinalen mer «norsk».

c) Hvilke klasser skal man ha i en NC finale ?

Vi strammer inn her for å høyne status og øke kvaliteten.
– 13 år, 15 år, eldre junior, elite, Funk åpen

Vi velger altså bort junior-klassen.

Vi vil også se på kvaliteten på de enkelte klasser. Ser vi f.eks at vi ikke har god nok kvalitet i jenter15 så droppes klassen. Vi må ha kvalitet på de spillere som skal spille en NC-finale.

Vi vurderte også å fjerne 13-års klassen, men det ville medføre at selve arrangementet ikke kunne gå med et økonomisk overskudd. Da måtte i så fall de ulike klassene ha blitt spilt innbakt i andre stevner. Det ønsket vi ikke.

d) Alle kamper i elite og eldre junior spilles best av 7 sett.

Man skal få litt «internasjonal» følelse i stevnet. For eliteklassen er ikke dette noen endring.

e) Norgescupfinale og NM Senior vil til sammen bli uttaksmulighet for 1 plass til å spille for Norge i en Word Tour.

Dette er avklart med sektor Toppidrett. Her vil det være 1 spiller i Seniorklassen pr kjønn som normalt ikke tilhører landslagsgruppen som NBTF kan gi en friplass til dette. En totalvurdering av prestasjon i disse 2 mesterskapene samt en samtale med spiller om trening frem til neste World Tour vil være uttakskriterie. Dette kan resultere i at ingen klarer denne kvalifiseringsmuligheten.

En slik spiller vil selvsagt ut i fra eksepsjonelle resultater også være interessant for en plass i et kommende EM/VM, men her er det ingen automatikk. Landslagstrener i samråd med sektor Toppidrett vil fortsatt bestemme fullt ut uttak her.

Hvorfor ?
MÅL1: mer prestisje å komme med i en Norgescupfinale.
MÅL1: pengepremiene går til våre beste norske spillere som sårt behøver midler for å opprettholde sin satsning. Vi vil ha slutt på at gode svensker deltar på 1 NC og deretter spaserer seg til seier og mye penger i en NCfinale. Våre egne spillere får nå «mer å spille for».
MÅL2: Ved å øke status på Eldre junior bør dette øke muligheten for at de opprettholder sin satsning selv om de ikke er kvalifiserte for eliteklassen denne gangen.

NM Senior

a)Kun 1 eneste klasse for funksjonsfriske mhp single og double. Ikke noe som heter B-klasse.

De som taper 1. eller 2.runde (muligens også 3.runde) spiller Consolation -turnering, og det vil da tilsvare det gamle B-NM.

De høyest seedede spillerne kommer først inn i tredje runde.

b) Alle kamper i single spilles best av 7 sett. Ikke noe gruppespill. Consolation spilles best av 5 sett. Alle deltagerne må før første kamp signere på at de ønsker å spille consolation om de skulle tape slik at vi slipper unødvendig mange WO i Consolation.

c) Vi flytter finalespill for double til søndagen.
Mix double spilles ferdig lørdag som i dag, evt fredags kveld.
Vi mener dette gir et mer oversiktlig NM. Alle deltagere uansett ranking kan bli norgesmestere. Litt som cup’en i fotball.

I artikkel2 kommer vi inn på endringer rundt hvem som kan delta i et NM ut i fra nasjonalitet.

MÅL1: Mer stilfullt arrangement og enklere for utenforstående/presse å vite «hvor langt man har kommet»
MÅL1: Spillerne får trent på å forberede seg til viktige matcher umiddelbart og ikke spille seg varme i innledende gruppespill.
MÅL2: Mer å strekke seg etter for gode spillere som ikke holder landslagsklasse.
MÅL3: Mer å strekke seg etter for voksenspillere. De kan da si at de «har vært med i NM».

NM Eldre junior

Dette nye arrangementet er allerede vedtatt gjennomført fra sesongen 2016/17 og behøver således ikke diskuteres her. Men det har betydning for forslagene ovenfor med hensyn til å gjøre ferdig NorgesCuper og NorgesCupFinale før årsskiftet, for med enda et NM arrangement er det viktig å ha en ryddig terminliste.

NM Eldre junior vil da bli første NM etter nyttår og NM Junior vil således arrangeres sent for å få lengst mulig periode i mellom disse 2 arrangementene som vil ha mange felles deltagere.

Et stort pluss ved å ha eget NM Eldre junior er at begge disse NMene vil kunne gå på 2 dager, altså uten å be om skolefri.

Sektor Arrangement har ikke foreløpig tatt stilling til om man skal ha noen nye klasser i NM Eldre junior nå som dette blir eget mesterskap, f.eks lagklasser. Hvis noen har synspunkter på det så gi beeskjed.

Gi oss tilbakemelding!

Har du synspunkter på dette? Delta i diskusjonen på Sektor Arrangements Facebook-sider