DOMMERRAPPORT: 2016 ITTF World Tour –Asarel Bulgaria Open

94

Tekst: Torstein Rønningen

Arrangement:
2016 ITTF World Tour –Asarel Bulgaria Open (24. – 28. august 2016)
Asarel Arena, Panagyuristhe, Bulgaria
Herrer single, Damer single, Herrer U21, Damer U21, Double Herrer, Double Damer

Dommer: Torstein Rønningen

Reise:
Reise med fly Gardermoen – Wien – Sofia, tur/retur.
Arrangøren sto for transport til/fra flyplassen, ca to timer med buss hver vei.

Innkvartering:
I ferieleilighet! på Starosel Spa & Wine i landsbyen Starosel. Meget bra standard, men nesten 5 mil fra hallen. Alle dommerne, unnntatt en del lokale, bulgarske dommere, bodde her. Noen spillere og trenere bodde også her, men de fleste bodde på to hotell tett ved hallen i Panagyuristhe.

Jeg delte leilighet med en finsk dommer, Asko Räsinen, – som heldigvis snakket godt svensk

Måltider:
Frokost på hotellet.
Lunsj ble servert i restauranten i hallen. Meget bra standard og greie åpningstider. Tidsskjemaet var meget stramt, men det gikk greit å få seg mat.
Drikke var tilgjengelig i hallen i call area.
Middag – eller snarere sein kveldsmat – ble servert i restaurant nummer to på hotellet. Relativt enkel buffet, men god standard på maten.

Lokal transport
Det var satt opp shuttlebusser som gikk ca hver annen time til og fra hallen hele dagen, noe oftere tidlig på dagen og på kvelden. Ruteskjema ble utdelt kvelden før for neste dag. Fungerte greit..

Akkreditering
Akkreditering for alle foregikk i spillehallen i etterkant av dommergjennomgangen (Umpires briefing). Forholdsvis enkelt med utdeling av akkrediteringskort. Matkuponger ble utlevert dag to, ikke noen tabell over rutetider for buss eller annen info.

Det var ingen kontroll under stevnet når det gjaldt dommerne, så man kunne passere over alt i ”dommeruniform”

Hallen
Asarel Arena var ca ett år gammel og holdt god internasjonal standard. Tilskuerkapasitet ca 2.000.
De tre første dagene ble det spilt på 8 bord. Dag fire gikk man ned til 4 bord, og siste dag 1 showcourt.
I tillegg til spillehallene var det en hall (uten tribuner), men med til dels sjenerende sollys fra høyt plasserte viduer, med 9 treningsbord.
De siste to dagene var det en del publikum og tidvis høy stemning, men det var på langt nær fullt.
Bare assistentdommer benyttet tavle. Hoveddommer på bord 1 og 2 hadde høy stol alle dagene, på øvrige bord satt hoveddommer på ordinær stol. Det var også TV-sendinger (live streaming) fra ITTF fra bord 1 og 2 alle dagene.
På bord 1og 2 ble det benyttet elektronisk timeout-tavle under hele stevnet. For øvrig ble det benyttet timeout-markører i papp, samt egne gule/røde/hvite kort.
Det var ikke gjort noe ekstra for publikum som for eksempel salg av utstyr.

Material
Double Fish bord og baller. Utstyret virket nytt og helt topp. De beste spillerne hadde imidlertid vanskeligheter med å finne baller som ikke ”vinglet”.

Skilting/informasjon
Turneringsskjemaer ble hengt opp på en stor informasjonstavle i hallen. God oversikt over deltakere og tidsskjema i programmet. Det var imidlertid ingen lystavle i hallen taket som viste pågående kamper og resultater,.
Bygningen var oversiktlig, og skiltingen til de forskjellige områdene, eksempelvis call area, var OK-.

Dommergjennomgang
Det var på forhånd sendt ut en meget snau dommerinformasjon. Dommermøtet startet presis og ble gjennomført raskt og effektivt
Dommergjennomgangen ble holdt av overdommer Maria Tsipou. Den omfattet de vanligste, standard opplysningene, men ikke noe spesielt om spesielle fokusområder, eksempelvis server.
Det ble delt ut skriftlig dommerinformasjon om aktuelle tema dag to og tre senere i uka.

Dommerorganisasjon
Overdommer Maria Tsipou (GRE), assisterende overdommere Valentin Ponomarev (RUS) og Ivancho Kostadinov (BUL).
Tsvetozar Hristov(BUL) var ansvarlig for dommeroppsett, mens Ivancho Kostadinov (BUL) styrte call area.
Totalt 27 dommere, herav 16 fra Bulgaria, en blanding av nasjonale dommere og internasjonale dommere Tre bulgarske dommere var avsatt til racket control og call area slik at det effektivt var 12 dommerpar. Med åtte bord gjennom tre dager var dette i underkant av hva som behøvdes. Det ble derfor svært slitsomme dager. Jeg rakk aldri å sjekke hvordan Umpires lounge så ut. Jeg vet bare at den var i andre etasje i hallen.
Det var 5 deltakere i Blue badge programmet. De utenlandske dommerne var fra 8 forskjellige land, flest fra Serbia med tre. Dommerparene ble skiftet hver dag, én ”utlending” og én bulgarer. Jeg dømte både med nasjonal dommer, internasjonal dommer samt med Ahmad Al-Masri (JOR) i finalen for menn på søndag. I all hovedsak bra kvalitet på mine makkere, men svært dårlige engelskkunnskaper på de nasjonale dommerne. Med mange deltakere fra Bulgaria de første dagene i konkurransen ble det ofte til at jeg ble hoveddommer, og min bulgarske kollega fikk oppgaven som assistentdommer.

Blue Badge-evaluering
Evalueringene ble gjennomført av Spasoje Matijevic (CRO).
Jeg ble evaluert to ganger, begge gangene uten merknader. 

Call area
Call area (CA) var i enden av spillerutgangen, bak en disk ut mot gangen. Lett tilgjengelig, og disken ga et greit skille mellom spillerne og dommerne. Racket control (RC) med VOC-kontroll i samme område, sammen med CA.
Det var egen ansvarlig for CA (se over). Dommerparene som skulle dømme, møtte i CA ca 30 min før egen kamp og håndterte egen kamp/ spillere. Ved overlapp mellom kamper tok dommere oppsatt for vakt i CA over spillerhåndtering.
Oppgavene i CA er ganske enkle med ballvalg, trøyevalg, coach osv i tillegg til racketkontroll. Alt skrives på kampskjemaet, slik at man ikke er i tvil i etterkant.
Racketkontroll ble utført med nettmåler. Ved tvilstilfelle overtok de ansvarlige for RC.
Dommere, spillere og ledere er etterhvert blitt så vant til CA-prosedyrene at denne delen fløt helt uten problemer.

Tjenestegjøring
Tidsskjemaet for dommerne var meget tøft, også sammenlignet med tidligere stevner av samme type. Onsdag fra 10 til 19, torsdag fra 10 til 21 og fredag fra 9 til 2230, alle dager nesten uten pauser. I tillegg kom kjøreturen fra/ til hotellet og oppmøte minst en halv time før første kamp. Lørdag fikk vi fri en halv dag, det samme med søndagen. Lørdag hadde jeg 2 kamper, den ene som hoveddommer under finalen for U21 menn, pluss to ganger CA. På finaledagen søndag var jeg assistentdommer i finalen for menn sammen med Ahmad Al-Mashri (JOR).

Spesielle hendelser
Generelt på stevnet var det ikke mange server som blir tatt eller mange gule kort. En betraktning allikevel fra da jeg satt som assisterende dommer i finalen:
Den ene av finalespillerne, franskmannen, hadde en middels talt tvilsom serve. Den frie armen ble ikke beveget ut av sonen etter at ballen var kastet til værs. (God, gammeldags under-armen-serve). Problemet var at han ikke hadde andre server han behersket. Som dommere kom vi da i en litt vanskelig situasjon. Vi kunne tatt hver eneste serve, men da ville finalen fort kunne endt i en parodi. På den andre siden kunne vi ikke la serven passere uten reaksjon. Vi endte derfor på en mellomløsning. Vi ga først advarsel, deretter plukket vi et par av de verste servene i hvert sett for å markere at servene ikke var bra. I fjerde (og i praksis siste sett) var han allikevel så stresset at vi lot servene gå. Antakelig ikke helt etter boka, men vi fikk meget gode tilbakemeldinger fra evaluatoren på at vi hadde greid å balansere finalen mht franskmennens server på en god måte.
Problemet er jo egentlig at han hadde kommet helt til finalen før servene hans ”ble tatt” og dermed ble en utfordring for ham – og for dommerne.

Arrangementet ellers
Arrangementet var meget stødig gjennomført med et stort antall frivillige. Det ble som nevnt streamet direkte fra bord 1 og 2 alle dager på ITTF sin kanal. Pressedekningen vet jeg ikke stort om, og det virket ikke som lokalsamfunnet ble involvert gjennom skolebesøk og lignende.
Vi ble tatt godt vare på som dommere, men et forsøk på å arrangere en dommerkveld onsdag ble det lite av da den var dårlig informert om, og dommerne dermed fort gikk hver til sitt etter middagen på hotellet. Før hjemreise fikk vi en piquet-trøye og et krus, og en standard pakke med kort og nettmålere ble utdelt på dommermøtet.
Det er inspirerende å delta på denne typen stevner. Man får gode erfaring og knytter vennskap og kjennskap til dommere i andre land, og får også litt kunnskap og gode innspill til videre arbeid.