DOMMERRAPPORT: IITF SEAMASTER 2017 WORLD TOUR BULGARIA OPEN

50

Skrevet av Erik Bergerseter og Marianne Troppen Hornnes

Arrangement:
IITTF Seamaster 2017 World Tour Bulgaria Open (Panagyurishte)
15. – 20. august 2017
Asarel Arena

Single: Damer single, Herrer single, U21 Damer single og U21 Herrer single
Double: Damer double og Herrer Double
Dommere: Marianne og Erik

Reise:
Marianne reiste med fly fra Gardermoen via Frankfurt til Sofia. Retur via Wien. Erik reiste til Sofia et par dager før arrangement start og hjem via Amsterdam.
Arrangøren stod for transport til og fra flyplassen, to timers buss tur hver vei.

Innkvartering:
De aller fleste dommere bodde på Hotel & Restaurant Victoria midt i sentrum og kun en kort men, varm gå anstand til hallen. Helt grei standard på rommene.

Måltider:
Frokost på hotellet vi bodde på, enkel men helt grei. Lunsj og middag ble servert på hotellet rett borti gaten på vei til og fra hallen. God mat med søt og god dessert til hvert måltid. Vann var tilgjengelig flere steder i hallen og i Call Area. Enkelte dager ble det servert litt frukt og kjeks, men det gikk fort unna så hvis man var opptatt med dømming, så gikk man glipp av dette. Lurt var det å ha noe på lur selv.

Akkreditering:
Akkrediteringen for både spillere og dommere foregikk i hallen ved ankomst og før dommer møte.
Godt organisert med utdeling av akkrediteringskort med bilde og matkuponger til frokosten. Akkrediteringskortet fungerte som matbillett til lunsj og middag. Det var godt vakthold i hallen.

Hallen:
Hallen holdt god internasjonal standard med en tilskuerkapasitet på 2000. Hallen ble åpnet august 2015.
Det ble spilt på 12 bord de to første dagene, så ble det det fire bord hvor to av bordene var TV-bord de neste dagene. De to siste dagene var det kun et bord. Det ble streamet på bord 1 og 2 gjennom hele turneringen.
I B-hallen (oppvarming) var det 8 bord tilgjengelig. Elektronisk time-out tavle på fire bord under hele turneringen. Det var salg av bordtennisutstyr ved inngangspartiet. Høy dommerstol ved alle bordene f.o.m tredje dagen.

Materiell:
Double Fish Rollaway 99-45 bord. DHS D40*** baller. Ekstremt få baller ble ødelagt bortsett fra de som ble ødelagt under Dimitrij Ovtcharov`s kamper.

Dommergjennomgang:
God informasjon ble sendt ut på forhånd av både Referee Maria Tsipou og Tournament Director Tsvetozar Hristov. Dommermøtet startet presis på mandag kveld og alt ble oversatt til Bulgarsk. Overdommer Maria Tsipou ledet møtet.
Standard informasjon. Alle fikk utdelt hvert sitt sett med dommerutstyr. Det ble også holdt noen korte møter i Call-area før oppstart og ved dommerskifte på ettermiddagen.

Dommerorganisasjon:
Overdommer Maria Tsipou (GRE), assisterende overdommer Valentin Ponomarev (RUS) og Ivancho Kostadinov (BUL).
Totalt 38 dommere, herav 19 fra Bulgaria, en blanding av nasjonale og internasjonale dommere. Vi ble mikset med en «utlending» hver dag.

Blue Badge-evaluering:
Det var 1 evaluator Spasoje Matijevic tilstede, derfor var det mange BB dommere på dette stevnet.

Call-area:
Call-area (CA) var plassert rett utenfor oppvarmingshallen og rett ved en inngang for spillere og dommere. Det var en lang og høy disk, noe som var veldig lurt da spillere og andre holdt seg bak denne disken og det ble oversiktlig og ryddig forhold både bak og foran disken. Litt trangt de første dagene da det var tolv bord som skulle betjenes. Dommer parene som skulle dømme, møttes i CA ca. 30 min. før egen kamp og håndterte egen kamp/spiller. Ved overlapp og forsinkelser i kampene tok dommere som hadde vakt i CA seg av spillerhåndteringen.
Oppgavene i CA er ganske enkle med ballvalg, trøyevalg, navn på coach, rackertkontroll med LARC og thickness/flatness med nettmåler og informasjon til spiller om innmarsj. Ingen VOC-kontroll, men electronic devices var tilgjengelig ved behov ble det sagt men vi så ingen ting til det.
Dommere, spillere og ledere er etterhvert blitt så vant til CA-prosedyrene at denne delen flyter stort sett uten problemer.

Tjenestegjøring:
Tidsskjemaet var for oss dommere startet med to lange dager (10 timer) noe vi er vant til nå. De to neste dagene var delt inn i to økter, enten hadde man tidlig start eller ettermiddag/kvelds dømming.
Så da ble det litt tid til basseng og soling innimellom også, noe som var svært behagelig da det var veldig varmt.
Lørdag var det klart for kvart finaler og det ble to kamper på hver av oss. Denne dagen hadde alle BB fått fri da det var kun de som skulle ta semifinaler og finalene på søndagen. Erik var så heldig å få en double finale på søndagen og en semifinale.

Spesielle hendelser:
Generelt var det ikke så mange kort som ble gitt ut. Noen serve/oppførsels advarsler ble gitt.
I en av kampene til Ovtcharov hvor Marianne var ass. dommer ble det etter kampen påstått at vi hadde notert feil sett-resultater og notert feil tidspunkt på time-out. Vi sto fast ved vårt og dette ble sjekket opp mot tv-sendingen og det viste seg at vi hadde gjort det riktig. Alt dette på grunn av «betting» og juks fra en tilskuer.

Arrangementet eller:
Vi ble tatt godt vare på som dommere og informasjonen var god. Det ble organisert en guidet tur til en by i nærheten på lørdag, men Erik og jeg valgte dommer jobben fremfor denne turen.
Sosialt også en veldig hyggelig tur, vi hadde fast møte sted på kvelden i restauranten på hotellet hvor vi bodde.
Det er inspirerende å delta på slike stevner. Man får god erfaring med dømming og man knytter både vennskap og kjennskap til dommere i mange andre land. Samt kunnskap og gode innspill til videre arbeid