6 Nordmenn og 2 Dansker tok eksamen i internasjonal dømming

112

Tekst: Svein Egenberg
Foto: Ghassan Chaer

200 answers 50 questions that is the International Umpire exam

Nervøs og svett I hendene. 16 april 2016. Vi er klar til den store eksamen. 50 vanskelige spørsmål med 4 svaralternativer hver. Det er over 8 måneder siden vi hadde vårt første møte med Preben, dommersamlingen høsten 2015. 6 norske dommere ble valgt ut til å ta eksamen for å bli internasjonale dommere i 2016. Vi ble alle håndplukket, følte oss håndplukket og ble plukket fra hverandre og satt sammen igjen.

Bakteppet var en eksamen i 2014 der Norge stilte med 10 forbundsdommere til å ta den internasjonale eksamen. Ingen bestod prøven. 10 av 10 feilet. Frustrasjon, uvisshet og litt dårlig selvtillit ble resultatet. På tide å reise kjerringa.

Et helt nytt opplegg med Ghassan i førersetet for det organisatoriske og Preben Søndergaard den faglige opplæringen. Det hele startet med et nytt begrep for oss; Noughty Problems. Helt umulige situasjoner med enda mer umulige svar vi måtte formulere selv. Vi ble raskt klar over at her fantes det kun muligheter for feile svar og bare en fasit – og den hadde ikke vi. Vi måtte tenke, tenke nytt og annerledes. Forstå og undersøke dommerrollen samt fremtreden som dommere. Fantastisk spennende og utfordrende. Disse hjemmeoppgavene hadde vi jevnlig gjennom hele perioden.

Etter hvert fikk vi store oppgaver for å forberede oss til eksamen. Her var det enklere. Ett spørsmål med 4 alternativer – bare det at alternativene ikke hang sammen. Spørsmål som; hvilke av disse 4 utsagnene er rett… og alle virket logiske med små eller totalt forskjellige løsninger. Her nyttet det ikke å sove.

Tilbakemeldingene var brutalt ærlige og realistiske med en enstemmig konsekvens. Som internasjonal dommer må du kunne HELE spekteret av lover og regler. Være rettferdig samtidig som sta og domminerede. Snill og blid, men streng og ufravikelig.

Noen av oss var så heldig at vi var med til Vejle i Danmark for EM Para og Doha i Qatar WC. Disse stevnene ble utrolig lærerike når en samtidig leste og studerte lovene. Alt ble virkelig. Teorien ble slengt rett tilbake mot oss i en praktisk dommerhverdag.

Foredragsholder Preben Søndergaard, Danmark
Foredragsholder Preben Søndergaard, Danmark

Nå etterpå er vi sliten og trøtt. Vi har spent buen høyt. Alle tror vi kommer til å stå. Den nye datoen i våre liv er 13 juni. Eller kanskje før. Hva med noen dager senere. Da faller dommen om vi har bestått denne utfordringen. En ting er i hvert fall sikkert. NBF har gjennom Ghassan og Preben laget et forrykende opplegg der vi alle har blitt vesentlig bedre dommere. En stor takk til disse to fra oss alle.

Dag Andre Vørner
Erik Bergerseter
Mahta Souri
Rune W Johansen
Marianne Troppen Hornnes
Svein Egenberg