Historisk tildeling av VM

251
Historisk tildeling av VM

Tekst og Foto  Svenn Erik Nordby

Noen kjenner sikkert til Ping Pong diplomatiet i 1971 da Kina og USA møttes til vennskapskamper i bordtennis i Kina, noe som banet vei for normalisering av diplomatiske forbindelser mellom de to landene.

Dette er altså 50 år siden og under VM i Budapest så samarbeidet de med en felles ambisjon om å få tildelt hvert sitt VM, som skulle bli et 50-års jubileum for det som den gangen i 1971 var en stor verdensnyhet. Med støtte til hverandres kandidatur endte det nettopp slik begge nasjoner håpet. Etter meget gode presentasjoner fra de begge fikk USA, med Houston i Texas tildelt individuelt VM i 2021 og Chengdu i Kina ble tildelt lag-VM i 2022. Dette er for øvrig første gang at dette VM arrangeres i USA. Som gjest og sentral talsperson (midt på bildet) stilte USA med barnebarnet til Richard Nixon (president i USA i 1971).

Det er også nå vedtatt at VM fra 2021 vil få en helt ny struktur, som innebærer at kun 32 lag(nasjoner) vil kunne bli kvalifisert for deltakelse i VM 2022. Det gjenstår en god del detaljer hvordan kvalifiseringen skal skje, men i hovedsak vil det bli EM, og en interkontinental  kvalifisering som kan gi plass i VM. Vi kommer tilbake til dette senere når alle detaljer blir lagt i løpet av året.