Dommerrapport landskamper Tyskland

127

Skrevet av Karl Børre Reite

Turnering:
ETTU arrangerer kvalifiseringskamper for EM. I Championship-divisjonen arrangeres det hjemme/bortekamper. Tyskland deltar i den øverste divisjonen både for herrer og damer, og valgte derfor å arrangere begge kampene samtidig i samme hall.

Tirsdag 24.januar 2017. Sportforum, Berlin.

Tyskland-Slovenia (damer) og Tyskland-Serbia (herrer).

Overdommer Karl Børre Reite. I disse kampene er det en ren overdommeroppgave (ikke borddommer). Slike kamper er en god mulighet til å hente overdommererfaring.

Arrangør var det tyske forbundet, med TTC Berlin Eastside som teknisk arrangør. Damelaget til Eastside er et topplag i Europa. De har derfor god erfaring med å arrangere denne typen kamper, f.eks fra Champions League. Forbundets firma TT Marketing deltar også med sin erfaring.

Reise:

Tur/retur fly Oslo-Schönefeldt Berlin.

Jeg valgte å ta helgen i Berlin på forhånd og valgte å ta meg frem på egen hånd. Flyplassen ligger en kort togtur fra Berlin sentrum. Det var også greit å ta seg frem med U-bahn, S-bahn og trikk. Arrangøren stilte med transport til/fra hallen og hotellet, samt til flyplassen onsdag morgen.

Det er lett å undervurdere transportbehovet i slike arrangementer. «Min» sjåfør hadde vært på veien i to-tre timer allerede da vi forlot hotellet kl 0730.

Hotellet var TTC Berlin Eastside sitt sponsorhotell. Alt var bra, men absolutt med minner fra den gang hotellet lå øst for muren. Godt tilrettelagt med tidlig innsjekk, tilpasset frokosttid, sen middag etter kampen osv. Profesjonelt.

Hall og utstyr:

Sportforum i Berlin.

Dette er en hall fra DDR-tiden. Hallen ligger i et område med ca 20 forskjellige idrettsanlegg for hallidretter, ishockey, skøytehall (lengdeløp), fotball osv. Sporthallen har et klart 50-tallspreg der du får følelsen av å tilhøre en annen tid. Mest markant er den ekstreme takhøyden, samt tilgangen på VIP-rom, møterom og mengder av garderober. Man kan heller ikke unngå å legge merke til de fraflyttede kasernene og konferansesenteret som ligger på området.

Det ble satt opp to 16×9 hager på langs av hallen. Dette fungerte godt for tilskuerne, med tribuner på begge langsidene. Det var 588 betalende i publikum, ca 620 innenfor dørene totalt. Hagene ble litt mindre enn det som står i regulations/directives for turneringen, rett og slett fordi arrangøren ble tilsendt for få ruller med Taraflex-gulv! Dette skapte ingen større problemer for spillerne, som uansett holdt seg noenlunde nærme bordet.

Hallen hadde nettopp skiftet til et helt nytt lysanlegg som skulle gi perfekt lys. Av bygningsmessige grunner var dette montert som et rektangel langs ytterkantene av hallen, mens det ikke var montert lys rett over bordet. Dermed havnet vi ned på 860-870 lux. Dette var varslet om og jeg tok også en sjekk dagen før. Taket og de øverste delene av veggene er hvite, samtidig med at det var god kontrast bord/gulv/vegg ellers. Dermed var det mer enn spillbart likevel. Dette var heldig for de fleste, da ekstra midlertidig lys ville ha kostet ca 50 000 kroner. Arrangøren hadde teknikere klare for å iverksette montering av ekstra belysning mandag kveld, dersom lyset ikke hadde blitt godkjent.

Både lys og gulv brøt altså med regulations/directives, altså tilsvarende våre tilleggsbestemmelser. Derimot var det ingenting som brøt med regler for internasjonale konkurranser (kap 3), eller som ikke var «spillbart». Det var dermed ingen grunn for meg til å «stoppe kampen». Min oppgave var å havne så nær opp til regulations/directives som mulig. Så får ETTU avgjøre konsekvensene i form av eventuell bot. Denne forskjellen er det greit å ta med seg!

Alt utstyr unntatt gulvet (Taraflex) og barrikadene (A-boards fra egen leverandør) var fra Donic. Dette inkluderte bord, nett, dommerbord med håndklekurver, dommertavler og baller. Alt holdt høy kvalitet med unntak av dommertavlene. Her var det to tavler som hadde doble nummer. Lærdom: Man må alltid sjekke dommertavlene!

Control desk og overdommerbord var plassert på kortsiden av hallen. Her var det plass til ca 14 personer. Det var satt opp scene-elementer i to etasjer, med Donic-barrikader foran. Det var lagt opp strøm til alle. De 14 personene var overdommer, forbundets arrangementsansvarlige, pressesekretær forbundet, TT Marketing arrangementsansvarlig, 2 stk live ticker ETTU, 2 stk live resultat elektronisk tavle i hallen, speaker, musikk og fire til som hadde diverse roller i og rundt arrangementet. Desken var praktisk satt opp, men lå som sagt på kortsiden. Dermed ble det vanskelig for de som hadde liverapportering å se hva som skjedde på bordet lengst vekk, og tilsvarende vanskelig for meg som overdommer. Vi fant løsninger, men dette kunne ha vært et hakk bedre planlagt.

Dommere og matchsituasjoner

Det var oppnevnt 4 dommere fra Tyskland. To IU og to NU. Det kjennes litt merkelig at dommere fra Tyskland skulle dømme Tyskland i en internasjonal kamp. Dette har nok mest med økonomi å gjøre. Risikoen er at man blir for streng/mild mot ett av lagene. Briefingen min var å dømme det man ser. Tyske dommere er gode, og dette gikk veldig fint.

Dommerne fordelte seg med en IU/NU på hvert bord. De alternerte som hoveddommer, IU’en startet. Uvant for meg hadde de med «små kamplapper» for enkeltkamper, slik at de slapp å ha en stor dommerplate fremme ved bordet .Dette fungerte fint.

Kampene var tette og spennende, med forholdsvis få kontroversielle situasjoner. Det ble gitt ett gult kort, og dommerne husket å overføre kortet til neste singlekamp for denne spilleren. En spiller ble uvel i løpet av kampen og måtte «ut i gangen». Dette også ble greit ivaretatt.

I briefingen ble det spurt om hva vi gjør ved ødelagt ball, spesielt når ballen knekker mot racketkanten til en spiller. Min briefing var i henhold til ITTF URC’s FAQ, vi gir omball uansett hvilken bane ballen har. Denne situasjonen oppsto selvfølgelig – og selvfølgelig var det dommeren som spurte som fikk situasjonen på sitt bord. Han dømte omball! Dette ble ikke godt mottatt av det tyske trenerteamet som har opplevd at situasjonen løses forskjellig. Det synes som om dommerne stort sett mener at dette er omball, mens spillerne mener at det er tapt poeng. Problemstillingen er på nytt spilt inn til ITTF

Om arrangementet i stort

Hallen var pent rigget et døgn i forveien. Den ene langsiden var i stor grad satt av til sponsorer og VIP. Disse hadde også et eget VIP-lokale med en stor varm buffet mv. Det var trykket opp et fyldig program med mye nyttig informasjon. Speakeren er kjent fra bl.a German Open, World cup osv og var med på å holde trøkket oppe. Alt det sermonielle var på plass med innmarsj, flagg, nasjonalsanger og presentasjon. Videre ble pausene brukt til å nevne prominente gjester og hylle lokale ildsjeler.

Arrangementet var godt markedsført. Det kostet 10 euro for forhåndskjøpte billetter, noe man kunne få på nett eller i et antall bordtennisbutikker i Berlin. I døra var det 12 euro som gjaldt.

Alle som bodde på det offisielle hotellet (spillere, trenere, TTM, forbundet, sponsorer, lokal arrangør, overdommer m.fl) ble invitert på en hyggelig sammenkomst på hotellet etter kampen. Det mest minneverdige her var kanskje å være vitne til Tysklands «innvielsesritual» for debutanter. Denne gangen gikk det ut over Dang Qui som måtte synge en sang foran full sal.

Takk til NBTF og ETTU for muligheten til å representere Norge i denne sammenhengen.

Karl Børre Reite

Dommerrapport landskamper Tyskland