DOMMERRAPPORT: 2016 ITTF World Tour Super Series – Qatar Open

105

Tekst: Marianne Troppen Hornnes, Mahta Souri, Erik Bergerster og Svein Egenberg
Foto: Ghassan Chaer

DOMMERRAPPORT: 2016 ITTF World Tour Super Series – Qatar Open

Arrangement: IMG_1985
2016 ITTF World Tour Super Series – Qatar Open 23-27 mars 2016
Ali Bin Hamad al Attyia Arena Doha Qatar
Herre single, Dame single, Herre U21, Dame U21, Herre Double og Dame Double.
Dommere: Mahta Souri, Svein Egenberg, Erik Bergerseter og Marianne Troppen Hornnes

Reise:
Fra første åndedrag av luft på fremmed Qatar-jord ble vi slått av at vi var i en annen verden. En verden bestående av ulike kulturer som kolliderer til en smeltedigel som utgjør det moderne Qatar. Flyplassen var en moderne maskin, stor og mektig.
Vi ble møtt av vennlighet og omtanke med store smil av sjåføren i sterk kontrast til passkontrollen der visa ble nøye studert og bilder ble tatt av kamera som virket skremmende effektive. De hvitkledde Qatarerne med klassisk arabisk hodeplagg gav første møte et skikkelig kulturelt innblikk i en litt annerledes kultur enn den vi forlot på Gardermoen.

Innkvartering:IMG_1963
Millenium Hotell var et førsteklasses hotell. 3 plagg renset hver dag, skopuss og vann i store mengder. Vi trente i treningsavdeling med de treningsapparatene en kunne forvente for effektiv og god trening. SPA, massasje, Tyrkisk Steambad og spesielt svømmebassenget på toppen av hotellet ble brukt etter fantastiske dager i hallen.
Alle dommere, unntatt de lokale bodde her. Flere av spillerne bodde også her, blant annet spillere fra Japan og Polen.
Uten tvil var smilene og servicen av ypperste klasse. Alle personer i resepsjonen var brukbar flinke i engelsk. Trygt og greit.

Måltider:IMG_1976
Frokost på hotellet.
Lunsj og middag ble både servert på hotellet og i hallen, så man kunne velge hvor man spiste avhengig av tidsplanen.
Helt grei matservering i hallen.
Vann var tilgjengelig i Call-Area (CA). Te og kaffe i eget funksjonærrom. Hadde vært greit med litt frukt og snacks tilgjengelig.
Vi spiste noen av middagene ute blant annet på en Iransk restaurant i Shouk som ligger i gamle byen. Det ble også et par besøk på kebab restauranten rett ved hotellet for å få litt variasjon på middagene.
Eneste «nedturen» i ettertid. En drar ikke som dommer til Qatar for å få en kulinarisk opplevelse. Ghassan og Mahta fikk oss inn på restaurant fra Libanon. Dette er uten tvil høydepunktet.

Lokal transport:
Shuttlebusser gikk fra hotellet og hallen hver halve time. Fungerte veldig bra. På en stand i resepsjonsområde hang det opplysninger om rutetider og annen informasjon.

Akkreditering:IMG_2086
Kvelden før stevnestart var det briefing og utdeling av akkrediterings kort. Alle dommerne ble presentert, og viktig informasjon og tidsplan ble delt ut.

Møtet ble holdt av overdommer Markus Baisch og Hassan Al-Amri som var en av de tre ass. overdommere. Her ble alt oversatt. Det føltes litt unødvendig og bortkastet tid. Kunne blitt delt i to, en på engelsk og en på arabisk, men det gav oss en forsmak på at ikke alle dommerne var like stødige i engelsk.

Hallen:
Ali Bin Hamadal- Attyia Arena var hallen hvor håndball VM ble arrangert i 2015. En fantastisk hall å få lov å dømme i, rødt gulv over hele så klart. Dette er den «lille» hallen med plass til kun 7000 tilskuere.
Det ble spilt på 8 bord helt frem til nest siste dag hvor det ble spilt på fire bord. På finaledagen var det selvfølgelig bare ett bord.
Rett ved siden av Call-Area (CA) var det en stor og flott oppvarmingshall med 16 bord og tribune.
Få tilskuere fram til finaledagen. Kjølig og godt i hallen og veldig bra lysforhold.

Material:
Joola bord DHS baller.

Dommerstab:IMG_1988
Overdommer Markus Baisch (GER) ass. Overdommere Wolfgang Wulz (AUT), Hassan Al- Amri (QAT) og Alawi Balghait (QAT)
Mange dommere, men kun fem fra Europa. De andre kom fra blant annet EGY, YEM, ALG, BRN, EGY, IRQ, JOR, LIB, PLE, og lokale fra QTR.
Erik og Svein ble fra første stund satt sammen med dommere de ikke kjente fra før. Erik var de to første dagene i par med en Italiensk dommer mens Svein dømte sammen med en fra Libanon. Vi var begge hoveddommere og assisterende jevnt fordelt.
Mahta og Marianne dømte sammen de to første dagene. De byttet på å være hoveddommer.
De tre siste dagene ble Mahta og Marianne satt med forskjellige dommere. Det var veldig lærerikt.
Forskjellig kvalitet på de forskjellige dommerne, men stort sett veldig enkelt å samarbeide med.
Det viste seg snart at det var en stor fordel å mestre engelsk på et forståelig nivå. Spillere forventer og har rett på klare og greie svar når de konfronterer dommerne om dømmingen. Det oppstod en del utfordringer der assistentdommer måtte inn som tolk. Gikk smidig og greit når det var diskutert i Call-area med meddommer FØR kampene.
Spesielt oppstod der en del utfordrende situasjoner når coach heiet frem sine spillere på andre språk enn det noen av dommerne mestret. Svein var hoveddommer mellom en fra Russland og en fra Korea. Begge coachene fikk gult kort og aksepterte det, men har ikke peiling på hva som ble sagt.

Call-area:IMG_2096
Call-area (CA) var plassert mellom hovedhallen og treningshallen. Og Racket Control Center (RCC) i et eget rom rett ved.
Dommerparene som skulle dømme møttes i Call-Area (CA) 30 min. før kamp og tok hånd om egen kamp og spillere.
Oppgavene i CA er kontroll av racket (hvis kampen da ikke er tatt ut til RCC, da leverte vi racket videre), kontroll av trøye og navn på Coach. Alt ble notert på kampskjema. Spillerne tok ballvalg og vi holdt kontroll på rekkefølgen på ballene.
Viktig å gi beskjed hvor en var til enhver tid. Spesielt når en var reserve. Reservene blir også brukt som tellere når tellemetoden blir benyttet.
Viktig å være klar over hvilke bord en skal dømme på samt ruten inn til bordene. Rimelig upopulært hvis en ikke var der til rett tid, med partner samt hadde full oversikt. Det ble lett en stresset situasjon når «alle» dommerne skal gå inn samtidig på rekke og noen mangler. Her er det liten plass for personlige initiativ.
Det kan være skikkelig hektisk når du kommer rett fra kamp og skal inn i ny kamp uten å vite hvem du skal dømme. Gjør ingen ting når en ser ned på dommerskjemaet og ser for eksempel navnet Ma Long. Helt ok. Stol på din partner og deg selv. HA din egen klut, nettkontroll og kort. Lær deg hvordan time-out klokken virker FØR den brukes på hovedordet der du er assistent.
Ass. overdommer Wolfgang hadde full kontroll på Call-area området til enhver tid.
Vi fikk også tilbakemeldinger fra ham underveis. Veldig lærerikt og viktig for videre dømming.

Dømming:Marianne Troppen Hornnes
Erfaringen fra dette stevnet kan oppsummeres enkelt. Du skal kunne reglene og lovene samtidig som du bruker de. Det ble ikke gitt kritikk for hvordan du dømte hvis du brukte reglene til punkt og prikke. I en del tilfeller skulle dommerne ha dømt på feil server av forskjellige årsaker. Dommerne fikk klare og direkte tilbakemeldinger om de unnlot å dømme for dette. Du er der for å dømme.
Vi fikk en utfordring ved bordet der trøyene hadde mer eller mindre identisk farge. Gul og grønn virket helt ok men de var mer eller mindre identiske viste det seg ved bordet. Draktkontrollen var foretatt av to forskjellige på et travelt call-area. Med en gang ble overdommer kontaktet. Han tillot kampen spilt. MEN, fikk bekreftet at det er mye bedre å ta kontakt med overdommer om en er usikker umiddelbart når utfordringen oppstår.
Alle dommerne fra Norge fikk dømme mange gode kamper og var med helt til siste dag.
Erik fikk dømme semifinalen i Dame singel mellom TIE Yana (HKG) og DING Ning (CHN).
Svein fikk dømme semifinalen i Herre singel mellom Ma Long /CHN) og OVTCHAROV Dimitrij (GER).
Mahta fikk dømme finalen i Dame double mellom DING Ning / LIU Shiwen og FUKUHARA Ai / ITO Mima (JPN)
Marianne fikk dømme Herre singel finalen mellom Ma Long (CHN) og FAN Zhendong (CHN)
Vi var alle fire enige om at dette har vært en utrolig flott opplevelse for oss. Tar med oss tilbake mange gode erfaringer som dommere og håper vi får sjanser flere ganger til å reise ut på denne måten. Det er helt klart med på å høyne kvaliteten på dømmingen vår.

Og en stor takk til Ghassan som var sammen med oss frem til fredag kveld og tok oss med på mange spennende opplevelser, som blant annet møte med Khalil Al Mohannadi, President of the Qatar Table Tennis Association og Deputy President ITTF Executive Committee (EC).

TV (linker):

1: Marianne dømmer finalen Finalen mellom MA Long og FAN Zhendong
2: Mahta dømmer finalen Women’s Doubles finalen mellom DING Ning / LIU Shiwen og FUKUHARA Ai / ITO Mima
3: Erik Bergerseter dømmer semifinalen
4: Svein Egenberg dømmer semifinalen
5: Qatar TV: Intervju med Ghassan Chaer