EM – profiler 8 trenerne

  94

  Av: Christian Ibenfelt

  Maciej Pietkiewicz

  1.Når og hvordan begynte du med bordtennis?

  Jeg begynte å spille bordtennis når jeg var 7 år. Da hadde min eldre søster allerede trent 3 år. Pappa var vår første trener. Forresten- de skal jobbe som trenere for det polske landslaget på EM i Zagreb.

  2. Beste prestasjon som spiller?

  Bronse medalje i EM i double(kadett), 6 plass i VM i lag(junior), sølv i single i polsk mesterskapet(junior).

  3. Når fant du ut at trener-yrket var noe som fristet?

  Jeg har jobbet 1,5 år utenfor bordtennis. Jeg var ikke fornøyd med mitt nye arbeid og da fikk jeg et tilbud å jobbe som coach i Norge. Jeg hadde allerede erfaring som trener (jeg hadde jobbet i dette yrket i løpet av ferien). Etter en stund merket jeg at dette arbeidet gav meg stor glede. Det er en fantastisk følelse når du ser at dine spillere gjøre fremskritt og begynne å vinne kamper.

  4.Hva er en treners viktigste egenskaper?

  Praktisk kunnskap og fleksibilitet. Bordtennis er et individuell idrett. Trener må huske dette og kan ikke „behandle» alle likt.

  5. Hva forventer du av spillerne du trener (trening/konkurranse)? Hva kan de forvente seg av deg?

  Av spillerne forventer jeg at de er fokusert på trening og turnering. De bør ha sine egne mål og jobbe for å oppnå dem. De kan stole på meg og jeg er åpen for samarbeid.

  6. Hvordan har forberedelsene til EM vært?

  Jeg er veldig fornøyd med forberedelsene til EM. Vi gjorde en god jobb. Vi hadde mange gode sparringspartnere og kvalitet på trening var på et høyt nivå. Juniorene er klar til å kjempe for de beste resultatene.

  7. Målsetninger for ditt lag?

  Gi alt i hvert spill.Hvis vi klarer det, vil resultatene bli bra.

  8.Hvordan kan vi nærme oss Europa-toppen i fremtiden?

  Norge trenger flere kvalifiserte trenere, som vil lære nybegynnere ikke bare å spille, men også å forstå bordtennis. Det handler ikke bare om å treffe ballen, men også om fysisk, mental og taktisk trening.

  Sindre Åteigen

  Når og hvordan begynte du med bordtennis?
  Begynte når jeg var 14 år gammel i B72 på nybegynnerpartiet til Bjørn Iversen. Var mest innom for å teste. Det var når jeg traff Halvor Aarås og så hans engasjement for sporten at jeg virkelig fikk lyst til å trene mye. Han skapte en kultur i klubben hvor det var om å gjøre å trene mye og tøft, noe som var veldig inspirerende for alle oss som ville satse.

  Beste prestasjon som spiller?
  5 NM gull og et eliteseriegull. Morsomste var nok når B72 sitt andrelag slo Fokus sitt førstelag i eliteserien, hvor jeg debuterte i eliteserien med å vinne alle tre kampene mine i avgjørende sett.

  Når fant du ut at trener-yrket var noe som fristet?
  Når jeg sluttet å trene aktivt når jeg var rundt 19år. Etter mye tid i B72 sammen med Halvor Aarås, Tom Johansen og Peter Nilsson så fant jeg ut at dette var noe jeg kunne tenke meg å prøve på litt lengre sikt. Etter at de ga seg i klubben så har jeg jobbet mye med Huang Baolin, og det er disse jeg i hovedsak kan takke for at jeg har de resultatene jeg har per dags dato. Hva fremtiden bringer vet man jo aldri, jeg har et år igjen i B72 og studier, og avtalen med NBTF går ut etter EM, så får vi se hvordan det ligger an da.

  Hva er en treners viktigste egenskaper?
  At man har en ekstremt stor arbeidsmotor, og at man klarer å filtrere bort de uriktige tilbakemeldinger man konstant får fra alle kanter. Så må man hele tiden sørge for å komme seg ut av Norge for å få nye kontakter og kunnskap. Her er generelt norske trenere veldig langt på etterskudd, og vi opplever fortsatt spillere på forbundssamlinger som sier at de har lært ting i klubbene sine som gikk ut på dato for over 20 år siden.

  Hva forventer du av spillerne du trener (trening/konkurranse)?
  Det kommer helt an på hvilke spillere det er snakk om. Snakker vi landslagsspillere eller spillere som har lyst til å være i landslagsdiskusjonen så forventer jeg at de er 100% fokusert på å utvikle seg, 24/7. At alle valg av betydning de tar skal tas med bakgrunnen i tanken «hvilken av valgalternativene kan jeg velge vil gi meg best mulig forutsetning for å bli bedre».

  På turnering så forventer jeg at spillerne forbereder seg best av alle i hallen slik at de har best forutsetninger av alle i hallen. Forberedelsene ved turneringer starter for meg dagen i forveien. Jeg ser ingen grunn til at jeg som trener skal bruke tid på å coache en spiller som la seg 7 timer før de skal stå opp, kun står opp et par timer før kamp eller slo inn 30 min, da kan man heller bruke den tiden på noen andre som er litt mer dedikerte.

  Hva kan de forvente seg av deg?
  Treningsgruppen kan forvente at jeg skal stille opp med samme dedikasjon som de selv stiller opp med. Det betyr ikke at jeg personlig skal være hands on på alle spillere like mye. Hovedspillerne (de som trener 2 økter om dagen) får desidert mest oppmerksomhet, mens de som gir litt mindre av seg selv (en økt om dagen) får mye mindre eller ingenting av meg personlig. På turneringer så kan hovedspillerne forvente at jeg stort sett kan bidra opp mot kampene de skal spille. Resten av spillerne kan ikke forvente at jeg personlig kan gjøre det.

  Hvordan har forberedelsene til EM vært?
  Den har vært litt spesiell. Langtidsskader og sykdom har gjort at det har blitt et annet lag en det som opprinnelig var tanken. Det er vel omtrent første gangen man stiller med et lag med tre spillere hvor ingen av de har et NM gull per dags dato. De som er på laget nå trener veldig bra og gjør alt de kan for å bli bedre frem mot EM. NETU var en liten nedtur da målet var at spillerne skulle få oppleve litt hvordan det rent praktisk er på et EM, men forholdene var ikke sammenlignbare, ei heller matchingen vi fikk. At vi vant var selvsagt veldig kult og bra gjort av jentene, og vi fikk en del trening i hvordan vi skal fungere som et lag rundt og under kampene.

  Treningen har vært veldig bra, Lisa, Mina og Rikke har fått og gitt veldig bra trening. Jeg er veldig fornøyd med innstillingen og arbeidsviljen til alle jentene og de har alle sammen vist meg i handling at de fortjener å spille med flagget på brystet.

  Mest sannsynlig spiller vi ikke NETU neste år om det ikke skjer noe endringer i systemet rundt turneringen. Ressursene er begrenset, så det er viktig å bruke pengene på best mulig måte om vi skal nå målsetningen til NBTF om at vi skal utvikle spillerne på lang sikt.

  Målsetninger for ditt lag? (EM)
  Vi har ingen resultatorienterte målsetninger da vi er det lavest rangert landet (3 urangerte spillere). Målsetningen på lang sikt er at norsk bordtennis skal jobbe frem flere spillere så vi på sikt kan prøve å etablere oss i topp 20-25, men da må minst 5 klubber i Norge konstant produsere jentespillere. Frem til klubbene får til det så er vi prisgitt enkeltindividers arbeid og skal ha et annet fokus en kortsiktige målsetninger på kadettnivå.

  Hvordan kan vi nærme oss Europa-toppen i fremtiden?
  Eneste måten vi kan bli bedre på er om alle bidrar i samme retning. NBTF sitt styre skal ta seg av de store tingene og ikke bruke tidene på de små tingene: markedsføre sporten nasjonalt, sørge for økte bevilgninger og bevilge pengene der man kan få avkastning for dem rent sportslig. Komiteene skal utarbeide ting på litt lavere nivå. Trenere skal ta seg av alt det sportslige, foreldre skal stille opp for ungene (dvs i kjøre junior fra A til B, betale regninger og være positive og konstruktivt ellers). Så må flest mulig klubber komme opp på størrelsen til Fokus og B72. Det beste NBTF kan gjøre på det planet er å fokusere klubbutviklingen rundt få klubber slik at vi om 5-10 år kan ha 4-6 klubber på størrelse med Fokus og B72. Da kan det være håp om å bli flere og bedre. Gjør man ikke det så får man bare håpe at det kommer noen veldig dedikerte spillere i de rette treningsmiljøene som blir tatt godt vare på, samt at klubbene selv gjør all jobben for å komme opp på nivå slik Fokus og B72 har gjort.

  Jaroslaw Lowiki

  When and how did you start with table tennis?
  Started in 1972. I went to the club where the coach was my uncle. I liked the sport from the beginning.
  Best result as a player?
  In 1990 I won general ranking in Poland after the season and bronze medal in World Championship for students.
  When did you find out that you wanted to be a coach?
  After starting to feel old for serious competition around year 2000.
  What are the most important qualities/characteristics of a coach?
  To know how to pass his knowledge to the players.
  What do you expect from your players (in training / competition) ? What can they expect from you?

  I expect them to be open to constant learning process, be aware of what they are doing and be positive.

  How has the preparation for the European Championship been?

  The preparation went very well. The players took the challenge and tried their best.

  Goal for your team?

  The goal will be to enter the top 16 and stay there for at least next Championship.

  How can Norway get closer to the top European players in the future?

  The Norway must: have more table tennis centers to practice in, have more qualified coaches, be more patients in the learning process.

  Gundars Rusis

  Når og hvordan begynte du med bordtennis?
  Jeg hadde det på skolen og min store søster spilte. Slik startet jeg også.

  Beste prestasjon som spiller?
  To kongepokaler i Latvisk mesterskap. Jeg vant Politi WM og EM i bordtennis da jeg jobbet i Innenriks Departementet i Latvia.

  Når fant du ut at trener-yrket var noe som fristet?
  Jeg var rundt 23-24 år da jeg startet å jobbe som trener. Siden jeg fikk ikke så mye hjelp da jeg var tiåring måtte jeg trene og lære selv. Da forstå jeg hvor viktig rolle spiller trener. Jeg studerte pedagogikk, psykologi og idrett og det var veldig spennende å starte å jobbe med barn.

  Hva er en treners viktigste egenskaper?
  En trener må være ansvarsfull og målrettet.
  Det er viktig å finne individuell tilnærming til hver enkel og kunne motivere til innsats på trening.

  Hva forventer du av spillerne du trener (trening/konkurranse)? Hva kan de forvente seg av deg?
  Jeg forventer at spillere jobber hard. Forventer at de gjør best de kan på stevner og vi har god kommunikasjon begge veier. Jeg skal gjøre mitt beste og støtte dem alltid uansett.

  Hvordan har forberedelsene til EM vært?
  Vi forbereder oss hele sesongen. Alle sammen. De gutta som ikke fikk plass på laget i år er sammen med oss i tankene våre. Og jeg vet at vi er i tankene deres også. Siste forberedelser var veldig bra. Vi hadde sparring med forskjellig spillestiler og det hjalp mye. Vi har bra stemning på laget og gleder oss å komme i gang.

  Målsetninger for ditt lag?
  Vi har et ung lag. Top 20 – 24 i lag i år blir bra resultat. Vi sikter mot top 16 til neste sesong.

  Hvordan kan vi nærme oss Europa-toppen i fremtiden?
  Norsk bordtennis på ungdoms side har utviklet seg enormt i de siste årene. Det blir flere og flere spillere som trener mye og har høye mål.
  Vi må få enda flere som trene mer og med bedre kvalitet i hverdagen. Det er det som gjelder i utgangspunktet. Hvordan? Vi trenger noen flere klubber på høyere nivå.