God jul og godt nytt år

  112
  Hei alle sammen.
  Vi går nå inn i juletiden med all den familiehygge det innebærer.
  Bordtennisåret 2015 er nå snart over. Tror vi kan si at det har vært et år «på det jevne», men med et klart unntak:  Tommy Urhaug og Aida Dahlen sine EM gull i Danmark og den mediaoppmerksomhet de fikk i den forbindelse.

   

  De er også innsendt av NBTF som kandidater til idrettspris på Idrettsgallaen på TV-sendingen fra Lillehammer lørdag 9.januar. Her får vi benke oss foran TV’en og følge med. Jan Bergersen er også søkt om for sin trenerrolle. Han er en trener med resultater som sørger for «stang-inn» i tette kamper. Støtteapparatet består også av andre viktige aktører som Joachim Sørensen, Istvan Moldovan samt flere andre. Mennesker vi treffer som ikke driver med bordtennis kjenner ofte til Tommy og Aida. Dere er svært gode ambassadører for oss. Ikke alle som blir invitert til frokost-TV på TV2 og får portrettprogrammer på NRK.

   

  Siste nytt er at Aida og Tommy har gått igjennom nåløyet og er blandt de som har blitt formelt nominert. Det betyr at de presenteres som kandidater på TV og har mulighet til å vinne enten prisen som «Årets kvinnelige funksjonshemmede utøver» eller «Årets mannlige funksjonshemmede utøver»

   

  Å oppnå resultater teller for å synes som sport i Norge og få ytterligere mediaoppmerksomhet. Får man først resultater så blir alt så mye enklere. Vi må ha noe å vise frem.

   

  Nå må det sies at vi kan også vokse vesentlig som sport uten mediaoppmerksomhet om vi «bygger sten på sten» ved godt klubbarbeid. Vi burde kunne bli vesentlig større enn i dag om vi får flere og bedre klubber. Vi må få klubber som er sterke og som har en klar filosofi og strategi på hvordan man stadig kan rekruttere inn nye frivillige voksne til verv i klubben. Hvordan inkludere nye personer til viktige roller. Nye personer bør skyves frem til ledende stillinger i klubben med de erfarne som medhjelpere. Man bør sørge for et klubbmiljø også for disse. Det skal være hyggelig og sosialt å delta på styremøter, dugnader, turer og arrangere stevner. Man bør ha noen sosiale happenings som ikke har med bordtennis å gjøre, f.eks julebord, grillkvelder og slikt. Når man er på stevner må man sørge for at disse ivrige foreldrene på tribunen også blir sett og får følelsen av å tilhøre miljøet og trives. Gi dem roller og oppgaver der. Bordtennishallene skal være et sted å treffes, også for de som ikke spiller selv. I Canada går hele byen på ishockey-kamp, ikke så mye for å se kampen, mer for å treffe naboen og andre kjente. Å bygge et sterkt støtteapparat er nok viktigere enn å se kortsiktig på spillerrekruttering. Har man mange hjelpende hender og mange kloke hoder så vil det være enklere å rekruttere og ikke minst å beholde spillere.

   

  Å få flere haller er også viktig for utbredelsen. Vi har noen klubber som i skrivende stund har hallprosjekter på gang. Svenn-Erik Nordby er viktig i slike saker. Han har mye erfaring med hvilke tråder man skal trekke i for prosessen rundt bordtennishall. Han har også sørget for at NIF’s Idrettspolitisk dokument har fått nedskrevet at ved etablering av nye haller i Norge skal man alltid vurdere et lite tilbygg ved siden av ment for idretter som krever liten plass da dette ofte blir veldig rimelig.

   

  Dessverre viser de siste år en sakte nedgang i aktivitet for NBTF. Sett over flere år blir det stygge tall. Vi har ikke sett spesiell oppgang på dette i 2015 heller. 1.desember 2014 var det 911 lisenser, mens 1.desember 2015 var det 863 lisenser. Ved sesongslutt bruker det å være drøyt 1200.   Vi må ikke skyve slike tall under teppet. Vi må innse at vi som sport i Norge har en jobb å gjøre.

   

  Vårt nyttårsønske for 2016 er at klubbene blir flinkere til å lage miljøer slik at det blir triveligere og triveligere å besøke en bordtennisaktivitet enten det er trening eller konkurranse. Gjør dugnader til en fest. Bruk eliteseriekamper til å samle hele klubben. Kos dere sammen og dere vil se at flere og flere blir værende i klubben. At det er trivelig i klubben betyr nok mer for rekrutteringen enn at man får opp gode spillere. Bordtennis er ikke bare en idrett, det er også en ramme for sosial aktivitet.

   

  Gi beskjed til oss om det er noe dere ønsker at NBTF skal bidra med. Svenn-Erik Nordby er hovedkontakt rundt breddeaktiviteter. Bengt Paulsen rundt det sportslige og Ghassan Chaer rundt seriespill og arrangement. Husk også å lese og eventuelt skrive på våre facebooksider. Vi har i dag en generell side for NBTF samt egne sider for arrangement, bredde og toppidrett. Vi må gi hverandre tips slik at vi samlet sett blir bedre.

   

  På vegne at administrasjonen og styret i Norges Bordtennisforbund vil Christian og Erik ønske dere alle en riktig god jul og et godt nytt år og ønske dere lykke til med klubbaktiviteten i 2016.

   

  Erik Lindholm                                 Christian Ibenfeldt
  President NBTF                              Visepresident NBTF