Geir Erlandsen favoritt nok en gang og Ilka Doval og Rebekka Carlsen deler favorittstemplet i NM

237

Skrevet av Tor Hallaråker

Geir Erlandsen favoritt nok en gang
Herreklassen i årets Norgesmesterskap for seniorer i Molde byr på maksimalt fem spillere som kapasitet til å vinne. I første rekke ser vi en potensiell vinnerkandidat i superveteran Geir Andrè Erlandsen (1976), som med sine ufattelige 12 kongepokaler på hylla alltid er skjerpet når singlespillet starter søndag. Senest i fjor i Hokksund hentet han nok en gang hjem «bøtta», da i en velspilt finale mot hans klubbkamerat fra Stord BTK, Roger Andersson.
Seriekampene så langt for Geirs i hans tyske lag ASV Gruenswetterbach i 2. Bundesliga har ikke gitt like gode resultater som i de foregående sesonger. 13-17 i kvote i denne krevende ligaen er brukbart, men likevel et stykke fra Geirs tidligere bravader. Den venstrehendte Lørenskog-gutten med den fryktede forehandloopen har blitt avskrevet i mesterskapssammenheng gang på gang. Denne gang gjør vi det ikke. Geir er med når det gjelder!
I et ganske tynt startfelt holder vi Fokus-gutten Eskil Lindholm(1993) for å være Geirs sterkeste utfordrer til NM-tittelen denne gang. Lindholm har hevet sitt nivå betydelig de to siste sesongene, og har etablert seg som et sikkert kort på det norske herrelandslaget. Lindholm mangler en sterk forehand, men er dyktig i andre sider av spillet og har etter hvert blitt svært så ballsikker.
Tre miniutfordrere skal vi også nevne:
*  Landslagets Marcus Wærstad(1995) kan spille seg frem til en finale med en god trekning, men møter han Erlandsen der eller tidligere vil defensivspilleren normalt være sjanseløs. Håpet hans ligger i at Geir går på en smell før semifinalen. Resten kan Wærstad slå, men kan også tape mot 4-5 spillere. Mange peker på Wærstad som den mest treningsvillige av seniorlandslagsspillerne, så får vi se hvor langt det holder i NM.
* Den andre som fortjener spalteplass er en annen norsk seniorlandslagsspiller, Kongsvinger-gutten Lars Rønneberg(1993), som denne sesongen representerer Notodden BTK. Lars er spillesmart med god feeling og byr ofte på mange overraskelser i løpet av kampens gang. Særlig fremme ved nettet på kort-kort er Lars dyktig.
* Roger Andersson(1972) er med sine 3162 poeng den høyest rankede spilleren i landet, og er rutinert som få. Til NM bruker han å være klar som et egg, noe fjorårets finaleplass viste. Alderen ser ikke ut til å tynge det grann og fysisk er Roger i bedre shape enn på svært lenge. Mentalt er kanskje Andersson den i startfeltet med den sterkeste psyken, er dyktig i lese spillet og flink å fokusere på neste ball. Roger kan med sin susende backhand slå alle, men må be til høyere makter om at han slipper å gå på Wærstad, der de to siste innbyrdes oppgjørene dem i mellom har endt med to tap for veteranen.
Andre som kan by på spillemessige bomber er trekløveret Vegard Sandberg , Roar Blikken og Eskild Jørgense fra Eiker og Fredrik Meringdal fra Volda/Ørsta. Men vinne gjør neppe noen av dem.

Ilka Doval og Rebekka Carlsen deler favorittstemplet i NM

Ilka kunne feire seier i damer juniorklassen
Ilka kunne feire seier i damer juniorklassen

Dameklassen er langt åpnere enn herreklassen, og så mange som 5-6 spillere kan være i stand til å vinne på en god dag. Likevel skiller det seg ut to talentfulle spillere som både er i form og som pleier å være med helt der fremme når det skal kjempest om de gjeveste plasseringene.
Ilka Doval fra Eiker og Hokksund er favoritt nummer 1. I startfeltet er 98-modellen også den høyest rankede spilleren, men hun har fått en ny dimensjon i spillet sitt den siste tiden som gjør at vi tror hun i år kan vinne sin aller første Kongepokal. I Junior-NM i Bodø for tre uker siden vant hun begge singleklassene i Junior og Eldre junior, og spilte fornuftig og klokt. Likeså i Lag-VM i Malaysia nylig, der hun var Norges beste spiller.
Særlig servene er blitt et våpen for Ilka, men hun fremstår også som trygg på labben og med en sterk psyke. rebekka-carlsen-forehand
Rebekka Carlsen fra B-72 (Lørenskog) er året yngre enn Ilka og en klar førsteutfordrer. Rebekka har bra server, spiller med mye skru og kan trille inn riktig mange poeng på rappen om hun er i «sonen». Imidlertid har det hakket litt i motgang for frøken Carlsen, og det er viktig for henne at hun får en bra start. Rebekka klarte kunststykket det er å vinne Kongepokalen som 14-åring i 2014. I fjor spilte hun seg også frem til finalen. Lå under 0-2 men kjempet seg tilbake til 9-5 og 10-7 i avgjørende sett. Men tre matchballer holdt ikke til seier mot Fokusjenta Anna Grutle Aasebø, som nok er den sterkeste kandidaten til å kunne knekke favorittduoen. Vi blir ikke overrasket om Carlsen i år henter sin andre Kongepokal.
Bak disse to er det flere som kan vinne: Fjorårets Kongepokalvinner er nevnt, men også Carlsens sterke lagvenninner i B-72, 99-modellene nora-bagner-nilsen-2014Sarah Horgen og Nora Bagner Nilsen, er mulige vinnere, men begge har en lei tendens til å gå på uventede tap mot lavere rangerte spillere. For øvrig er det en fryd å se intensiteten og innsatsen disse to spillerne legger for dagen i hver eneste ball. Her er det mange som har mye å lære av disse to.
Den siste som har en rèell vinnersjanse er den mangeårige landslagsspilleren Marte Grutle Aasebø(Fokus) Fra sikre kilder meldes det om at hun har forberedt seg godt til mesterskapet. Er hun tilbake i godt, gammelt slag vil de fleste få mer å bryne seg på enn de setter pris. Den tidligere Kongepokalvinneren spiller med korte nubber på forehand, en kombinasjon ikke alle motstanderne setter like stor pris på.
Bak disse er det flere som kan by de beste på karameller av det sure slaget. Kadettlandslagsspilleren Sunniva Sjøholt fra Volda/Ørsta har så langt i sesongen notert seire mot både Carlsen, Sarah Horgen og Nilsen, men å klatre øverst på pallen i et Senior-NM blir nok før tøft. Mina Molnes Driveklepp fra samme klubb kan slå flere av favorittene, men vi tør påstå at trioen Doval, Carlsen og Aasebø nok dessverre blir i tøffeste laget å hanskes med. Raketten Anne-Sophie Kalvatn fra B-72 kan også være i stand til å slippe en bombe eller to i finalen, men det holder neppe til mer enn maks medalje om hun spiller på sitt aller beste. Nevner vi Kristin Eng fra Fokus og Katarina Wetzel som  minioutsidere til en mulig pallplass er ingen glemt.