Dommerrapport: 2017 ITTF U21 EM Sochi

123

Tekst: Dag Andre Vørner

Arrangement:
ITTF U21 Eurpean Championships
Damer Singel U21, Herre Singel U21, Damer Double U21 og Herre Double U21
Dommer: Dag Andre Vørner

Reise:
Reise med fly fra Kjevik til Oslo-Moskva-Sorchi tur/retur.
Arrangør sto for transport til/fra flyplassen, ca 40 min hver vei.

Innkvartering:
Hotel Zoloty Kolos
Fint ny opp pusset hotell, fin standard. Det tok ca 10 min. å gå til hallen. Her bodde alle dommerne.
Jeg delte rom med en Polsk dommer, Maciej Milìnski. Han var en del av Blue Badge programmet, vi kom veldig godt overens.

Måltider:
Vi fikk alle måltider på hotellet, så vi måtte gå frem og tilbake noen ganger i løpet av dagen. Maten var veldig bra, mye kjøtt og grønnsaker/salater.
Frokost, lunsj og middag.

Dommer møte:
Møte med alle dommere skjedde kl 21:00 og varte til ca 22:00 dagen før stevne start. Grei brifing og dommer parr ble inndelt.

 Akkreditering:
Akkreditering for alle hele dagen 01.02.2017, det var mange vakter i hallen som passet på at ingen uten «adgangskort» kom inn.

Hallen:
Det ble spilt på 12 bord første dag, og neste dag 8 bord, så 4 bord og søndag kun 2 bord.
De hadde også et eget område for oppvarming.
Det var kun ass dommer som hadde tavle, alle bord hadde høye stoler til dommeren. Det var TV-sendinger (streaming) under hele turneringen på bord 1 og 2.

Material:
Utstyret var fra STAG, baller, bord og barrikader. Syntes ikke det var høy standard på ballene, opplevde opptil 2 knuste baller i løpet av en match.

Informasjon:
Det var live oppdatering på alle matcher, som ble vist på storskjermer i hallen (2 stk), samt tv skjerm i call area, slik at vi kunne følge med på når vi måtte være klare til inn mars på det aktuelle bordet. Trekning og informasjon til spillere lå i 1 etasje og kampene ble spilt i 3 etasje, samt løpende resultater på ferdig spilte kamper.

Dommerorganisasjon:
Overdommer: Petr Bohumsky CZE, Ass overdommere: Valentin Ponomarev RUS og Gyula Valovics HUN.
Vi var 44 dommere, og 17 av de var ikke fra Russland.
Jeg dømte sammen med en fra Tyskland, Rainer Hoffmann, de 2 første dagene.
Vi var i hallen fra kl 09:00 første dag og jeg dømte 7 kamper og hadde 1 vakt i Call Area, ferdig ca 21:15
2 dag, dømte jeg 5 kamper, startet ikke før 13:20 ferdig ca 21:00
Så den 3 dagen dømte jeg med en fra Holland, Piet Van Egemondt. Vi dømte 3 kamper og hadde 1 vakt i Call Area.
Det var totalt 17 dommere som enten var Blue Badge eller var i program for å bli Blue Bagde. Samtlige fikk så kalte møter (evaluering).
Siste dag var det kun 16 dommere som skulle dømme, så denne dagen hadde jeg fri.

Call area:
Call area hadde et eget rom, med bord til vært spille bord, godt merket.
Racket kontroll hadde et eget rom, konvoluttene ble merket, visst det ble kontroll. Det var viktig at spillere ikke fikk se dette. Vi tok kun enkel sjekk av racker, tykkelse med nett måler, overflate test med nettmåler og selvfølgelig Lark sjekk. Vi måtte være på plass 30 min. før kamp start og spillere senest 20 min før kamp start. Vi måtte notere alt på score sheet, om de hadde tatt et ball valg eller ikke, navn på coach visst de kunne (visst ikke så før oppvarming), farge på trøye. Alt gikk veldig greit, visst vi var i noen tvil om lovligheten ved spillers rackert, ble overdommer tilkalt.

Spesielle hendelser:
Det ble en del situasjoner der ball ble ødelagt i ballveksling.
Jeg og Rainer Hoffmann dømmer singel herrer. Spiller A kikser ballen opp på tribunen, Hoffmann som er dommer løfter hånden for poeng til spiller B. Spiller B henter ball, og ser om den er sprukket, han er litt i tvil og går til Hoffmann. Hoffmann kan bekrefte at ballen er sprukket, og trekker poenget tilbake, da han mener ballen har blitt ødelagt i ballvekslingen. Treneren til spiller B klikker og begynner å skrike på et språk jeg ikke forstår mye av. Hoffmann løfter hånden opp for å få oppmerksomhet fra Overdommer, overdommer kommer bort for å få informasjon. Overdommer støtter Hoffmann. Slik at spillet går videre. Spiller A server da i nettet med vilje, det ble ingen reaksjon fra verken meg eller Hoffmann her. Men etter boka så burde det vel blitt gitt 1 gult kort til spiller A. Men det hadde vel tatt seg ut, så jeg mener vi gjorde det riktige her. Ikke alltid lurt å følge alle regler til punkt og prikke???
Finale Herrer, spiller A kikser ut av spiller hagen, hørtes ut som om ballen sprakk, spiller A spør spiller B om ballen er ok. Spiller B ser på ballen og sier den er ok (her burde dommer grepet inn og sjekket ballen selv). Spiller B får poeng og neste ball veksling blir spillet stoppet da spiller B sier da, at ballen er ødelagt.

Arrangementet ellers:
Høy standard på turneringen, lærte utrolig mye. Hadde 1 kamp som jeg ønsket å glemme fort, det var i double damer, gjorde ingen grove feil, men slet med navn, og talte feil 2 ganger (ble selvfølgelig rettet opp). Neste kamp i double herrer gikk veldig bra.
Veldig glad jeg fikk delta på et slikt stevne, mener selv jeg har lært veldig mye. Russiske forbundet hadde en fest for oss på søndag med mye god mat og drikke, her var det ca 30 dommere som deltok, veldig hyggelig.