DOMMERRAPPORT: 2017 ITALIAN junior & Cadet Open

67

Skrevet av Torstein Rønningen, Marianne Troppen Hornes og Don Alexander

Italian Junior & Cadet Open

Arrangement:
2017 ITALIAN junior & Cadet Open
8– 12. mars 2017
Stadio Olimpico, Lignano Sabbiadoro, Italia

Single: Junior Boy’s, Junior Girl’s, Cadet Boy’s, Cadet Girl’s, Hopes (rekrutt) Boy’s, Hopes Girl’s

Double: Junior Boy’s, Junior Girl’s, Cadet Boy’s, Cadet Girl’s

Lag: Junior Boy’s, Junior Girl’s, Cadet Boy’s, Cadet Girl’s

Dommere: Marianne Troppen, Don Alexander, Torstein

Rønningen

Torstein, Marianne og Don i Italian Junior & Cadet Open

Reise:
Marianne og Torstein reiste med fly Gardermoen – München – Venezia, retur via Brüssel.
Don tok seg til Venezia med fly fra Bergen.
Arrangøren sto for transport til/fra flyplassen, en drøy time med buss hver vei.

Innkvartering:
Stadio Olimpico er et idrettsanlegg med både hoteller og idrettsanlegg. Vi ble innkvatert i et hotell ca 250 m fra hallen, så rimelig grei gangavstand. Don og Torstein delte rom, mens Marianne delte rom med en kvinnelig dommer fra Serbia. Vi var godt fornøyd med romkameratene våre alle sammen. Hotellet holdt rimelig bra standard, men badene kunne nok trengt litt oppgradering. Alle dommerne bodde her eller på et hotell enda nærmere hallen. Spillerne og trenerne bodde også på de samme to hotellene.

Måltider:
Frokost på hotellet. Såkalt kontinental frokost. Ikke all verden å skryte av for å si det pent.
Lunsj ble servert i spisesalen i det nærmeste hotellet. Greie åpningstider, men maten lå ikke veldig høyt oppe på den kulinariske skalaen. Tidsskjemaet var stort sett ikke veldig stramt, så det gikk greit å få seg mat.
Drikke var tilgjengelig i hallen i call area.
Middag – eller snarere sein kveldsmat – ble servert på samme sted som lunsjen. Ikke lett å merke forskjell på lunsj og middag.

Akkreditering
Akkreditering for alle foregikk i spillehallen ved ankomst. Forholdsvis enkelt med utdeling av akkrediteringskort og matkuponger, ingen annen info. Litt ”Italian Style” over selve utdelingen, det vil si relativt rotete for en enkel oppgave.
Det var ingen kontroll under stevnet når det gjaldt dommerne, så man kunne passere over alt i ”dommeruniform”

Hallen
Hallen holdt god internasjonal standard med en tilskuerkapasitet på ca 2.000.
Det ble spilt på 16 bord alle dagene, det vil si at det ikke var noe forsøk på å rigge om hallen etter hvert som man nærmet seg finalespill. Det var ett tv-bord hvor det ble streamet fra gjennom hele stevnet.
Det var lite eksternt publikum, men det var tidvis høy stemning, spesielt under lagkampene..
I de innledende rundene i junior og kadett og i alle rekruttkampene ble det brukt bare én dommer. I de andre kampene var det bare assistentdommeren som benyttet tavle. Hoveddommer brukte ordinær stol i alle kamper, også under finaler og på TV-bordet.
Det ble ikke benyttet elektronisk timeout-tavle under stevnet.
Det var ikke gjort noe ekstra for publikum som for eksempel salg av utstyr.

Materiell
Buttefly bord, baller, dommertavler og nett. Utstyret virket nytt og helt topp. Ekstremt få baller ble ødelagt (om noen). Resten av utstyret virket like nytt da stevnet var slutt.

Skilting/informasjon
Turneringsskjemaer ble hengt opp på en stor informasjonstavle i hallen. God oversikt over deltakere og tidsskjema. Ikke noe program til utdeling. Ingen lystavle i hallen taket som viste pågående kamper og resultater.
Bygningen var oversiktlig, og selv om skilting til de forskjellige områdene, eksempelvis call area, var sparsom, var det enkelt å finne fram.

Dommergjennomgang

Italian Junior & Cadet Open

Det var på forhånd sendt ut en meget snau dommerinformasjon. Dommermøtet startet presis og ble gjennomført på italiensk vis, dvs. kom allikevel i gang for seint og var relativt rotete.
Dommergjennomgangen ble holdt av overdommer Andrea Abascia. Den omfattet de vanligste, standard opplysningene, men ikke noe spesielt om spesielle fokusområder, eksempelvis server.
Det var to korte, improvisert dommergjennomganger et par av dagene, men det ble ikke delt ut skriftlig dommerinformasjon om aktuelle tema.

Dommerorganisasjon
Overdommer Andrea Abascia (ITA), assisterende overdommer Paul Schiltz (LUX) og Pietro De Pinto (ITA).
Totalt 48 dommere, herav 32 fra Italia, en blanding av nasjonale dommere og internasjonale dommere. Med 16 bord i bruk de fleste dagene ga dette tilstrekkelig dekning. Dette var vel et av de minst slitsomme stevnene vi har vært på. Vi hadde bl.a. fri siste halvdelen av lørdagen og fikk sett litt av byen og området rundt.
Dommerparene ble skiftet hver dag, vanligvis én ”utlending” og én italiener. De to siste dagene ble Marianne og Torstein satt opp som fast par, mens Don hadde en internasjonal dommer fra Italia som makker.

Blue Badge-evaluering
Det var ingen evaluering på dette stevnet.

Call area
Call area (CA) var i en gang som gikk ut fra midten av spillehallen. Det var satt opp åtte bord slik at hvert bord skulle betjene to spillerbord. CA var lett tilgjengelig, men det var litt trangt, spesielt når spillerne i lagkampene kom med racketene sine for kontroll.
Dommerparene som skulle dømme, møtte i CA ca 30 min før egen kamp og håndterte egen kamp/ spillere. Ved overlapp mellom kamper tok dommere oppsatt for vakt i CA over spillerhåndtering.
Oppgavene i CA er ganske enkle med ballvalg, trøyevalg, coach osv i tillegg til racketkontroll. Alt skrives på kampskjemaet, slik at man ikke er i tvil i etterkant.
Racketkontroll ble utført med nettmåler. Ingen VOC-kontroll eller bruk av annet spesialutstyr.
Dommere, spillere og ledere er etterhvert blitt så vant til CA-prosedyrene at denne delen fløt (nesten) helt uten problemer.

Tjenestegjøring
Tidsskjemaet for dommerne var som nevnt, relativt behagelig, også sammenlignet med tidligere stevner av samme type. Vanligvis 4 – 6 kamper per dag pluss et par runder i CA. Søndagen var mest slitsom med 9 kamper pluss CA i tillegg.
De to ”norske” parene fikk hver sin doublefinale søndag, dette var de ”største” finalene denne dagen.

Spesielle hendelser
Generelt på stevnet var det ikke mange server som ble tatt eller mange gule kort. Don hadde imidlertid en kamp hvor han måtte gi gult og gult/rødt.
I Damer Junior Double deltok et par eneggede tvillinger fra Moldova. De hadde det med å bytte plasser litt utenom tur underveis i kampene. De prøvde seg også i finalen, men ble oppdaget slik at finalen (forhåpentligvis) gikk etter boka.

Arrangementet ellers
Vi ble tatt godt vare på som dommere, men informasjonen var litt tilfeldig. Det ble arrangert en bordtennisturnering for dommerne fredag kveld, men de to av oss som kan holde en racket (les Marianne og Don) valgte å stå over. Lørdag ble alle dommerne invitert ut på en ekte pizzarestaurant, og det ble en meget hyggelig kveld. Søndag kveld gikk det felles tur til en fiskerestaurant ved havna, dette var også veldig bra.
Det er inspirerende å delta på denne typen stevner. Man får god erfaring og knytter vennskap og kjennskap til dommere i andre land, og får også kunnskap og gode innspill til videre arbeid.